כתם הנפט: מבצע ענק לחילוץ 70 אלף ביצי צבי ים
אסון הנפט במפרץ מקסיקו שהתפשט עד לחופי ארה"ב, מאיים גם על דור העתיד של צבי הים המצויים בסכנת הכחדה. בעוד כ-10 ימים מתכוונים רשויות וגופי הטבע במדינה, לחלץ עשרות אלפי ביצים של צבי ים שהוטלו בחופים ולהעבירן להדגרה במרכז החלל בפלורידה. המטרה: לשחרר בחזרה לטבע את הצבים שיבקעו באזורים שלא נפגעו מהזיהום
בארה"ב נערכים למבצע חילוץ המוני של עשרות אלפי ביצי צבי ים מאזורי החופים שנפגעו בעקבות זיהום הנפט במפרץ מקסיקו. המטרה: להעתיק מאות קיני צבים בניסיון להציל את צבי הים הצעירים לפני שיבקעו וייכנסו לאזורים המזוהמים בים.
אנשי רשות המדגה והטבע פועלים כעת בתכנון המבצע שיצריך מהם להוציא מתוך כ-800 קיני צבים שנחפרו על ידי נקבות צבי הים החומים בחופים ולהעביר כ-70 אלף ביצים מאזור פלורידה ועד אלבמה.
מומחים טוענים כי מבצע בקנה מידה מאסיבי שכזה, מעולם לא נערך, אך אם לא ייעשה דבר, הדבר עלול להוביל למוות חסר תקדים של הזוחלים הימיים. החשש העיקרי הוא כי הצבונים הקטנים יכנסו למימי המפרץ לאחר הבקיעה, יכוסו בשכבה של זפת רעילה ויאכלו מזון מזוהם, דבר שיוביל למותם.
"מדובר במאמץ יוצא דופן בתנאים לא רגילים, אך אם נוכל להציל חלק מהביצים שאמורות לבקוע, זה ישתלם מאשר האפשרות לאבד את כולן ולאובדן של דורות שלמים", אמר צ'אק אנדרווד, איש הרשות לסוכנות הידיעות "רויטרס".
צב מכוסה זפת במפרת מקסיקו (צילום: רויטרס)
יחפרו מחדש את הקינים ויעבירו את הביצים למקום מבטחים
עשרות עובדים נשלחו בימים האחרונים לאזורי החופים כדי לאתר ולסמן את מיקומם של קיני הצבים, מרביתם של צבי ים חומים המצויים בסכנת הכחדה עולמית. תאריך היעד לתחילת המבצע הוא בעוד כעשרה ימים, אז יחפרו מחדש את הקינים ויוציאו את הביצים בזהירות, אחת אחת, כדי למנוע את שבירתן. לאחר מכן, הן יוטמנו במנשאי קירור מרופדים מיוחדים, המכילים גם חול ולחות במטרה לחקות את תנאי הקן בטבע.
על פי התכנון, כל הביצים יובלו למרחק של מאות קילומטרים למתקן איחסון מיוחד ומקורה במרכז החלל "קנדי" בפלורידה. בעוד מספר שבועות, כשהצבים יבקעו, הכוונה של יזמי המבצע היא להשיבם בחזרה אל חופי פלורידה, שלא נפגעו מהזיהום, כדי לאפשר לצבים כניסה בטוחה לאוקיינוס השקט.
"ישנם עוד משתנים רבים שאינם ידועים לנו בדרך", הוסיף אנדרווד שציין כי רבים מהצבונים הקטנים עלולים למות עקב תהליך ההעברה. נראה כי תוכנית ההצלה זוכה להסכמה גורפת בין גופי הסביבה והרשויות הממשלתיות.
אם קודם לדליפה, האיומים על צבי הים במפרץ היו בדמות דיג מסחרי שגרמו ללכידת צבים ברשתות ואובדן שטחי מחייה והטלה בחופים, לדברי מומחים, זיהום הנפט רק הוסיף קשיים רבים לאתגר ההישרדות של צבי הים. עד כה, נאספו עשרות פרטים מתים, אך עדיין לא ברור כמה צבים מתו מאז תחילת האסון.
מומחה ישראלי: פעולת חילוץ מבורכת שתעלה מיליוני דולרים
יניב לוי, מנהל המרכז הארצי להצלת צבי ים ברשות הטבע והגנים, מעריך כי מדובר בפעולת חילוץ שעלותה תסתכם במליוני דולרים. "זו יוזמה מבורכת שמצריכה משאבים עצומים מבחינת כוח אדם מיומן וציוד מתאים. האמריקנים הם מבין המובילים בתחום של שמירת טבע וצבי ים, שיכולים להתמודד עם הקטסטרופה הקשה לטבע שנגרמה עקב הזיהום", הוא אומר.
לוי סבור כי אחד האתגרים הגדולים הוא לאתר את מאות הקינים בחופים, במיוחד באלה שאינם תחת מעקב סדיר ולא ידוע מיקומם של הקינים. "ככל שהזמן חולף מאז שהביצים הוטלו בקן, הסיכוי למצוא אותו יורד עם הזמן, מאחר שהעקבות נעלמים בגלל תנועת אנשים, חיות בר או רוחות חזקות. ברור להם שאין עתיד לקן באזור מזוהם, כך שגם אם יצליחו להציל שני אחוז מהמחזור הנוכחי, זו עדיין פעילות מבורכת".
האם להעתקת הקינים למקום אחר תהיה השפעה על הצבים שיחזרו לחופי ההטלה בעוד עשרות שנים? "בדרך כלל הצבים חוזרים אל חופי ההטלה בזכות מעין "טביעת רגל" שהם משאירים בעת תקופת ההדגרה בחוף. החותם הזה עלול להיעלם בעקבות העתקת הקינים למקום אחר, גם אם יושבו בחזרה לחוף המקורי", הוא מסביר.
לדבריו, במידה שיווצר בעתיד תרחיש זיהום דומה בחופי ישראל, מבחינה לוגיסטית, רשות הטבע והגנים תהיה מוכנה לכך ותשקיע מאמצים כבירים כדי להתמודד עם אתגר שכזה. "מאחר שהמצב ברצועת החוף הקטנה בישראל הוא קשה ואינו מאפשר הטלות רבות של צבי ים, אנחנו משקיעים רבות בפעילות שוטפת כדי להעתיק את הקינים מדי שנה לחוות הדגרה מיוחדות ובטוחות".