שוק האג"ח: סולידיות מחד, תשואה נמוכה מאידך
היציבות שנמשכה גם השבוע בשוק אג"ח נובעת כנראה מאמון המשקיעים כי שווקי אג"ח עדין מהווים אלטרנטיבה עדיפה על פני נכסים חסרי סיכון לאור הריבית הנמוכה, ואלטרנטיבה סולידית ביחס לנכסים מסוכנים. מנגד המשקיעים אינם סבורים כי סקטור האג"ח מציע רווחי הון משמעותיים
שבוע מסחר תנודתי נוסף חלף על שווקי העולם, שתחילתו התאפיינה במגמה חיובית וסיומו במגמה אופטימית פחות על רקע חשש מהמשך המשבר הכלכלי באירופה. עם זאת, שווקי אג"ח המקומיים המשיכו בשלהם ושמרו על יציבות עם נטייה לעליות שערים קלות, וזאת על רקע פרסום נתוני מאקרו לגבי המשק הישראלי ופרסום מדד המחירים לצרכן לחודש מאי, שעמד בציפיות המוקדמות.
בגזרה הבינלאומית היינו עדים לפתיחת שבוע חיובית ביותר, שהיוותה המשך לסוף שבוע חיובי שמקורו, בין היתר, בהצהרות מרגיעות של הבנק הפדרלי המרכזי האמריקני ונגיד הבנק האירופאי, אשר מחד עודדו את שווקי המניות בעולם ומאידך הובילו במקביל לירידות שערים קלות בקרב שווקי אג"ח הממשלתיות במדינות הנחשבות כבטוחות (ארה"ב, גרמניה ועוד.), אשר נהנו לאחרונה מאוד מהזרמת כספים אליהם כחלק מהיותם נכס בטוח.
אולם, בהמשך השבוע היינו עדים להמשך החדשות הרעות מאירופה, שהתבטאו בהורדת דרוג החוב של יוון על ידי סוכנות הדרוג הבינלאומית מודיס מדרוג A3 לדרוג BA1, ובשמועות על מגעים בין ממשלת ספרד לבין קרן המטבע הבינלאומית והאיחוד האירופאי בדבר הלוואת חילוץ לספרד בהיקף של כ-250 מיליון דולר.
חזרתן של החדשות הרעות לאירופה, הובילה לירידות שערים בשווקי המניות,ולחידוש הפחד, שהוביל במקביל שוב לעליות בקרב שערי אג"ח הממשלתיות במדינות הנחשבות כחזקות.
יכולת תמרון לנגיד - שתיטיב עם שוק האג"ח
בגזרה המקומית, התפרסמו השבוע מספר נתוני מאקרו, אשר חלקם מעודדים (דוגמת צמיחת המשק המקומיבכ-3.6% ברבעון הראשון של השנה), וחלקם פחות (דוגמת ירידה בייצוא הסחורות והאטה בגידול בייבוא הסחורות ברבעון הראשון של השנה). מכלול הנתונים שפורסמו, מצביעים, להבנתנו, על התאוששות יפה של המשק הישראלי ברבעון הראשון של השנה, לצד צפי להאטה בקצב הצמיחה בהמשך השנה.
השבוע פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש מאי, אשר בהתאם לציפיות המוקדמות עלה בשיעור של 0.4%. ניתוח מרכיבי המדד, מלמד כי כצפוי הושפע המדד בעיקר מגורמים עונתיים דוגמת עליית מחירי ההלבשה וההנעלה, הפירות והירקות (תרומה של 0.15% למדד) והמשך עליה במחירי הדיור (תרומה של 0.15% למדד), אשר טפסו בשלושת החודשים האחרונים בכ-2.8% לעומת ירידה של 2.4% בשלושת החודשים שלפני כן.
מתחילת השנה עלה מדד המחירים לצרכן בכחצי אחוז, ב-12 החודשים האחרונים הסתכם המדד בכ-3% (הקצה העליון של טווח היעד הממשלתי שהינו 1%-3%), והוא צפוי להסתכם בשלושת החודשים הבאים בכ0.7%, בכ-1.5% בשנת 2010 כולה, וב-2% ב-12 החודשים הקרובים.
להערכתנו, צפי זה, לפיו האינפלציה השנתית הצפויה נמצאת בדיוק באמצע טווח היעד הממשלתי, מעניקה לנגיד בנק ישראל יכולת תמרון בהחלטות הריבית הקרובות, לרבות הימנעות מהעלאות ריבית בטווח הנראה לעין - הערכה שיש בה בכדי להטיב עם שוק אג"ח.
לא מאמינים ברווחי הון משמעותיים
בסיכומו של שבוע, ולאחר פתיחת שבוע שלילית כאמור, רשמו אג"ח הממשלתיות השקליות עליות שערים קלות ואג"ח הממשלתיות צמודות המדד נסחרו אף הן תוך מגמה לעליות קלות.
במקביל מדדי אג"ח הקונצרניות המובילים, דוגמת התל בונד 20 והתל בונד השקלי רשמו אף הן עליות שערים קלות. להערכתנו, היציבות בשוק אג"ח, נובעת מחד מהערכות השוק כי ריבית בנק ישראל לא תועלה בצורה דרסטית בקרוב ולפיכך אלטרנטיבות סולידיות דוגמת פיקדונות ומק"מים ימשיכו "לספק" תשואות נמוכות מאוד, ומאידך שוק אג"ח המקומי (הממשלתי והקונצרני) מגלם תשואות נמוכות מבעבר, כך שהפוטנציאל לרווחי הון משמעותיים בעתיד אינו נראה בעין אף הוא.
במצב דברים זה, נראה כי המשקיעים מאמינים כי שווקי אג"ח עדין מהווים אלטרנטיבה עדיפה על פני נכסים חסרי סיכון ואלטרנטיבה סולידית ביחס לנכסים מסוכנים, אך מנגד הם אינם סבורים כי טמון בסקטור אג"ח סיכוי לרווחי הון משמעותיים.
התעוררות בתחום ההנפקות האיכותיות
בגזרת ההנפקות, היינו עדים השבוע להתעוררות קלה ולמספר הנפקות אג"ח, אם כי בהמשך לסקירתנו מהשבוע שעבר, מדובר בחברות איכותיות בלבד, ואנו עדין מתקשים להאמין כי חברות בדרוג נמוך יותר/ללא דרוג כלל תצלחנה להנפיק בתנאי השוק הנוכחיים.
כך, קבוצת דלק הרחיבה בהצלחה את סדרות יד' ו-יח' הסחירות בשוק בדרוג A1 (במח"מים של 6 ושל -7.4 שנים בהתאמה), בנק דיסקונט צלח את השלב המוסדי בגיוס כתבי התחייבות נדחים בדרוג A+ (צמודים במח"מ 8.6 שנים, ושקליים במח"מ 7.7 שנים), בנק דקסיה צלח בהצלחה את השלב המוסדי בגיוס אג"ח צמודות מדד בדרוג AA- ובמח"מים של כ-3.5 ו-7.3 שנים; ובנק אגוד צלח בהצלחה את השלב המוסדי בהנפקת אג"ח צמודת מדד בדרוגAa3 ובמח"מ של 2.9 שנים.
נציין כי על הגדר ממתינות לתורן החברות ברימאג דיגיטל וקבוצת דורי שתנסנה להנפיק בימים הקרובים אג"חים בדרוג A2 ו-A3 בהתאמה.
הכותבים הם גיל נויברגר, מנכ"ל רוטשילד קרנות נאמנות, ויריב יוריסטה, אנליסט בבית ההשקעות אדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.