ישראל מתייבשת? לשרים האחראים לא בוער
שנה וחצי עבדה ועדת החקירה הממלכתית למשק המים, וזה עלה לציבור 4 מיליון ש"ח. ארבעה חודשים חלפו מאז הגישה את מסקנותיה - אך המדינה מתעלמת. עד כה לא התקיים אפילו דיון אחד בנושא בכנסת. הסיבה: השרים הרלוונטיים מסרבים להופיע. העיקר שרשות המים השיקה עוד קמפיין
שנה וחצי ישבה ועדת החקירה הממלכתית בנושא משק המים על המדוכה. זה עלה למשלם המסים 4 מיליון שקל. ארבעה חודשים עברו מאז הגישה הוועדה את מסקנותיה, אבל הן אינן זוכות לשום התייחסות מצד המדינה.
השרים לנדאו, שמחון וארדן, שאחראים - כל אחד בתחומו - על משק המים, הוזמנו לדיון בוועדה לביקורת המדינה בכנסת אבל מסרבים להופיע. העיקר שרשות המים מזהירה אותנו ש"ישראל עדיין מתייבשת".
מבדיקת ynet עולה כי הוועדה לביקורת המדינה לא התכנסה ולו פעם אחת כדי לדון בנושא. הסיבה: שר החקלאות שלום שמחון, השר להגנת הסביבה גלעד ארדן ושר התשתיות עוזי לנדאו מסרבים להופיע לדיון. הם מתנים את בואם בעבודת ועדת המנכ"לים שהקימה הממשלה ליישום המסקנות. ועדה זו אמורה להגיש את מסקנותיה רק לקראת אוקטובר.
במכתב ששיגרו לאחרונה שלוש השרים ליו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ יואל חסון, הם כותבים לו: "נשמח להיעתר להזמנת הוועדה מיד לאחר הגשת המלצות ועדת המנכ"לים". הואיל וחסון מתעקש שהדיונים בנושא יתקיימו בנוכחות השרים ולא במעמד הפקידות המקצועית, הרי שבכך נסתם הגולל על דיוני הכנסת בדו"ח - לפחות עד אוקטובר.
השבוע החליטו גם ארגוני הסביבה המובילים לפעול בנושא. הם שיגרו מכתב לחסון ודרשו לקיים את הדיון. הארגונים, בהם החברה להגנת הטבע, "חיים וסביבה", "ידידי כדור הארץ", "אדם, טבע ודין" ו"צלול", דרשו במקביל גם לחייב את משרד התשתיות ואת רשות המים לדווח על התקדמות הנושא.
יו"ר ועדת החקירה: סירוב השרים הוא תמוה
ההתעלמות המתמשכת מצד המדינה לא נעלמה כמובן מעיניהם של חברי ועדת החקירה. יו"ר הוועדה, השופט בדימוס פרופ' דן ביין, כבר שיגר לפני כחודשיים מספר מכתבים בנושא אולם מאז דבר לא קרה. "תמוה בעיניי שהשרים מסרבים להגיע. כל הזמן לחצו עלינו לסיים את עבודתנו ולהגיש את הדו"ח אבל מאז דבר לא קורה", הוא אמר בשיחה עם ynet.
ביין מתח ביקורת על התנהלות השרים אך אינו חוסך ביקורת גם מהוועדה לביקורת המדינה. "ההתנהלות שלהם מלכחילה עוררה בי את השאלה האם הם באמת רוצים לקיים דיון בדו"ח", הוא אומר. "הרעיון הראשוני היה לקיים סימפוזיון אקדמי, מעין יום עיון בהשתתפות מומחים ואנשי מקצוע - ואני התנגדתי. דרשתי שיתנהל דיון בנוגע ליישום המסקנות".
בתגובה אומר חבר הכנסת יואל חסון, "לצערי, השרים המופקדים על נושא המים, שר התשתיות, שר החקלאות והשר להגנת הסביבה, סירבו לשתף פעולה. בתחילה הם דרשו שכל שר יופיע בנפרד. לאחר מכן, הם ביקשו לדחות את המועד כדי להתאימו ללוח הזמנים שלהם, והוועדה נעתרה לבקשתם. אולם, לאחרונה הודיעו השרים במכתב משותף כי אין בכוונתם להגיע.
אני רואה בחומרה רבה את העובדה כי הממשלה מסתתרת מאחורי ועדת המנכ"לים כדי למנוע דיון בדו"ח. הדבר מהווה פגיעה קשה וזלזול קשה בכבודה של הוועדה, בכבוד הכנסת ובכבוד ועדת החקירה הממלכתית שעמלה במשך חודשים בהכנת הדו"ח".
השרים: נבוא לאחר שיגובשו המלצות
שלושת השרים הגיבו במשותף: "השרים לא סרבו להופיע בפני הוועדה. הם החליטו כי השתתפותם בישיבת הוועדה לביקורת המדינה תתבצע לאחר שוועדת היישום שהוקמה על ידי הממשלה תסיים את עבודה. ועדת המנכ"לים האמורה כבר התכנסה ועובדת בצורה מקצועית על הדו"ח כדי לגבש המלצות ולתקן הליקויים שהתגלו.
"השרים יופיעו בחפץ לב בפני הוועדה לאחר גיבוש ההמלצות. מכיוון שהשרים מעוניינים לקיים דיון פורה, שיהיו לו השלכות מעשיות, יש טעם רב כי יופיעו לאחר שוועדת המנכ"לים תסיים את עבודתה. השרים מסרו על כך ליו"ר הוועדה לביקורת המדינה במכתב מיום 20 ביוני", לשון התגובה.