שתף קטע נבחר
 

מהמסגד, דרך האינטרנט לסומליה. מסלול הג'יהאד

הצעירים מנצרת עברו את אותן תחנות כמו התארגנויות מקומיות קודמות שניסו לחסות תחת כנפי אל-קאעידה - וכמוהן, נתפסו כשניסו לממש את הקשר הווירטואלי, ולצאת לאימונים צבאיים

הג'יהאד מתחיל במסגד. ברחבי הארץ פזורים לא מעט מסגדים שבהם מטיפים ברוח האיסלאם הקיצוני, ויש להם לא מעט שומעים צעירים - שרוצים להגשים בגופם ובמעשיהם את ציוויי הג'יהאד, מבית מדרשם של אוסאמה בן לאדן ואל-קאעידה. כאלו היו גם שבעת הצעירים מנצרת, שנעצרו בחשד לביצוע מעשי טרור, בהם רצח נהג המונית יפים וינשטיין, ושניסו להצטרף למיליציה האיסלאמית בסומליה. עבורם, נקודת ההתחלה הייתה מסגד שעב א-דין בנצרת.

 

התחנה השנייה במסלולם אל אותם צעירים הייתה אתרי האיסלאם הקיצוני באינטרנט. בכתב ובסרטוני וידאו, מטיפים אתרים אלו במפורש את מה שהמטיפים במסגד בנצרת או באום אל-פחם אינם אומרים, או שאומרים במרומז: באילו אמצעים לממש את הג'יהאד, היכן אפשר לקבל אימון והדרכה, ואיך מגיעים למדינות בהן הג'יהאד העולמי פועל כמעט באין מפריע ולמעשה מנהל מדינה בתוך מדינה.

 

בין המדינות הללו, מלבד סומליה, נמנות גם פקיסטן ואפגניסטן - ובאחרונה הצטרפה אליהן גם תימן. אולם סומליה היא המסוכנת ביותר - מפני שבמדינה זאת השלטון המרכזי כמעט שאינו קיים, ולמעשה, מיליציית "אל-שבאב" הקיצונית - גם במונחים של קבוצות ג'יהאד עולמי - היא השליט במדינה.


נקודת ההתחלה הייתה מסגד שעב א-דין. חברי ההתארגנות הנצרתית

 

באמצעות האינטרנט, יוצרים הפעילים המקומיים קשר עם גורמי הטרור באותן מדינות. בקרב הפלסטינים בשטחים, רבים כבר עברו את המסלול הזה בשני העשורים האחרונים, והוכשרו במחנות של בן לאדן, בעיקר באפגניסטן ובפקיסטן.

כך למשל, האידיאולוג של בן לאדן, עזאם עזאם, הוא פלסטיני במוצאו.

 

גם בקרב ערביי ישראל כבר היו מקרים של התארגנויות בחסות הג'יהאד העולמי, אולם אלו לא עברו אף פעם - ככל הידוע - את השלב הווירטואלי-השראתי. כזו למשל הייתה ההתארגנות שנחשפה ב-2008 בירושלים ובטייבה, שחבריה זממו להפיל את מטוסו של נשיא ארה"ב דאז, ג'ורג' בוש, כמעין "כרטיס כניסה" לאל-קאעידה. כזו הייתה גם ההתארגנות הבדואית שנחשפה מעט לפני כן ברהט, שאנשיה עמדו בקשרים ברשת עם גורמים באל-קאעידה, ואף העבירו להם מידע על יעדים לפיגועים, כגון מגדלי עזריאלי.

 

אולם כל ההתארגנויות האלה נותרו בשלב התכנונים, ולא הגיעו לביצוע. בדרך כלל, החברים נתפסים כשמגיע השלב בו הם מרגישים שהם לא מספיק "ג'יהאדיסטים", ורוצים לקבל מהארגון הכרה ואימון מקצועי. הם מנסים לצאת להכשרה - ואז נתפסים. כך בדיוק קרה גם הפעם.

 

שת"פ מודיעיני בקרן אפריקה

אזור קרן אפריקה "חביב" על אנשי הג'יהאד העולמי זה יותר מעשור. לפני שמונה שנים ביצעו מחבלים את הפיגוע במלון "פרדייז" במומבסה שבקניה, בו נהרגו 15 בני אדם, בהם שלושה ישראלים, ובאותה הזדמנות גם ניסו להפיל מטוס של אל-על - ניסיון שלא צלח. באתיופיה ביצעו אנשי ג'יהאד עולמי לפני יותר מעשור פיגוע נגד השיירה של הנשיא המצרי חוסני מובארק, שביקר במדינה. כמה משומרי ראשו של מובארק נהרגו, אבל הוא לא נפגע. הפיגוע הזכור ביותר באזור הוא פיצוץ שגרירויות ארה"ב בקניה ובטנזיניה על ידי אל-קאעידה, ב-1998 - אז נהרגו יותר מ-200 בני אדם.

 

סומליה היא יעד אטרקטיבי במיוחד עבור גורמי טרור בימים אלה, וכך היה גם עבור אותם "ג'יהאדיסטים" אזרחי ישראל שביקשו "להתמקצע". באמצעות האינטרנט הם יצרו קשר עם ארגון הפועל במדינה, וקיבלו הוראות כיצד להגיע.


פעיל במיליציה האיסלאמית בסומליה. יעד אטרקטיבי (צילום: רויטרס)

 

אולם נסיונם של אותם צעירים נכשל בסופו של דבר במידה רבה הודות לשיתוף הפעולה הבטחוני והמודיעיני ההדוק המתקיים באזור מאז הפיגועים הגדולים, בין ארה"ב, ישראל ושתי מדינות מקומיות: קניה ואתיופיה, המשמשות בין היתר כבסיס לצאתן של פעולות מודיעין אמריקניות בסומליה.

 

לאתיופיה יש סכסוך רב שנים עם סומליה, וכוחות צבא אתיופים אף חצו לפני שנתיים את הגבול המשותף בניסיון להשליט סדר במדינה המתפוררת ולמנוע את ניסיונות הסומלים לפלוש למדבר אוגדן. כתוצאה מסכסוכים אלה הזה מקיימים שלטונות קניה ואתיופיה שיתוף פעולה צמוד עם ה-CIA האמריקני, הכולל פיקוח על מעברי הגבול לסומליה. בזכות פיקוח זה נתפסו אנשי החוליה הנצרתית וגורשו.

 

אינטרס משותף עם חמאס

בעניין זה יש לישראל, לרשות הפלסטינית, למצרים ואפילו לחמאס אינטרס משותף, מפני שקבוצות הפועלות ברוח הג'יהאד של בן לאדן, ומנסות לקבל הכרה רשמית מראשי אל-קאעידה, מהוות סכנה אפילו לגורמים איסלאמיים קנאים כמו חמאס - שאף נקלע לעימות אלים עם פעילי איסלאם סלפי ברפיח בשנה שעברה.

 

בארץ, צומחות התארגנויות כאלו בעיקר מתוך התנועה האיסלאמית, ומאנשים כמו ראאד סלאח ודומיו - אף כי לא בעידוד ובתמיכה ממשיים מצדם.

 

במונחים של השב"כ, זו "התארגנות מקומית" שאינה חלק מארגון גדול יותר - אבל זו בדיוק סכנתה של תנועת הג'יהאד העולמי: היא בעצם אינה ארגון ממשי שאפשר לעקוב אחריו ולתפוס את ראשיו, אלא מקור השראה והנחיה אידיאולוגית ומעשית לטרור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עצורי ההתארגנות הנצרתית
צילום : אתר פאנט
צילום: sky news
טרור בקרן אפריקה. הפיגוע במלון "פרדייז" במומבסה
צילום: sky news
לוחם "אל-שבאב" בסומליה
צילום: AFP
מקור השראה. בן לאדן
צילום: רויטרס
בלי עידוד ותמיכה ממשיים. השייח ראאד סלאח
צילום: AFP
מומלצים