נתניהו: תומך בהחזרת חוף פלמחים לציבור
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הביע את תמיכתו בהחזרת חוף פלמחים לציבור, אך החליט לדחות את ההצבעה בנושא בשבוע. הסיבה: חשש ליצירת תקדים של התערבות ממשלתית בתוכניות יזמים. הצעתו של השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, ביקשה לבחון מחדש את הפרויקט ולבטלו
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הביע את תמיכתו בהחזרת חוף פלמחים לרווחת הציבור, אך הודיע כי לפי שעה שרי הממשלה לא יצביעו על תוכנית שמבקשת להביא לביטול התוכנית התיירותית. זאת, מחשש ליצירת תקדים של התערבות ממשלתית מול יזמים.
התוכנית, אותה גיבש השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, קוראת להחזיר את פרויקט כפר הנופש למוסדות התכנון במטרה לשנות את ייעוד הקרקע ולהביא לביטולה. על פי ההצעה, הוועדה המחוזית אמורה לבחון את האפשרות לשנות את ייעוד הקרקע - משטח המיועד לתיירות לשטח ציבורי פתוח.
בנוסף, ארדן ביקש שלא להאריך בינתיים את תוקפו של חוזה הפיתוח מול היזמים. כעת יתבקש שר המשפטים יעקב נאמן, לגבש נוסח חדש להצעה, עד להצבעה בישיבת הממשלה הבאה.
אולם בתום שמיעת ההצעה, הביעו מספר שרים את עמדתם לפיה אין להצביע בנושא עד להבנת מלוא המשמעות של קבלת החלטה מסוג זה. בין השאר הביע את עמדתו שר הפנים, אלי ישי, שטען כי יש לממשלה הבטחה שלטונית כלפי היזמים וכי החלטה מסוג זה עלולה ליצור תקדים מסוכן.
ממתין להכרעת השרים. חוף פלמחים (צילום: יהודית מצקל)
השרים חוששים מתקדים
לעמדתו של ישי הצטרפה גם עמדתו של שר התיירות סטס מיסז'ניקוב, שסבר כי יש לדחות את הדיון. מיסז'ניקוב הביע בעבר את תמיכתו בכפר הנופש, בטענה כי הוא יסייע לישראל לעמוד ביעדים התיירותיים שלה. תוכנית זו מתעתדת לכלול 350 יחידות, על רצועת החוף שבשטח המועצה האזורית גן רווה.
עם זאת, על פי ההערכות, הצעתו של ארדן זוכה לרוב בממשלה ונהנית גם מתמיכת היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין ומבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס. עם סיום הישיבה אמר ארדן כי ימשיך לפעול לגיוס תמיכה בהחזרת החוף לציבור, "ולא בידי בעלי ההון, בעלי האינטרס הכלכלי הצר".
מלשכת ראש הממשלה נמסר לאחר הישיבה: "לבקשת שר התיירות, הסכים ראש הממשלה לדחות לישיבת הממשלה בשבוע הבא את ההחלטה לגבי פרויקט הנופש בפלמחים. במהלך השבוע הקרוב ינסה שר המשפטים לגבש הצעה, שתמנע מצב בו הממשלה מהווה מעין גוף ערר על החלטות הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. ראש הממשלה הדגיש בסיום הדיון, כי עמדתו הברורה הייתה ונותרה - שרצועת החוף היא משאב טבע ייחודי שצריך להישמר לטובת כלל הציבור".
היזמים: נדרוש מאות מיליונים כפיצוי
זוהי הפעם הראשונה בה מתבקשת הממשלה להביא עמדה בסוגיה, במה שנחשב לאחד ממאבקי הסביבה הבולטים של התקופה האחרונה. עד כה הביע את עמדתו מבקר המדינה לינדנשטראוס, שאף חיבר בנושא דו"ח מיוחד וחריג בחריפותו וקרא לבחון מחדש את המיזם כולו. לינדנשטראוס מצא פגמים וליקויים רבים בתהליך קבלת ההחלטות של מנהל מקרקעי ישראל והמועצה האזורית גן רווה.
הצעתו של ארדן נשענת בעיקר על המסקנות של דו"ח מבקר המדינה בנושא הפרויקט בפלמחים. המבקר טען בדו"ח חריף שכתב כי הקרקע שווקה במחצית מהמחיר המומלץ, שמוסדות התיכנון הקלו על היזם ושכלל לא הוכח שצריך שם כפר נופש. עוד הוא טען שהליכי אישור התוכנית הואצו בכוונה פן ייכנס לתוקף חוק שהתגבש באותה עת בכנסת ויסכל את הבנייה כה קרוב לקו המים.
היזמים, פיני מלכה ואופיר אשר ביקשו להופיע בישיבת הממשלה על מנת לשטוח את טענותיהם ועמדתם, אך נדחו. מוקדם יותר הודיעו נציגיהם כי במידה ויוחלט לבטל את התוכנית, יגישו תביעת פיצוי על סך כ-400 מיליוני שקלים.
לפני הדיון שלח גם ראש המועצה האזורית גן רווה, מוני אלימלך, מכתב אל השרים בו הוא טוען כי שינוי ייעוד הקרקע יהווה פגיעה קשה ביכולתה של המועצה להתפתח כלכלית.
מעמותת "אדם טבע ודין", המתנגדים לתוכנית כפר הנופש, נמסר בתגובה לדחייה כי "היזמים מצליחים להטיל אימה על הממשלה והעומד בראשה, אנו קוראים לראש הממשלה להתעשת בהקדם, לקבל את ההחלטה הנכונה לטובת הציבור ולהשאיר את חוף פלמחים פתוח".