ועדת הכספים דורשת: להוזיל את תעריפי המים
בדיון מיוחד על גובה מחירי המים, ועדת הכספים דרשה מרשות המים לבטל את גביית המע"מ על חשבונות המים ולהגדיל פי שלושה את הקצבת המים לנכים בתעריף מוזל
ועדת הכספים דרשה היום (ב') מרשות המים להחזיר את המתכונת הקודמת של תעריפי המים במקום המתכונת שהופעלה השנה ושהקפיצה את חשבונות המים למשפחה בעשרות אחוזים.
בדיון מיוחד שקיימה הוועדה על מחירי המים ושנערך ביוזמת הח"כים רונית תירוש (קדימה), דב חנין (חד"ש) ואורי מקלב (יהדות התורה), הוועדה דרשה מהרשות לבטל את גביית המע"מ על חשבונות המים ולהגדיל פי שלושה את הקצבת המים לנכים בתעריף מוזל.
הוועדה דרשה שמתכונת התעריפים תשוב לשלוש הדרגות הקודמות - תעריף בסיסי נמוך למכסה של 16 מ"ק מים למשפחה עד ארבע נפשות, תעריף בינוני לצריכה נוספת במחיר עלות המים, ותעריף גבוה - קנס לצריכת יתר במחיר יקר.
השיטה החדשה לעומת זאת, מבוססת על שני תעריפים: האחד לשני מ"ק לנפש לשתי נפשות במחיר נמוך יחסית, והשני גבוה לכל מ"ק נוסף לכל נפש, מה שהקפיץ את החשבונות למשפחות אפילו אם אינן ברוכות ילדים.
להערכת המרכז לשלטון מקומי, עד כה חלה התייקרות של 38% בתעריפי המים, כאשר המחירים צפויים לעלות באחוזים נוספים מראשית החודש הבא.
"לנדאו לא יכול לנהוג כמו משקיף או"ם"
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), תקף את שר התשתיות עוזי לנדאו כי הוא לא הביע בגלוי את עמדתו המפורשת בסוגיית תעריפי המים, אלא רק הורה לנציגו לדווח לוועדה על בקשתו מרשות המים לשקול שינויים במנגנון התעריפים.
"זו שערורייה מבישה שהשר, נבחר הציבור, לא מציג את המדיניות שלו אלא משאיר אותה לקבוע לקומץ פקידים ממונים. השר לא יכול לנהוג כמו משקיף או"ם, הוא חייב לומר את דברו. התנהגות זו היא דוגמה לממשלה שלא שולטת", אמר גפני.
עוד הוא ציין כי לנדאו אינו יחיד בשתיקתו ושותפים לו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יובל שטייניץ, שגם קולם אינו נשמע בעניין. "הוועדה תילחם על עמדתה, אני אגייס את מליאת הכנסת, קחו אותי ברצינות, כי לי אין כבר מה להפסיד מבחינה פוליטית", הוסיף גפני, תוך שהוא מתייחס למשבר עם החרדים בממשלה.
הספקים מתעלמים מהחלטות הוועדה
בדיון נמסרו נתונים לפיהם עלות המים מהווה לא יותר משליש מהתעריף לצרכן, כשהיתר נועדו לכסות הוצאות שנובעות מהפרטת מערכת המים.
עוד התברר כי חלק מספקי המים ובעיקר התאגידים העירוניים, דורשים דיווח חדש ואינם מתחשבים בדיווח שקיבלו ערב הטלת מס הבצורת, על פיו ישלמו את חשבונות המים לפי מספר הנפשות במשפחה. ח"כ מקלב התריע, כי הציבור לא צריך להוכיח את גודל המשפחה ושהדבר נמצא באחריות הרשויות, שיכולות לוודא זאת במרשם האוכלוסין.
בנוסף נמסר, כי הספקים מתעלמים מהחלטת הוועדה, אף היא בעקבות מס הבצורת, להקציב לנכים וחולים מכסת מים מוגדלת בתעריף נמוך. נציגי הנכים טענו שרובם חיים על קצבת נכה, שהם לא מסוגלים לפרוע את החשבונות החדשים ושכבר מאיימים עליהם בעיקול נכסיהם.
בהמשך למסקנות הוועדה אמר גפני, כי באחריות רשות המים לדאוג שהספקים יבססו את חשבונתיהם על סמך הדיווחים שקיבלו, ויתחשבנו עם הצרכנים רטרואקטיבית מראשית השנה על מנת להחזיר להם סכומים שנגבו מעל הנדרש. כן הוחלט, כי בדרך דומה נדרשת הרשות להתחשבן עם הנכים.
תמי שור, סמנכ"ל רשות המים, אמרה כי הרשות תבדוק את מבנה התעריפים ואת הדרישה להחזרי תשלום רטרואקטיביים. עוד היא ציינה, כי לא היה מנוס מהקמת התאגידים עקב ההחלטה לנהל את מערכת המים כמשק סגור ללא סובסידיה ממשלתית, זאת לאחר שהטיפול בנושא המים ברשויות המקומיות גבל ב"הזנחה פושעת". לדבריה, תיקון המעוות דורש השקעה של מיליוני שקלים.
משה אבנון, נציג מרכז השלטון המקומי, תקף את רשות המים על כך, שהיא מבססת את התעריפים גם על הכרה בגרעון מצטבר בגובה של כ-400 מיליון שקל, כשבפועל אין גרעון והדו"חות האחרונים מראים שהחברה מרוויחה. כמו כן מסתבר, שתעריפי ההתפלה בפועל, שהם חלק מתחשיב התעריפים - נמוכים מהצפוי.
ח"כ גפני אמר שנתונים אלה מצדיקים את דרישתו להחזיר את גביית התעריפים לוועדת הכספים והוא ילחם להעביר בכנסת הצעת חוק שיזם להוציא את גביית התעריפים מהסמכות של רשות המים.