שתף קטע נבחר

השרים בעד שימוש חוזר ב"מים אפורים"

משרד הבריאות הסיר את התנגדותו, והשרים אישרו את הצעתו של ח"כ ניצן הורוביץ, לפיה מים מכיורים, מקלחות, מכונות כביסה ומדיחי כלים – יעברו שימוש חוזר באסלות ובהשקיית הגינות. עם זאת, גם כשיאושר החוק באופן סופי, תחול ההצעה רק על מבני ציבור

ועדת שרים לענייני חקיקה אישרה אתמול (א') את הצעת החוק "מים אפורים", הצעה המבקשת לעשות שימוש חוזר במים שמקורם במקלחות, מכונות כביסה ומדיחי כלים לצורך הדחת אסלות והשקיית גינות. עם זאת, בשלב הראשון תחול הצעה על מבני ציבור בלבד, בשל הצורך לפקח על התהליך מבחינה בריאותית וסביבתית.

 

 

אישורה של ההצעה בוועדת שרים הצליח לאחר תקופה ממושכת של שכנועים ולחצים. המתנגדים המרכזיים לחוק היו עד כה נציגי משרד הבריאות, שטענו כי ישנו קושי רב בפיקוח על מערכות ביתיות שיוקמו במסגרת החוק וכי למיחזור מים "אפורים" עלולות להיות השלכות בריאותיות בעייתיות. עם זאת, במהלך הדיון הודיע סגן שר הבריאות יעקב ליצמן כי הוא מסיר את התנגדותו להצעה.

 

את הצעת החוק הוביל חבר הכנסת ניצן הורוביץ (מרצ), שכינה את ההחלטה "פריצת דרך סביבתית" ואמר כי בהמשך היא תאפשר חסכון כלכלי רב לצרכני המים הביתיים וחיסכון רב במים למשק. בעקבות תמיכת הממשלה תעלה הצעת החוק לקריאה טרומית במליאת הכנסת עוד השבוע.

 

מערכות לשימוש חוזר במים אפורים, הקיימות כבר במקומות רבים בעולם, עשויות על פי אומדנים שונים לחסוך כשליש מצריכת המים של מבנה ולהחזיר את ההשקעה על המערכת בתוך מספר שנים.

 

עם זאת, כאמור, בשל ההתנגדות של משרד הבריאות צפויה הצעת החוק הזו – באם תצלח את כל הליכי החקיקה - לחול על מבני ציבור בלבד ולכן השפעתה על משק המים תהיה לעת עתה שולית.

 

בארגוני הסביבה, בהם "מגמה ירוקה" ו'אדם, טבע ודין' בירכו על ההחלטה. מדענית המים של עמותת "אדם טבע ודין", שרית כספי אורון, עולה כי מיחזור מים אפורים להשקיה ולהדחת אסלות, תאפשר לחסוך 63 ליטר מים לנפש ביום. על פי החישוב שביצעה, אם כשליש מאוכלוסיית המדינה תתקין מערכת כזו, עשוי החיסכון הלאומי להגיע לכ-50 מיליון מ"ק מים בשנה – כמות שוות ערך למתקן התפלה בינוני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
שימוש חוזר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים