מפעל טאואר סמיקונדקטור בצפון בסכנת סגירה
יותר מ-1,000 בני אדם עלולים לאבד את מקום עבודתם אם ייסגר המפעל. הסיבה למשבר: המדינה אינה מעבירה את יתרת המענק שהתחייבה לתת, מכיוון שטאואר לא עמדה ביעדי תוכנית ההשקעה שלה
חשש בערי הצפון מפיטורים המוניים במפעל טאואר סמיקונדקטור ואף מסגירת המפעל במגדל העמק, המעסיק יותר מ-1,000 איש. "בטאואר שוקלים בימים אלו להעביר את הייצור לסין ולארצות הברית, שם כבר פעילה החברה, ושם יינתנו מענקים," אמר ל"ממון" סמנכ"ל הכספים בחברה, אורן שירזי.
לפני כעשור אישרה המדינה לטאואר מענק להקמת מפעל השבבים במגדל העמק על פי התקדמות בביצוע ההשקעה. אלא שטאואר לא עמדה ביעדי התוכנית שלה, ותוקף האישור פג לפני שהמדינה העבירה את מלוא המענק. לטענת טאואר, אף שהתוקף פג, קיבלה החברה הבטחות בעל פה שהמענק יועבר במלואו.
האוצר דחה את הטענה, והנושא עבר לבג"ץ בעקבות עתירה שהגישה טאואר. הדיון הועבר לוועדת הערר של מינהלת מרכז ההשקעות, וזו המליצה לאחרונה להעביר את הנושא לדיון מחודש במרכז ההשקעות. אם לא תהיה החלטה, ייאלץ להכריע בעניין ראש הממשלה.
היום אמורה להתקבל הכרעת שר האוצר אם להחזיר למינהלת ההשקעות את הדיון בדרישת המפעל להשלמת מענק של 70-60 מיליון דולר. לאחרונה התפטרו במחאה מדירקטוריון החברה אלי הררי, נשיא סאנדיסק, ומין וו, נשיא מקרוניקס הטייוואנית, מאחר שמבחינתם הפרה ממשלת ישראל את ההסכם מולם.
"מחויבות שלטונית לעובדים"
ממשלת ישראל טוענת שלא עמדתם בתנאים. שירז: "הטענה מופרכת. שתי השותפות מסין וארה"ב השקיעו 80 מיליון דולר כל אחת כנגד התחייבות המדינה להשקיע 250 מיליון דולר. בפועל השקיעה 160 מיליון דולר. הבנקים השקיעו עוד 500 מיליון דולר. כך שהמדינה היא היחידה שלא עמדה בתנאים.
"אחד התנאים היה סיום השקעה בתוך חמש שנים, אבל בגלל האינתיפאדה ואסון התאומים זה קרה בתשע שנים. המדינה מצאה בכך פירצה אבל בפועל הרוויחה, כי בפועל מענקים השתחררו לפי קצב ההתקדמות".
ראש עיריית מגדל העמק אלי ברדה: "אם טאואר ייסגר קיימת סכנה למגדל העמק. 25% מכוח העבודה בעיר הוא מהמפעל. יש מחויבות שלטונית לא רק למפעל, אלא גם לעובדים. סגירת מפעל כזה או צמצום גדול בכוח התעסוקה יהיה קטסטרופה".
הכתבה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"