נעילת ילדים ברכב - המערכת תתריע?
ועדת הכלכלה של הכנסת דנה היום (ב') בהצעת חוק, לפיה יחויבו בעלי מכוניות להתקין מערכת המתריעה מפני שכחה של אדם או בעל חיים ברכב. בינתיים מתאימה הצעת החוק למערכת אחת בלבד, הנמצאת עדיין בשלב ניסוי בחברת פוינטר. נציגי החברה הגיעו לדיון כדי להסביר לח"כים את נחיצותה
מקדמים את פוינטר?
למעשה, הצעת החוק של ח"כ כץ מתאימה בשלב זה למערכת אחת בלבד, המיוצרת על-ידי חברת פוינטר, וכן למערכת נוספת - המשלבת מספר אמצעים אלקטרוניים קיימים - שמותקנת על-ידי חברה ירושלמית המתמחה באביזרי רכב. לדברי נציגי חברת פוינטר, עלות המערכת נאמדת ב"כמה מאות שקלים" ליחידה. עם זאת, ראוי לציין כי המערכת עדיין אינה מיוצרת, ונמצאת בשלב המוגדר "אב-טיפוס מסחרי".
במהלך הדיון, סיפר ח"כ כץ לחברי הכנסת כי בעצמו שכח בעבר את אחד מילדיו: "לי קרה שהשארתי את הילדה הקטנה באוטו. אם לא היו אומרים לי, הייתי מאבד את בתי". לדבריו, "כשמדובר בהצלת נפשות, צריך לעשות כל מה שניתן. ביום שרבי, הטמפרטורה בתוך המכונית עולה בתוך רבע שעה ל-70 מעלות, וביום רגיל ליותר מ-40 מעלות".
כץ ציין כי הורים השוכחים ילדים במכונית הם אזרחים נורמטיביים: "זה לא נעשה מרוע לב... (למשל) במשפחות מרובות ילדים, האבא חושב שהאמא הוציאה את הילד, ואמא חושבת שהאבא הוציא את הילד. בתקשורת לא מזכירים את כל המקרים, אבל אם יקרה עוד מקרה כזה, אנחנו נכה על חטא". בעמדתו של כץ תמכה נציגת עמותת בטרם, שאמרה כי "בחלק ניכר מהמקרים, לא מדובר בהורים רשלניים, אלא בחריגה משגרת היום-יום שגרמה לכך".
גם בעמותת הבטיחות אנשים באדום תומכים בהצעת החוק: "אנחנו מצפים מהורים להיות אחראים", אמרה לחברי הכנסת נציגת העמותה. "אבל זה לא תמיד כך. ולכן, מנסים לחוקק חוקים ולהכריח אנשים להיות אחראים. אם יש פטנט שיכול להציל חיים - למה לא לעשות את זה?".
ד"ר עמיקם גרשונוביץ', מפתח המערכת של פוינטר, ניסה לשכנע את חברי הכנסת בנחיצותה: "אף אחד לא עושה את זה בכוונה. זה יכול לקרות לכל אחד. אני השארתי את הילד שלי (כשהיה) בן כמה חודשים". לדבריו, המערכת מבוססת על כמה חיישנים "(והיא)יודעת לנתח מה קורה במכונית, ולתת מדרג עולה בחומרתו (של תגובות) - לפי משך הזמן שעבר והטמפרטורה במכונית".
"ההורים אחראים"
למרות ניסיונות השכנוע של כץ ונציגי עמותות בטיחות, הצעת החוק של כץ עוררה התנגדות בקרב כמה מהנוכחים. "אי אפשר להעביר את האחריות מההורים", אמר יו"ר הוועדה, ח"כ אופיר אקוניס. "אני, מעולם לא שכחתי את ילדיי במכונית. ההורים צריכים להיות אחראים - גם על נהיגתם, וגם על ילדיהם". לדבריו הצטרפה סגנית היועצת המשפטית של משרד התחבורה, חווה ראובני, שאמרה כי "זה לא מתבקש ולא נורמלי לשכוח ילדים. זה דבר שבהחלט ניתן להימנע ממנו".ראובני ציינה כי משרד התחבורה אינו מתנגד להתקנה וולונטרית של המערכת, אבל מבדיקת המשרד עולה כי "אין כדבר הזה בעולם. (אנחנו) לא מכירים מערכות כאלה שעברו תקינה בינלאומית". את דבריה חיזק יהודה רודד, מנכ"ל איגוד יבואני הרכב, שאמר כי "אין תקן מחייב בעניין, גם בתקינה האירופית, וגם בתקינה האמריקנית. גם אצל יצרניות הרכב אין מוצר כזה".
רודד העלה נקודה נוספת, הנוגעת לבעייתיות העולה מחיוב התקנת המערכת בכל מכונית חדשה: "למה אני צריך כזו מערכת? לי כבר אין ילדים קטנים. ולמה לחייב את אמא שלי, או את אחותי, שמבוגרת ממני? זו מערכת שצריכה להיות בעלת מעמד של מערכת אזעקה - מי שרוצה, שיתקין. מי שלא רוצה - שלא יתקין".
בסיום הדיון, הוחלט כי המערכת תוצג לאגף הרכב במשרד התחבורה, ולאחר מכן - אם המשרד ישנה עמדתו - יישקל קידום הצעת החוק של ח"כ כץ.