שתף קטע נבחר
 

בקנדה מתגאים: הכלכלה שלנו - מודל לחיקוי

לקראת פסגת 20 המדינות המתועשות שתתקיים בסוף השבוע בטורונטו, מתגאים קברניטי המדינה בעבר ובהווה בפיקוח ההדוק על הבנקים, שמנע משבר פיננסי חמור ואפשר את התאוששותה המהירה. "הבנקים שלנו פשוט נוהלו טוב יותר", טוען ראש הממשלה הקנדי לשעבר, פול מרטין

פסגת 20 המדינות המתועשות, ה-G20, שתתקיים בסוף השבוע הקרוב (27-26 ביוני) בטורונטו, מציבה זרקור על כלכלת קנדה, שהפכה מושא לקנאה בקרב ממשלות רבות בעולם. קנדה הצליחה לחמוק ממשבר בענף הבנקאות, הציגה צמיחה מרשימה של 6.1% (בשיעור שנתי) במהלך הרבעון הראשון של השנה, והצליחה לשקם כשלושה רבעים מתוך 400 אלף המשרות שאיבדה במהלך המשבר הגלובלי.

 

 

בעקבות שבחים שזכתה המערכת הבנקאות הקנדית מהנשיא האמריקני, ברק אובמה, מרשה לעצמה קנדה להתפאר בהישגיה הכלכליים. "עלינו להתגאות בביצועי המערכת הפיננסית שלנו במהלך המשבר", אומר שר האוצר הקנדי, ג'ים פלהרטי, בראיון לסוכנות AP.  

 

השר מזכיר כי בעת ביקורו בסין בשנת 2007 הוא שמע הערות על כך ש"הבנקים הקנדיים הם אולי משעממים ושוללי סיכונים, וכשהייתי שם לפני שבועיים כמה מעמיתי אמרו לי: "יש לכם בקנדה מערכת בנקאות יציבה"".

 

יציבותה של המערכת הבנקאית הקנדית נובעת בין היתר מרגולציה הדוקה על ענף הפיננסים, שלא התרופפה כפי שקרה ב-15 השנים האחרונות בארה"ב ובאירופה. קנדה לא סבלה ממשבר משכנתאות: הבנקים המקומיים לא מכרו משכנתאות בצורת מכשירים פיננסיים מתוחכמים, והיה עליהם להבטיח כי הלווים יוכלו להחזיר את חובם.

 

המערכת הבנקאית הקנדית נשלטת בידי חמישה בנקים מרכזיים, והרגולטורים מכירים באופן אישי את חברי ההנהלות הבכירות שלהם.

 

"הבנקים שלנו פשוט נוהלו טוב יותר, ויש לנו רגולציה טובה יותר", אומר ל-AP ראש ממשלת קנדה לשעבר, פול מרטין, שחתום על צמצום הגרעון הממשלתי הקנדי במהלך שנות ה-90, בעת שכיהן כשר האוצר, " נדהמתי מהבנקאים הבכירים בארה"ב ובאירופה, שלא ידעו על היקף הבעיה... זה לא יאמן".

 

הממשלה השמרנית של סטיבן הארפר, שהדיחה בשנת 2006 מהשלטון את הממשלה הליברלית של מרטין, דבקה בגישה של קודמתה, אם כי נקטה במהלכים של הפחתת מסים, וכשהמשבר הגלובלי הכה במשק היא הזרימה תמריצים פיננסיים לכלכלה המקומית, ובכך הגדילה שוב את הגירעון.

 

עם זאת, כלכלת קנדה מתאוששת מהמשבר מהר יותר ממדינות אחרות, והחודש היתה הראשונה מבין שבע המדינות המתועשות (ה-G7) שהעלתה את הריבית מאז פרוץ המשבר הכלכלי.

 

מרטין, שכיהן כראש ממשלה בין השנים 2003 ל-2006, מסכם בגאווה: "מרבית העולם בהחלט רואה בנו מודל לחיקוי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צמיחה של 6.1% בשיעור שנתי ברבעון הראשון
מומלצים