לדור: קיבלנו חומר שמקדם מאוד חקירת ליברמן
פרקליט המדינה רמז כי מתחזקות הראיות נגד שר החוץ בפרשת השוחד והלבנת ההון. הוא כינה את תפקוד התובעות בפרשת רמון "תקלה", אך טען שלא הפרו נהלים. לדור, שאמר כי דו"ח המבקר מוגזם, הוסיף כי הפרקליטות שוקדת על ניסוח קוד אתי
פרקליט המדינה, משה לדור, אמר הערב (יום ד') בשיחה עם כתבים במשרד המשפטים כי הפרקליטות קיבלה לאחרונה חומרים חדשים שמקדמים את החקירה בפרשת הלבנת ההון והשוחד שבה חשוד שר החוץ, אביגדור ליברמן. לדבריו, החומרים האלה תורמים להבנת התמונה הכוללת.
לדור אמר כי "לפני שבוע התקבל בפרקליטות חיקור דין משמעותי שיש לו תרומה להבנת מכלול האירועים, ויעזור בקבלת החלטה לכאן או לכאן". בכך רמז לדור כי חיקורי הדין מחזקים למעשה את הראיות נגד שר החוץ. הוא ציין כי כבר לפני
חודשיים התקבל מסמך נוסף, "שגם הוא יעזור". לדבריו, "כבר קיים בפרקליטות מסמך שמעדכן את עמדת הפרקליטות אחרי שבחנו את כל החומר, כולל חיקורי הדין האחרונים, והמסמך הזה כבר הונח בפני היועץ המשפטי לממשלה". היועץ יקבל החלטה בנושא בקרוב.
באוגוסט שעבר המליצה המשטרה להעמיד לדין את השר ליברמן בגין עבירות של לקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה, הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים. במשטרה העריכו אז כי היקף השוחד שקיבל שר החוץ עומד על כ-10 מיליון שקלים.
לדור התייחס גם להאשמות שהטיח מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, בפרקליטות על רקע האזנות הסתר בפרשת רמון. לדבריו, שתי הפרקליטות שאותן האשים לינדנשטראוס ב"רשלנות אישית" בטיפול בפרשה - פרקליטת מחוז תל-אביב, עו"ד רות דוד, והתובעת במשפט רמון, עו"ד אריאלה סגל-אנטלר - שגו, כמו גם המערכת כולה. לדבריו, "עצם העובדה שהשיחות הרלוונטיות בין ה' למי ששוחחה איתן לא הגיעו לפרקליטות ואחר-כך לא הגיעו לידי ההגנה, הייתה תקלה".
תקלה מינורית יחסית לטענות המבקר
עם זאת, לדור טען כי רות דוד לא עברה על נוהל כלשהו, כיוון שהנוהל לא מזכיר את המילים "דפי הפקה", וכי הקביעה שהן הפרו את הנוהל - אינה נכונה. לדבריו, הייתה צריכה להידלק אצל דוד נורה אדומה ברגע שידעה כי יש האזנות סתר והייתה צריכה לבקש אותן, והעובדה שלא עשתה זאת - היא טעות. "לא הייתה לרות דוד הסקרנות והחשדנות שמצופה ממנה ומהאחרים, ובמובן הזה היא שגתה".
לדבריו, התובעת אנטלר-סגל עשתה את אותה הטעות. "זאת תקלה, אין ספק, אולם התקלה שלה אינה הפרת נוהל. עמדת
הפרקליטות היא שאולי היה אפשר לייחס לשתיהן רשלנות ברמה נמוכה, אך ברמה אחרת לגמרי ממה שייחס להן המבקר". לדור התייחס גם לעתירה שהגישו השתיים לבג"ץ נגד ההמלצות נגדן בדו"ח.
"זו פרקליטת מחוז המסיימת בעוד חודש את תפקידה אחרי 30 שנה, שהושקעו בעשיית הדבר הנכון לטובת הציבור, והיא מקבלת בסוף את אקורד הסיום שבאמצעותו מרסקים אותה", אמר. "כשאתה מגיש עתירה אתה לוקח סיכון כמו כולנו, גם להן לא נעים לשמוע ביקורת, אני יודע מה כאב להן, ואני זועק את זעקתו של פרקליט שעושה 30 שנה עבודה ציבורית ואז מרסקים אותו".
לדור הדגיש כי "אם פרקליטת המחוז הייתה רואה שיחות רלוונטיות, הוא לא היה אומר מילה נוספת, אבל בפועל קרה בדיוק ההיפך, היא קיבלה מהמשטרה מסמך בכתב ובעל פה, שם נאמר שאין שיחות רלוונטיות, והיא הסתמכה על כך. אבל זה סוג של תקלה, מינורית מאין כמותה בהשוואה למה שהמבקר ייחס לה. המבקר העצים את טיבה של התקלה, זו לא מטרה שמצדיקה הליכים כלשהם, לא תראו שמישהו על התנהלות כזו עמד על דין משמעתי".
המסמך במשפט אולמרט? גם תקלה
לדור התייחס גם למסמך שבו ציידה התביעה במשפט "ראשונטורס" של אהוד אולמרט את העדה הדר זלצמן, ושגרר ביקורת גם מצד השופטים. "הנושא נמצא בבירור אצלנו, אבל גם אם נניח שהייתה תקלה, יש פערים אדירים בין האופן שבו הציגו זאת כשטענו שיש פה הדחה בחקירה ויש לפתוח בחקירה פלילית לבין מה שהיה".
לדבריו, "התקלה הייתה שהפרקליט נתן לעדה מסמך עם הרשומות הטכניות שהוא רשם לעצמו, זו בטח תקלה. אילו היה אינטרס לגרום לכך שתמסור עדות מוקדמת, זה היה משרת את ההגנה, וזה בעצם מטעמים בשביל ההגנה לקבל עדה שמפריזה לטובת התביעה".
פרקליט המדינה התייחס גם לכוונה להקים גוף שיבקר את הפרקליטות, ואמר כי הפרקליטות שוקדת בימים אלה על ניסוח
קוד אתי שישרטט את קווי המתאר של ההתנהגות הראויה המצופה מפרקליט, דבר שבעבר עורר התנגדות בפרקליטות. הוא הדגיש כי הדבר צריך לשרת מטרה ראויה, ולא כלי ניגוח נגד הפרקליטות. הוא אמר כי הקוד האתי אמור להסדיר את התורה הראויה שלפיה תתמודד הפרקליטות עם בית המשפט, התקשורת, הסניגורים ואחרים.
"שר המשפטים יודע שפעילות זו מתקיימת והיועץ המשפטי תומך בה", אמר לדור. "אני לא מתנגד לביקורת, כבר היום יש מנגנוני ביקורת רבים, וצריך לשפר אותם". הוא ציין כי לצד הקוד האתי מוקמים מנגנוני ביקורת פנימיים בכל יחידות הפרקליטות, "מערכת שלא תהיה רק פנימית, יהיו גם גופים חיצוניים".
בתגובה לדברי לדור אמרו מקורבי ליברמן כי "בכל פעם שהפרקליטות במצוקה ציבורית ותדמיתית, היא עושה ספין על גבו של ליברמן. זה מביך ועצוב כאחד".
Read this article in English