שתף קטע נבחר

 

ברק: פגישת בן-אליעזר והטורקי - עיתוי לא מתאים

בדיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת אמר שר הביטחון כי דחה לאחרונה הצעה להיפגש עם שר החוץ הטורקי. "היה ברור לי שהפגישה נועדה להבהיר דווקא את עמדת טורקיה ולהעלות טענות שלהם נגדנו, כמו חקירה בינלאומית. לכן חשבתי שלא נכון שאקיים פגישה"

לאחר העימות בין שר התמ"ת בנימין בן-אליעזר ליועץ התקשורת של שר הביטחון, בו אמר השר "אני אשפד אותך. אני עיראקי", התייחס היום (ב') שר הביטחון לפגישה בין בן-אליעזר לשר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו. הוא סיפר שאמר לראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי "זה לא הזמן המתאים ולא העיתוי הנכון".

 

בדיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת התייחס בין היתר ברק למשבר עם טורקיה ועל הניסיון להרגיע את המתיחות בין שתי המדינות: "בביקורי בארצות-הברית לפני שבועיים

 היה ניסיון של הטורקים שאפגש עם שר החוץ שלהם ועם השגריר שלהם בוושינגטון. היה ברור לי שהפגישה נועדה להבהיר דווקא את עמדת טורקיה ולהעלות טענות שלהם נגדנו, כמו חקירה בינלאומית, כמו מתן פיצויים וכיוצא באלה. לכן, אני חשבתי שלא נכון שאקיים פגישה זו".

 

ל-ynet נודע כי במהלך שהותו של ברק בארה"ב התקבלו פניות נוספות מלבד זאת של שר החוץ הטורקי, לפגישות בדרג גבוה באחת ממדינות אירופה, אולם שר הביטחון החליט שלא לקיים פגישות אלה מחשש שהטורקים ינצלו את המעמד כדי להטיח האשמות בישראל.

 

לדבריו, כשחזר לארץ נתניהו שאל אותו על פגישה אפשרית שתתקיים בין בן-אליעזר לשר הטורקי. "הבעתי את דעתי ואמרתי שזה לא הזמן המתאים ולא העיתוי הנכון. למחרת השר בן-אליעזר סיפר לי שבשיחה בינו לבין ראש הממשלה סוכם שייפגש עם שר החוץ הטורקי. איחלתי לו שהפגישה תצליח".

 

על היחסים עם טורקיה, הוא אמר כי אין לישראל עניין ליצור עימות, אבל יהיה לא נכון "לעצום את העיניים לנוכח עומק ואופי המגמות שאנו רואים שם". שר הביטחון הזהיר כי עלולים להיות משטים נוספים, כמו זה שמאורגן בלבנון, ואמר כי ייתכן שגם המשט שאמור היה לצאת מאיראן לא ירד מהפרק.

 

"שליט - היחיד שזקוק לסיוע בעזה"

הוא גם התייחס לנושאים ביטחוניים נוספים, כמו ההקלות בסגר על רצועת עזה. "יש החלטות על הקלות בסגר, אבל אנחנו לא מתכוונים להוריד את הסגר הימי מעל עזה. אנחנו מבקשים למנוע הכנסת רקטות, טילים ואמצעי לחימה. גם ספינות הסיוע הבאות לעזה יעברו באשדוד וייבדקו שם. מה שמותר להכניס, ייכנס".

 

שר הביטחון הזכיר בדבריו גם את החייל החטוף, גלעד שליט - זמן קצר לאחר שהצועדים הפגינו מול ביתו. "הסגר על הרצועה נובע משיקולים שהם בעיקר ביטחוניים. בעזה אין משבר הומניטארי. האיש היחידי שזקוק לסיוע בעזה הוא גלעד שליט. ארבע שנים לנפילת שליט בידי החמאס אנחנו ממשיכים לעשות כל מאמץ לשחרורו ואנחנו מחפשים לגבש דרך נכונה להביאו בחזרה. זה לא המקום לפרט את המהלכים והמאמצים שננקטים".


נועם ואביבה שליט ליד ביתו של ברק, היום (צילום: עופר עמרם)

 

חלק ניכר מדבריו של שר הביטחון עסקו בסוגיה הפלסטינית ומצבה הבינלאומי של ישראל. ברק, שייפגש עם ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד, אמר: "אני מעריך שבחודשים הקרובים נדע אם אנחנו צועדים לכיוון שמשנה את התמונה המדינית. מהבחינה הזאת ביקור ראש הממשלה בוושינגטון חשוב מאוד. ישראל חייבת ליטול יוזמה ולחזק את בסיס היחסים שלנו עם ארצות הברית".

 

הוא גם פירט את הצעדים שצריכים לנקוט, לדעתו, בתהליכים המדיניים: "לדעתי ישראל חייבת ליטול יוזמה מדינית משל עצמה, שבאמצעותה תבלום את הניסיונות לבודד אותה ולעשות לה דה-לגיטימציה בעולם. המטרה השנייה של היוזמה הזאת היא שימור היחסים המיוחדים עם ארצות-הברית, שישראל קשורה אליה הן בעוצמתה, הן בחופש הפעולה המדיני שלה והן באופן מסוים ביכולותיה הביטחוניות. המטרה השלישית היא הידוק הקשר עם המחנה המתון בעולם הערבי. אנו נוטים בימי שיגרה להתעלם מחשיבות השלום עם מצרים וירדן. נזכור את הצורך ככל האפשר לתאם עמדות עם המחנה המתון הזה".

 

ברק המשיך: "הצורך הרביעי הוא בניית אופק מדיני, תוך קידום תוכנית ה'בוטום-אפ' של המדינה הפלסטינית העוברית, כמו חיזוק מערכת הביטחון שלה בשטח, הפעלת מערכת החוק שלה, שיפור היחסים בינינו לבינם ובמרכזם המשך המאבק בטרור".

 

בהתייחסו לסוגיית סוריה ולתמונה המזרח תיכונית כולה, אמר שר הביטחון: "אין דרך להבטיח מראש מה יהיו התוצאות בערוץ הסורי ובערוץ הכלל אזורי, אך

 יש נזק בלתי הפיך וכבד בישראל אם נמנע תהליך שכזה. במערכת הביטחון מודעים לחשיבות הצורך למצות את כלל האפשרויות, כדי להוציא את סוריה מהציר הרדיקלי באמצעות משא ומתן, תוך כדי הקפדה על שמירת האינטרס הביטחוני שלנו. אבל יש לנו בשנים האחרונות אינטרס ביטחוני משותף נרחב עם מדינות באזור: מצרים, ירדן, סעודיה ומדינות המפרץ. זהו אינטרס בגיבוי ובתיאום אמריקני, כדי לעמוד מול איומי הטרור הרדיקלי ובעיקר מול איראן. בעניין איראן, זהו לא רק אתגר של ישראל אלא אתגר על הסדר העולמי כולו, ארצות-הברית, אירופה, רוסיה וכל היתר".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק. סירב להיפגש
צילום: ירון ברנר
מומלצים