מומחים: אופק 9 יבחין בכל חומר שעובר באיראן
יו"ר סוכנות החלל הישראלית אמר ל-ynet כי "למעשה כעת מדינה לא תוכל לעשות פעולות חשאיות במזרח התיכון, ברגעים בהם לווין שלנו לא יכסה את האזור, כי אין רגעים כאלה"
"האיראנים לא יוכלו להעביר חומרים מבלי שנבחין בכך" - כך אמר אתמול (ד') ל-ynet יו"ר סוכנות החלל הישראלית, פרופסור יצחק בן-ישראל, לאחר השיגור המוצלח של לווין הביון אופק 9. מומחים מסבירים כי הלוויין, שכולו כחול לבן, יוכל לשדר תוך ימים מכל רחבי העולם, וכי יכולותיו גבוהות הרבה יותר ממה שמותר לפרסם.
"עם הצטרפות אופק 9, יש לישראל כעשרה לוויינים שעובדים במערך משותף - כמות מסחרית. כך אחד מסיים סיבוב פעם בשעה וחצי, אז מגיע השני, השלישי וכך הלאה. ברגע נתון, אין מקום שמעניין אותנו במזרח התיכון והוא לא מצולם", פירט יו"ר סוכנות החלל הישראלית, פרופסור יצחק בן-ישראל, על יכולות החלל הישראליות לאחר שיגורו של הלוויין.
"למעשה כעת מדינה לא תוכל לעשות פעולות חשאיות במזרח התיכון, ברגעים בהם לוויין שלנו לא יכסה את האזור, כי אין רגעים כאלה. כך גם איראן לא תוכל להעביר חומרים כאלה ואחרים מבלי שנבחין בכך", הסביר בן-ישראל ומציין כי במיקוד בו שוגר הלוויין, 40 מעלות צפונית ודרומית לקו המשווה, הוא למעשה מתמקד במזרח התיכון ובחצי הדרומי של כדור הארץ "למעשה אנחנו מסוגלים גם לשדר את כל משחקי המונדיאל מדרום אפריקה".
בן-ישראל הסביר כי אמנם הפרסומים הרשמיים מדברים על עצמים בגודל 70 ס"מ אותם ניתן לראות, אך בפועל היכולות הינן גבוהות הרבה יותר, וניתן להבחין אף בחפצים שנושאים עוברים ושבים. "לא ניתן לומר מה גודל הפרטים, אך אם ללוויינים מסחריים יש הגבלה חוקית לעצמים בגודל של 70 ס"מ, רק נאמר שהלוויינים הצבאיים הרבה יותר טובים".
גאווה ישראלית
"ישנם לוויינים עם מצלמות מכ"מיות, שמסוגלת לראות מבעד לעננים ורשתות. אופק 9 מצויד במצלמה אופטית", הסביר בן-ישראל. הוא ציין כי הלווין הבא של ישראל, שישוגר ככל הנראה בשנה הבאה, יוכל לתת כמה תשובות לגבי הכור בבושהר, בעזרת מצלמה משוכללת עוד יותר (מתוצרת "אל-אופ", חברת בת של אלביט). "יש שבע מדינות עצמאיות בחלל, מבחינת איכות וטכנולוגיה ישראל שנייה רק לארה"ב".
טל ענבר, ראש מרכז החלל במכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל, הסביר כי אופק 9 צפוי ללוות אותנו שנים רבות. "לוויינים
מסוגו יכולים לחיות עשר שנים. אופק חמש לדוגמא נמצא בחלל מ-2002. הרבה תלוי בגובה בו משייט הלוויין, אך כל הלוויינים הישראלים עובדים טוב יותר וחיים יותר ממה שתוכנן".
ענבר סיפר כי הגאווה כולה כחול-לבן. "אופק 9 נבנה כולו בישראל, ומרכיביו תוצרת ישראל. הוא נבנה בתעשייה האווירית, והמצלמה היא מתוצרת חברה ישראלית. תוך כמה ימים, בהם יעשה כיול ובידוק למצלמה, נוכל לצפות בתמונות הלוויין החדש. כל לווין כזה הוא צעד נוסף לעבר מצב בו נוכל לצפות בכל מקום, בכל זמן".
Read this article in English