עמוס עוז: "בבני ברק יש רעידת אדמה"
בטקס חנוכת המרכז לפלורליזם יהודי, דיבר הסופר על ניצני פתיחות במגזר החרדי וגילה כי הוא מקבל מכתבים מנשים הקוראות בסתר את ספריו. עוז שלל את התחזיות על השתלטות חרדים, אך קרא לצאת למאבק תרבותי על דמותה של המדינה
חתן פרס ישראל, הסופר עמוס עוז, קורא לציבור הישראלי כולו לקחת חלק במאבק בין מי שהוא מכנה "הכוחות הדוגלים בגטו מתנחלי-חרדי-עשירי של ערילי לב" לבין אלה הדוגלים בישראל פתוחה ופלורליסטית ב"רוח חזון הנביאים". בטקס חנוכת המרכז לפלורליזם יהודי בירושלים, אמר הערב (יום ד') עוז כי המאבק הקשה ביותר בין כוחות אלה הוא בירושלים "ואיש מאיתנו איננו פטור מלהשתתף בו".
לטענתו, גם בקרב החרדים הוא מזהה ניצנים של שינוי אידיאולוגי-פלורליסטי ולדבריו, "האדמה בבני ברק רועדת". הוא חשף כי הוא מקבל מכתבים אנונימיים מבני המגזר, בעיקר נשים "שקוראות באיסור ובסתר את הספרים שלי", במספרים לא מעטים כלשונו, המדברות על כך שהן חשות נחנקות בעולם שלהן. "אני לא יכול לענות להן, כי הן לא משאירות כתובת דואר לחזרה, אבל שיידעו: יש ישראל שמחכה להם, לא ריקנית ונבובה, אלא הומניסטית, יהודית ברוח מוסר הנביאים".
עוז הסביר כי תרבות ישראל במיטבה היא סמינר פתוח ובלתי פוסק של חילוקי דעות ומחלוקת למען הגדלת תורה וציין את גיבורי תרבות יהודית כמו אברהם אבינו, איוב, סיפור תנורו של עכנאי ואף את יהודה עמיחי שניהלו ויכוחים עם אלוהים ואף תבעו אותו לדין תורה - דבר שלא ייתכן בנצרות ובאיסלאם. "הקיבעון התחיל לפני 300 שנה ואנחנו נאבקים בו עד עצם היום הזה", אמר וציין כי המרכז לפלורליזם יהודי (הזרוע המשפטית והציבורית של התנועה ליהדות מתקדמת) קרוב לליבו יותר מכל גוף לוחם אחר - "אנחנו אחים למאבק בין שני כוחות".
בפרק אופטימי יותר של דבריו, טען עמוס עוז כי התחזיות מפני השתלטות החרדים על המדינה אינן עומדות במבחן המציאות. לדבריו, בכנסת הראשונה היו חמישה חברי כנסת חרדים ובסך הכל 18 אורתוכסים. והיום, 62 שנה אחרי, יש עדיין חמישה חרדים ו-21 אורתודוכסים - גידול של אורתודוכס
אחד בכל 20 שנה. עוד ציין עוז את מה שהוא מכנה את "תור הזהב התרבותי" בתחום הזהות היהודית שלא היה בישראל שנים רבות ופריחה שהוא אינו זוכר כמותה מאות בשנים, מאז יהדות ספרד. לדבריו, ירושלים צריכה לשאת את עיניה לשפלת החוף בתחום זה. עוד הוסיף כי שני תנאים הכרחיים לניצחון האגף הפלורליסטי - סיום הכיבוש ושלום עם שכנינו וכן חידוש הסולידאריות וחוש הצדק החברתי.
מנכ"ל התנועה הרפורמית, עו"ד גלעד קריב, אמר באירוע: "זהותנו ומסורתינו היהודית היתה תמיד זירת מאבק קשה ולעיתים עקוב מדם בין קולו של פנחס לקולן של בנות צלופחד". הוא קרא לחבריו במרכז לפלורליזם יהודי לצאת איתו לעבר "פינותיה החשוכות של מדינת ישראל" ולהוביל לתיקונה של החברה הישראלית.