מי נגד מי?
אילו תרופות לא מסתדרות עם עישון, עם אילו תרופות אסור לצרוף מוצרי חלב, ומהי התרופה שלא הולכת טוב עם בננות וירקות ירוקים? 7 המלצות לשילובים שכדאי להיזהר מהם
1. מיץ אשכוליות
שתיית מיץ אשכוליות יכולה להגביר את הספיגה של חלק מהתרופות בדם ולהפחית את קצב הפירוק של תרופות מסוימות בכבד. כתוצאה מתהליכים אלה המטופל עלול לסבול מתופעות לוואי הקשורות למינון יתר של התרופה שהוא נוטל. דוגמאות לתרופות העלולות להיות מושפעות ממיץ אשכוליות:
Simvastatin (Simovil, Simvacor), Atorvastatin (Lipitor),
Felodipine (Penedil),
Cyclosporine (Sandimmune, Neoral), Alprazolam (Xanax, Alpralid).
2. עישון
אצל מעשנים כרוניים עלולה להיות לתרופה השפעה פחותה מן הצפוי. דוגמאות לתרופות:
Clozapine (Leponex),
Olanzapine (Zyprexa),
Theophylline (Theotrim, Theotard), Duloxetine (Cymbalta),
Fluvoxamine (Favoxil, Prozac),
Warfarin (Coumadin)
מעבר להמלצה למעשנים להפסיק לעשן, מומלץ גם לבדוק את המינון בהתחשב בתהליכים הקורים בגוף בעת עישון.
3. מוצרי חלב
יש כמה תרופות שאותן אין ליטול יחד עם מוצרי חלב כי יעילותן נפגעת, ביניהן: תרופות אנטיביוטיות ממשפחת הטטראציקלינים Tetracycline, (Minocyclin), תרופות לאוסטיאופורוזיס ממשפחת הביספוספונטיים Alendronate (Fosalan, Maxibone) או Risedronate (Actonel). מוצרי חלב מפחיתים גם את הספיגה של תוספי סידן וברזל. מומלץ להמתין שעתיים לפחות בין שתיית חלב לנטילת התרופות והתוספים האלה.
4. בננות וירקות ירוקים
התרופה העיקרית למניעת קרישי דם היא וורפרין (Warfarin) המוכרת בשמה המסחרי קומדין (Coumadin), והמשמשת למניעת תסחיפים קרישיים בריאות, בלב ובמוח. תרופה זו מתערבת במעגל של ויטמין K, אשר לו תפקיד מרכזי בוויסות מערכת הקרישה. מזון עשיר בוויטמין K עשוי להפחית מיעילותו של ה־Coumadin. מקורות עיקריים לוויטמין K במזון: בננות וירקות ירוקים, כולל ברוקולי, תרד, פטרוזיליה וחסה.
5. אלכוהול
אלכוהול ותרופות בדרך כלל לא הולכים יחד כי הם יוצרים עומס על הכבד. שילוב של תרופות שמדכאות את פעילות
מערכת העצבים המרכזית (כגון חלק מכדורי שינה) עם אלכוהול עלול להחמיר את אפקט הדיכוי של מערכת העצבים. שילוב של תרופות אנטיביוטיות כמו Metronidazole (Flagyl, Metrogyl) ו־Tinidazole (Protocide) עם אלכוהול עלול לגרום לתגובה מסוכנת בשם Disulfiram-Like Reaction המתאפיינת בקושי בנשימה, כאבי ראש, דפיקות לב, התעלפות וטשטוש ראייה.
6. חשיפה לשמש
תרופות אחדות עלולות להגביר את ה”שריפה” של העור בשמש. דוגמאות: Isotretinoin (Roacutane, Curatane) לטיפול בפצעי בגרות, תרופה אנטיביוטית Minocycline (Minocin), ותרופה לטיפול ביתר לחץ דם -Hydrochlorothiazide (Disothiazide). במקרה כזה תבדקו עם הרוקח אם כדאי למרוח שכבת קרם הגנה גם ביום מעונן חלקית.
7. סוג האוכל שאיתו נוטלים את התרופה
כשאומרים לכם שמומלץ ליטול את התרופה לאחר האוכל, חשוב לברר אצל הרוקח על איזה מזון מדובר. יש תרופות כמו Levodopa ו־Sinemet לטיפול במחלת הפרקינסון, המושפעות מאוד מאוכל עתיר חלבון, כך שאם בבוקר נטלתם את הכדור אחרי כריך עם גבינה לבנה ובערב לאחר סטייק עסיסי, פעילות התרופה בערב תהיה פחותה מזו של הבוקר.
בעבור חלק מהתרופות נוגדות הדיכאון (בייחוד אלה המיועדות לטיפול בדיכאון עמיד), השילוב עם גבינות מיושנות וכמה מאכלים נוספים עלול לגרום ליתר לחץ דם.
ייעוץ מקצועי: סימון ארוטיוניאן, אריאל אורבך ושמעון לכט, רוקחים בחברת הייעוץ הרוקחי האישי ”פארמה־קייר”