שתף קטע נבחר

עביר נמלטה מהבית: "שינוי מין? יירו לי בראש"

מכות ויריקות לא היו תופעות חריגות בחייה של צעירה ערבייה-נוצרייה ממרכז הארץ, רק כי נולדה כגבר. היא חולמת להיות מעצבת, אבל בינתיים עסוקה במלחמה על חייה. בעקבות פניית ynet היא זוכה לסעד זמני

לפני שלושה חודשים נאלצה עביר (שם בדוי) להימלט מביתה מחשש אמיתי לחייה. בגיל 24, כשהיא מאופרת היטב, לבושה בטוב טעם ומדברת בעדינות סיפרה על קשיי ההתמודדות הרבים שלה כמי שנולדה כגבר ערבי-נוצרי מאזור המרכז וסבלה לאורך כל חייה מהתנכלויות קשות בשל היותה טרנסג'נדרית. היא חולמת להיות מעצבת, אך במקום להגשים את שאיפותיה היא עסוקה בעיקר בהישרדות - לנוכח האיומים לפגוע בה, אם רק תעז להוציא לפועל את תוכניתה לעבור ניתוח לשינוי מין.

 

"אני כבר רגילה לשמות גנאי, לזה שמדי פעם מרביצים לי ולכך שאנשים מבוגרים, שמכירים אותי, פשוט יורקים עלי", סיפרה ל-ynet על מציאות חייה הקשה, כמעט כאילו היו הדברים רגילים. "לאחרונה הפך המצב לבלתי נסבל. אני רוצה להיות מה שאני, אבל אמרו לי שביום שאעשה ניתוח - אקבל כדור בראש. אני מאוד מפחדת, אבל לא מסוגלת לחיות יותר בשקר. מאז שאני זוכרת את עצמי אהבתי לשחק עם ברביות ולעצב. מעולם לא שחקתי עם הבנים כדורגל או התענייני במכוניות. אני מאוד אוהבת ללכת לחתונות ולהסתכל על השמלות של הכלות. את הפעם הראשונה שבה הייתי בחתונה אני לא יכולה לשכוח, ראיתי את הכלה ונגעתי בשמלה שלה, וחלמתי שיום אחד גם אני אלבש כזו".

 

מאז שנסה על נפשה מביתה מסתתרת עביר מבני משפחה שמחפשים אחריה, בעוד שהכסף שאותו הרוויחה כשעבדה במלצרות הולך ואוזל. "ברחתי מהבית בלי כלום והייתי חייבת לקנות הכל. במשפחה שלי רק מאיימים עלי ולא מוכנים לקבל אותי. הדבר היחיד שאני מתגעגעת אליו הוא החתולה שלי שהשארתי שם", היא סיפרה כשדמעות בעינייה. "יש לי כמה חברות שאני מצליחה לשמור איתן על קשר והן אפילו עזרו לי לרכוש בגדים חדשים. אני חייבת למצוא לי בית ומאוד הייתי רוצה להתחיל את תהליך שינוי המין, אבל נשארתי פשוט לבד בעולם - ואני מאוד מבקשת מהמדינה לעזור לי. לא פגעתי באף אחד, אני רק רוצה לחיות את חיי".

 

"עשרות מידרדרים לזנות וסמים"

למרבה הצער, כל אותן צרות אינן נחלתה של עביר בלבד. עשרות טרנסג'נדרים הידרדרו לסמים ולזנות בשל היעדר תוכנית תמיכה מסודרת של המדינה באלו המבקשים לעבור ניתוח לשינוי מין. עבור אותם אנשים לא קיים גם מקלט או מסגרת שיקומית אחרת שתוכל לתת לאותם אנשים מענה לצרכים המיוחדים שלהם, וזו אולי הסיבה שלמרות שבמשרד הרווחה אכן מנסים לסייע, נתקל הדבר בקשיים רבים.

 

כך היה גם במקרה של עביר. בעקבות פניית ynet החליטו במשרד להתגייס לסייע לה, והבטיחו להעניק להם סיוע כלכלי למשך חודשיים, כדי שתוכל למצוא לה קורת גג. בהמשך, הם צפויים אף לבקש סיוע בשכר הדירה ממשרד השיכון. למרות המודעות לסכנה הממשית לחייה והאמפתיה הרבה שמגלים כלפי מצבה, לא הסכימו אף לא במקלט אחד לנשים מוכות לקבל את עביר לשהות בתחומיו, אף לא לשהייה זמנית.

 

"הטיפול שעביר קיבלה הוא תקדימי. אני מכיר עשרות מקרים אחרים שטרנסג'נדריות הידרדרו לזנות ולסמים רק בגלל שלא הייתה להן שום יכולת לקיים את עצמן", אמר העובד הסוציאלי שלומי אינגר מאגודת הלהט"ב. "לעיתים הן נותרות ללא כל תמיכה מהמשפחה, ותוך כדי תהליך שינוי המין קשה להן מאוד למצוא עבודה. למדינה בכלל ולמשרד הרווחה בפרט אין תוכנית מסודרת עבורן, מה עומד בניגוד לכך שלכל אזרח או קבוצה מגיעה רשת בטחון סוציאלית. משום מה, רק הן לא זוכות לשום התייחסות מסודרת".

 

במשרד הרווחה אישרו את הטענות, אך הדגישו כי "המקרה המדובר הוא קשה ומורכב מאוד, שרק מעטים מסוגו הגיעו לפתחו של המשרד. בשל הייחודיות הרבה של הפרשה, היא זוכה לטיפול נקודתי. בשרות לפרט ומשפחה במשרד הרווחה משקיעים מאמץ ניכר כדי למצוא פתרון בינתיים עבור עביר בטווח המיידי, ובמקביל פועלים לסייע לה גם לאורך זמן. יש להדגיש כי בשל העובדה כי המקרה טומן בחובו סכנת חיים, אנו מנועים מלפרט מעבר לכך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
"במשפחה רק מאיימים ולא מוכנים לקבל אותי" (אילוסטרציה)
צילום: Index Open
מומלצים