מספר המיליונרים בישראל זינק ב-42%
דו"ח העושר של מריל לינץ' מגלה כי מספר המיליונרים בישראל עלה אשתקד ל-8,419 איש. ישראל דורגה במקום ה-3 בשיעור הגידול במספר המיליונרים אחרי הונג-קונג והודו. עוד מתברר: העשירים חזרו לבזבז על יאכטות ויהלומים
התאוששות מהמשבר הכלכלי העולמי: מספר המיליונרים בישראל גדל בשיעור של 42.7%, מ-5,900 בשנת 2008 לרמה של 8,419 בשנת 2009. כך עולה מדו"ח העושר העולמי ה-14 של בנק ההשקעות מריל לינץ' ושל חברת הייעוץ קאפג'מיני שפורסם היום (ג').
על פי הדו"ח, מספר המיליונרים בעולם גדל בשנת 2009 ב-17.1% ל-10 מיליון למרות ההאטה בפעילות הכלכלית. ישראל ניצבת במקום ה-3 בשיעור הגידול במספר המיליונרים בעולם אחרי הונג-קונג והודו, בהן זינק מספר המיליונרים ב-104% וב-50.9% - בהתאמה.
דו"ח העושר של מריל לינץ' מגדיר מיליונר כמי שבידיו לפחות מיליון דולר נזיל ופנוי, לא כולל הון המושקע בנכסים ובניכוי כל ההתחייבויות. המיליונרים בעולם החזיקו בשנת 2009 בהון כולל בהיקף של 39 טריליון דולר - גידול בשיעור של 18.9% לעומת השנה הקודמת.
הפסדי 2008 נמחקו
עיקר ההכנסות של המיליונרים בשנה האחרונה נבעו מהשקעות ומתיקי השקעות שנוהלו היטב בבורסות הגדולות בעולם לצד רווחים נאים שרשמו אותם המיליונרים מהשקעות ריאליות, כמו למשל השקעות בסחורות ומהשקעות בקרנות גידור.
נתונים אלה של היקף העושר של המיליונרים והמולטי-מיליונרים בעולם מצביעים על העובדה כי ההתאוששות בשווקים הפיננסיים בעולם בשנה החולפת מחקה למעשה את ההפסדים של שנת 2008 שבה ספגו עשירי העולם הפסדים של ממש, וכמעט החזירה את ההון שלהם לרמתו בשנת 2007.
מנהלת הבנקאות הפרטית של בנק ההשקעות מריל לינץ' בישראל, סיגל שפירא, מציינת כי הנתונים הללו מוכיחים עד כמה ההשקעות לטווח ארוך של בעלי הממון הוכיחו את עצמן. לדבריה, "בשנים האחרונות נרשמו תהפוכות רבות הנובעות מן השינויים הקיצוניים בשווקים הפיננסיים ובשווקים הריאלים אשר השפיעו באופן מיידי על השווי ועל ההיקף של העושר הנצבר של בעלי הממון.
"בעוד שבשנת 2008 נרשמה ירידה חסרת תקדים בשווי של ההון הנצבר של המיליונרים בעולם, הנה שנה לאחר מכן, אנו עדים לסימנים ברורים להתאוששות ובכמה אזורים בעולם ראינו אפילו שבעלי ההון הצליחו לחזור לשווי ההון הפנוי שלהם כפי שהיה בשנת 2007.
"ההתאוששות היתה ותמשיך להיות מונעת על ידי השווקים שבצמיחה ובמיוחד הודו, סין וברזיל", אמר ברטרנד לאוואסייר, מנכ"ל קאפג'מיני שירותים פיננסיים גלובליים. "למעשה, אסיה פסיפיק הוא האזור היחיד בו מנועי צמיחת ההון המאקרו כלכליים גדלו משמעותית בשנת 2009".
מחצית מהמיליונרים בעולם: בארה"ב, גרמניה ויפן
הדו"ח מצביע על כך שמספר המיליונרים הגדול ביותר מרוכז, כפי שהיה בשנים האחרונות בארה"ב. לפי מריל לינץ' בארה"ב מרוכזים כיום 3.1 מיליון מיליונרים, המהווים כ-31% מכלל המיליונרים בעולם כולו. אם מנסים לדרג את שלוש המדינות שבהן מרוכזים המספר הגדול ביותר של מיליונרים, מתברר כי בארה"ב, יפן וגרמניה יחד מרוכזים כ-53.5% מכלל המיליונרים בעולם כולו.
על אף שארה"ב היא המדינה שבה הריכוז הגדול ביותר של מיליונרים, מתברר כי המיליונרים באזור אסיה והפסיפיק, אשר ספגו מכה חזקה במיוחד ב-2008, מובילים את ההתאוששות בשנת 2009. לפי נתוני המחקר, לאחר נפילה של 14.2% בשנת 2008 ל-2.4 מיליון אנשים, אוכלוסיית המיליונרים באזור אסיה פסיפיק התאוששה בשנת 2009 וצמחה ל-3 מיליון אנשים, תוך שהיא משווה את מספרה, בפעם הראשונה, למספר המיליונרים באירופה.
הנדל"ן שוב אטרקטיבי
היקף ההון הכולל של המיליונרים באזור אסיה פסיפיק זינק אף הוא ב-30.9% ל-9.7 טריליון דולר, מחק את הפסדי שנת 2008. זאת, לעומת 9.5 טריליון דולר, שהוא ההיקף של הנכסים המוחזקים על ידי המיליונרים באירופה.
תופעה זו מוסברת מירידה בהיקף הרווחים של המיליונרים באירופה, לעומת רווחים נאים של המיליונרים של אסיה פסיפיק שנהנו מכך שהבורסות המרכזיות של המזרח הניבו למשקיעים בהן תשואות גבוהות. השווקים הפיננסיים של הונג-קונג ושל הודו הובילו את הזינוק הזה בתיקי ההשקעה של המיליונרים באזור אסיה והפסיפיק, וזאת לאחר ירידה מסיבית בשנת 2008.
עורכי הסקר של בנק ההשקעות מריל לינץ' וקאמפג'ימיני מעריכים כי אסיה והפסיפיק ומדינות ה-BRIC - ברזיל, רוסיה, הודו וסין, יהיו ככל הנראה בשנים הקרובות המדינות שימשיכו להוות את "מנועי הצמיחה" של המיליונרים בעולם. סין והודו ימשיכו להיות המובילות באזור אסיה פסיפיק, וישיגו כלכלות מפותחות יותר.
לפי תחזית זו, הגידול במספרם של המיליונרים ובהונם הנצבר באסיה פסיפיק יהיה המהיר ביותר בעולם. גם ברזיל צפויה להישאר מנוע צמיחה. רוסיה צפויה להציג חוזקה בשל בסיס המשאבים הטבעיים והסחורות העשירים שלה.
למרות ההתאוששות: אמון המיליונרים התערער
נתונים מעניינים של הסקר מצביעים על דפוסי ההשקעה של המיליונרים בשווקים הפיננסיים. מתברר כי בעוד שבשנת 2008 הקטינו המיליונרים את ההשקעות הפיננסיות שלהם בשווקים כגון הבורסות או במכשירים פיננסיים בעלי חשיפה גדולה, הרי שאשתקד נרשמה כבר מגמה ברורה של חזרה להשקעה בשווקים בעולם.
גם בהשקעות בנכסי דלא-ניידי חלו שינויים של ממש: ההשקעה בנכסי נדל"ן המשמשים למגורים חזרה להיות אטרקטיבית יותר בשנת 2009. מתברר כי המיליונרים העדיפו נכסי דלא-ניידי קיימים וממשיים, על פני השקעה בפרויקטים בהקמה או בתכנון, וחיפשו עסקאות במחירים אטרקטיביים. מכל נכסי הנדל"ן, נתח הנדל"ן למגורים עלה ל-48% (מ-45%) ככל שהמחירים התאוששו ברוב מדינות עולם.
נתון מעניין נוסף, הנחשף בסקר הוא האיזורים הגיאוגרפיים שבהם ביכרו המיליונרים להשקיע את הנכסים שלהם. אם בשנת 2008, על רקע המשבר הכלל עולמי, היינו עדים להעדפה ברורה של המשקיעים להשקיע בנכסים פיננסיים או ריאליים באיזורי המגורים שלהם, או באיזורים סמוכים - הרי שבשנה האחרונה התהפכה המגמה.
בשנת 2009 הייתה מגמה ברורה של חיפוש אחר השקעות בעלות תשואות גבוהות יותר על פני השקעות באיזורים הסמוכים למקום מגוריהם או עסקיהם של המיליונרים. בשנת 2009 הגדילו המיליונרים בכל העולם, למעט אמריקה הלטינית, את הנתח היחסי של אחזקותיהם בשווקים שמחוץ לאזור הבית שלהם, בהם צפוי גידול הצמיחה המשמעותי ביותר בשנים הקרובות.
עד שנת 2011 צפויים המיליונרים להקטין עוד יותר את ההשקעה באזורי הבית ולחפש אזורים בהם צפוי גידול חזק יותר. עם זאת עורכי הסקר טוענים, כי במקביל להגדלת ההקצאה בהשקעות באזור אסיה פסיפיק תוך חיפוש אחר תשואות גבוהות יותר, בעלי ההון באירופה עשויים להגדיל את אחזקותיהם בצפון אמריקה על מנת להכניס יציבות לתיק ההשקעות שלהם.
"ממימצאים אלה עולה כי למרות סימני ההתאוששות והצמיחה, אמון המיליונרים התערער בשל המשבר הפיננסי והם נוקטים בגישה מאוזנת יותר להשקעה וסיכון ומעדיפים תשואות אמינות ויציבות יותר", אמרה שפירא ממריל לינץ'.
במזרח התיכון מעדיפים יהלומים
הסימנים ליציאה מהמשבר הכלכלי הגלובלי, נותנים את אותותיהם גם בהתנהגותם של המיליונרים והמולטי-מיליונרים בכל מה שקשור להשקעה (או בזבוז) במותרות. לפי ממצאי הסקר, אמנם חל גידול בהשקעות הללו, אך רמת הביקוש למוצרים אלה עדיין לא הגיעה לרמה של שנת 2007, ערב המשבר הכלכלי.
מהסקר עולה, כי 30% מכלל ההשקעות שלהם על "מוצרי תשוקה" בעולם בשנת 2009 היו על מטוסים, יאכטות ומכוניות יוקרה; 23% על תכשיטים, שעונים ואבני חן; 22% על יצירות אמנות; 14% על רהיטים עתיקים ומוצרי אספנות אחרים; 8% על סירות מירוץ, סוסים, קבוצות ספורט; ו-3% על כלי נגינה, יינות, נסיעות.
הסקר מגלה, כי תהליך החזרה לרכישות של "מוצרי תשוקה" נעשה בעיקר כ"השקעה של אספנים", שהיא בעלת פוטנציאל כלכלי להשבחת ערך המוצרים. החלוקה הגיאוגרפית של ההשקעה במוצרי מותרות מגלה, כי תכשיטים, אבני חן ושעונים כערוצי השקעה משכו במיוחד מיליונרים ממדינות המפרץ הפרסי, המזרח התיכון וכן אסיה.
עוד עולה מהסדר, כי בשנה האחרונה חזרו המיליונרים בעולם להוציא סכומי כסף גדולים על מוצרי בריאות הכוללים פעילויות כמו ביקורים באתרי ספא יוקרתיים, התקנה של ציוד כושר בבתים, בניית בריכות שחיה, מגרשי ספורט (כמו מגרשי טניס), בניית מסלולי באולינג ואפילו בניה של מסלולי רכיבה לסוסים וטיפולים רפואיים.
הוצאות המיליונרים על רכישת מוצרי צריכה יוקרתיים (פריטי לבוש של מיטב המעצבים בעולם, נעלים יוקרתיות, תיקי מעצבים, ועוד) גדלו במחצית השניה של שנת 2009 במדינות כמו ברזיל וסין. לעומת זאת, אותותיו של המשבר הכלכלי הביאו לכך שהביקוש למותגי יוקרה בארה"ב המשיך להיות נמוך ורבים מהם לא מיהרו לרכוש מוצרים שכאלה בסכומים גבוהים.