שר החקלאות: מתקן קליטת הגז - רק באסדה בים
בפעם הראשונה מתייצב שר בממשלה באופן פומבי לצד תושבי חוף הכרמל, המתנגדים להקמת מתקן שיקלוט את הגז הטבעי מקידוחי הים ליד יישוביהם. התושבים, ארגוני הסביבה וכעת גם שר החקלאות דורשים שהמתקן יוצב על אסדה בים ולא על החוף
מאבקם של תושבי המועצה האזורית חוף הכרמל ויישובי הסביבה נגד הצבת מתקן קליטת גז טבעי באזור לא זכה עד כה לתמיכה רשמית מצד אף משרד ממשלתי; כעת מסתמן שינוי: ל-ynet נודע כי שר החקלאות, שלום שמחון, החליט לתמוך במאבקם להצבת המתקן על גבי אסדה בים, ואף התחייב לייצג את עמדת המתנגדים במידה והנושא יגיע לדיון בממשלה.
החלטתו של השר שמחון התקבלה לאחרונה בתום פגישה שהתקיימה בינו ובין נציגי התושבים המנהלים את המאבק. במכתב ששיגר יועצו של השר לתושבים לאחר הפגישה הוא מאשר כי השר יתמוך במאבקם, יציג את עמדתם בממשלה, ואף יעביר את עמדתו לנציגת משרד החקלאות במועצה הארצית.
החלופה שלא נבחנה לעומק: אסדה בים
המתקן המדובר אמור לקלוט את הגז הטבעי שיגיע מקידוחי הים "תמר", "דלית" ובעתיד כנראה גם קידוח "לוויתן", ולהעביר אותו למערכת ההולכה הארצית. המדינה בחנה שישה אתרים חלופיים להקמת המתקן, אך תסקיר סביבתי שנערך ושממצאיו נחשפו כאן לראשונה, קבע כי החלופה המתאימה ביותר היא "דור דרום" - על שטח חקלאי של קיבוץ מעיין צבי.
המועצה הארצית לתכנון ובנייה אמורה היתה לדון בפרטי התוכנית כבר לפני כשבועיים, אך הדיון נדחה, בין היתר משום שהתגלו בעיות מהותיות בתסקיר הסביבתי.
אחת הטענות המרכזיות של התושבים וארגוני הסביבה באשר לתסקיר הייתה שהוא התעלם מהאפשרות להקים את המתקן על גבי אסדה בלב ים. אפשרות זו הועלתה בעבר, בין השאר על ידי החברה להגנת הטבע ואף נמצאה ישימה - אך לבסוף נדחקה ברוב דחוק על ידי המועצה הארצית ולא נבחנה באופן רשמי.
הסיבה לויתור על האפשרות הימית מקורה בהתנגדות של רשות הגז ומשרד התשתיות בטענה שהיא תעכב את הפרויקט בכשנתיים ותעלה למשק מאות מיליונים בשנה. ברשות הגז ציינו גם שהטיפול בגז הטבעי על גבי אסדה יחייב בכל מקרה הקמת מתקן קליטה משלים ביבשה, ולכן לטענתם אסדה ימית לא תפתור את הצורך במציאת אתר יבשתי להקמת המתקן.
שמחון: לבחון הקמת אסדה בים
לביקורת של התושבים והארגונים כלפי התסקיר הצטרפה לאחרונה גם חוות דעת מקצועית מטעם המשרד להגנת הסביבה. חוות הדעת הזו מצאה ליקויים חמורים בתסקיר, כמו למשל התעלמות מסוגיות בטיחות שונות, כמו קרבה בין טיפול בחומרים מסוכנים לבתי התושבים, ועמידות המתקן המדובר ברעידות אדמה או בצונאמי.
השר שמחון, שהביע כעת את תמיכתו במאבק התושבים, סבור שיש לבחון מחדש את הקמת המתקן על גבי אסדה בים. זוהי כאמור התמיכה הרשמית הראשונה לה זוכים התושבים מצד גורם ממשלתי; עד כה נמנע המשרד להגנת הסביבה מלהביע עמדה רשמית בנושא.