שתף קטע נבחר
 

מחקר: רק 45% מהזכאים קיבלו מס הכנסה שלילי

מחקר של בנק ישראל בדק את יישום חוק מס הכנסה שלילי במשך השנה הראשונה לפעילותו - מספטמבר 2008 עד ספטמבר 2009 - ומצא כי רוב הזכאים להטבה לא מימשו את זכאותם, בשל חוסר ידע על התוכנית. 28 אלף הזכאים קיבלו קיצבה בשיעור ממוצע של 2,600 שקלים לשנה בלבד

רק 45% מהזכאים לקצבת מס הכנסה שלילי מימשו את זכאותם במשך השנה הראשונה ליישום התוכנית. כך עולה ממחקר שפרסמה הבוקר (א') מחלקת המחקר של בנק ישראל. חוקרי בנק ישראל מעריכים כי 55% הנותרים מבין הזכאים, שלא קיבלו את הסיוע, לא פנו לקבל אותו בחודשים הראשונים להפעלת התוכנית בגלל מחסור במידע. 

 

לפי המחקר, יש 64 אלף עובדים באזורי ההפעלה של תוכנית מס הכנסה שלילי הזכאים לסיוע שמבטיחה התוכנית, אך מספטמבר 2008 עד ספטמבר 2009 פנו רק 28 אלף מהם לרשויות המס וביצעו את הפרוצדורה המזכה אותם בקיצבה. אלה שקיבלו את הסיוע זכו בקיצבה בשיעור ממוצע של כ-2,600 שקלים לזכאי. במשפחות שבהם שני בני הזוג נמצאו זכאים לקיצבה, עמדה ההטבה בממוצע על 4,900 שקלים למשפחה. בסך הכל, חילקה המדינה לזכאים 74 מיליון שקלים בשנה.

 

תחליף להעלאת שכר המינימום

תזכורת: תוכנית המס השלילי נולדה בשנת 2005, כמענה לקמפיין הבחירות של מפלגת העבודה, שדרש להעלות את שכר המינימום, ולגידול בעוני עם צמצום הקצבאות ב-2003. התוכנית מבטיחה סיוע כספי למשפחות של עובדים עם ילדים, או עובדים עם ילדים, ששכרם קרוב לשכר המינימום. היא נועדה לסייע לעניים - מבלי לעודד בטלה או להעלות את הוצאות המעסיקים.

 

בסופו של דבר, אושרה התוכנית להפעלה ויצאה לדרך רק בחמישה אזורים בארץ - ירושלים, נצרת, אשקלון, שדרות וחדרה - שבהם מופעלת גם תוכנית ויסקונסין. מיד עם ביטולתוכנית ויסקונסין, הודיעו פקידי האוצר כי הם מבטלים גם את מס הכנסה שלילי.

 

התוכנית, שנועדה להוות תרופה לעוני, אפילו לא "דגדגה" את קו העוני: לפי מחקר בנק ישראל, רק 4.5% מאלה שכן קיבלו מס הכנסה שלילי, הצליחו לעלות בזכותו מעל קו העוני.

 

עם זאת, חלק מהזכאים דיווחו על ירידה חדה בתופעות קשות שליוו את חייהם, כמו ניתוקים של קווי הטלפון והחשמל בביתם מאחר ולא שילמו חשבונות, ודחייות בטיפולי שיניים. התמיכה שהעניקה התוכנית הגדילה את הכנסות הזכאים בשיעור ממוצע של כ-12%. המחקר מראה כי התוכנית היטיבה יותר עם משפחות בעלות ילדים.

 

לפי המחקר, 80% מהעובדים שקיבלו תמיכה שייכים לארבעת העשירונים התחתונים. 14% מקבלים קצבאות נכות וקצבאות אחרות בנוסף על קצבת מס הכנסה שלילי, אך 86% הנותרים אינם זכאים לכל קיצבה נוספת. 36% מהזכאים הם ערבים, 18% מהם הם עולים חדשים (אתיופים בחלקם הגדול), ו-17% מהם מגדירים את עצמם כחרדים. לכ-40% מהם אין כל השכלה מעבר לחטיבת ביניים, ורק לכ-50% מהם יש מקצוע.

 

המחקר מראה כי גם ההישגים הדלים של התוכנית נעשו הודות לעמותות פרטיות שסייעו לממשלה. המחקר קובע כי "נמצאה שונות בין-אזורית בשיעורי המימוש של התוכנית - ככל הנראה בהשפעת פעילות של עמותות להגברת המודעות לקיומה של התוכנית".

 

"שיעור מימוש גבוה ביחס לחו"ל"

למרות זאת, המחקר מגדיר את כישלון התוכנית כהצלחה. זאת, כיוון ש"שיעורי המימוש גבוהים ביחס לשיעורים שנמדדו במדינות אחרות בשלבים דומים של הפעלת התוכנית, וזאת אף על פי שהיקף ההטבה בישראל צנוע יחסית למדינות אלה".

 

"על בסיס הניסיון שנצבר ונלמד עד כה ניתן לקבוע כי מס ההכנסה השלילי הוא כלי ממוקד ואפקטיבי לשיפור ההכנסה של האוכלוסייה העובדת ברמות השכר הנמוכות", קובע המחקר, "הכלי אפקטיבי במיוחד לצמצום תחולת עוני ועומקו בקרב משפחות עם ילדים. ההטבה סייעה גם להעלאת ההכנסה של משפחות עובדות ברמות הכנסה שהן מתחת לקו העוני או מעט מעליו".

 

"אף שבשלב זה אי אפשר לדעת מה יהיו השפעות התוכנית על שיעורי התעסוקה והיקפיה, ניתן להעריך על סמך הניסיון הבין-לאומי שהן לא יהיו משמעותיות. עם זאת, בניגוד לכלי מדיניות אחרים, מס ההכנסה השלילי לא צפוי לפגוע בשיעורי התעסוקה. ממצאי הדו"ח תומכים בהרחבת תוכנית מס ההכנסה השלילי לפריסה ארצית; זאת במיוחד לנוכח בעיית העוני בקרב משפחות מרובות ילדים עם מפרנס אחד, והפערים המתרחבים בהכנסה".

 

האוצר: מס הכנסה שלילי - כלי אפקטיבי

 

במשרד בירכו על ממצאי המחקר בנושא מס הכנסה שלילי. "אנו מברכים על ממצאי מחקר בנק ישראל ומכון ברוקדייל באשר לחשיבותו הרבה של מס הכנסה שלילי, אשר תומכים במדיניות אותה הוביל משרד האוצר.

 

"במחקר נמצא כי באזורים הנבדקים, מס הכנסה שלילי שימש ככלי אפקטיבי להעלאת ההכנסה בקרב משפחות בעלות רמת הכנסה נמוכה. כזכור, באזורים הנבדקים הופעלה במקביל גם תוכנית "אורות לתעסוקה" (מרווחה לעבודה), אשר על פי מחקר קודם של מכון ברוקדייל העלתה את שיעור התעסוקה של משתתפיה באותם אזורים באופן משמעותי.

 

"בהתאם לממצאי המחקרים, יש לקדם פריסה ארצית של מס הכנסה שלילי לצד פריסה ארצית של תוכנית שילוב מקבלי גמלאות בעבודה, מכיוון שמדובר בכלים שלובים הקשורים זה בזה ושהשפעתם הכוללת תתרום לאין שיעור לקידום תעסוקת השכבות החלשות", נמסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוני בישראל: מס הכנסה שלילי לא פתר את הבעיה
צילום: יוגב עמרני
מומלצים