כלכלנים: איטליה היא פצצת זמן מתקתקת
בחברת קפיטל אקונומיקס מסבירים את החשש בשל "צמיחה חלשה באופן קבוע והררי חובות ממשלתיים". החשש הוא שאם מדינה בגוש האירו תיקלע לחדלות פירעון, איטליה תתקשה שלא ללכת בעקבותיה
בעוד ממשלתו של סילביו ברלוסקוני עומדת לאשר חבילת קיצוצים בגובה 2.5 מיליארד אירו, הכלכלן הבריטי רוג'ר בוטל והצוות שלו בחברת קפיטל אקונומיקס בוחנים האם המדינה מהווה סיכון לגוש האירו.
סוכנות הידיעות בלומברג מדווחת היום כי מסמך מחקר של חברת הייעוץ הפיננסי מציין ש"החוב של איטליה, הגבוה באזור האירו בשנה שעברה, עדיין מהווה פצצת זמן", וכי המדינה נמצאת בסכנה של פשיטת רגל, במידה ולא תגביר את פעילות הייצור שלה.
"אנחנו חושבים שגודלו של החוב הממשלתיים יעודד בסופו של דבר את השווקים להפנות את מבטם אל איטליה", כתבו רוג'ר בוטל, מנהל שווקי המטבע וג'ונתן ליונס, הכלכלן הראשי לשווקים האירופים של החברה, "פשיטת רגל היא אפשרות ברורה".
הבנקים האיטלקיים ייפגעו בצורה קשה במקרה של פשיטת רגל ומשקיעים זרים עלולים לספוג הפסדים של 400 מיליון אירו (500 מיליון דולר) במידה ואיטליה תכריז על חדלות פרעון ותאלץ את המשקיעים "להסתפר" ולאבד 50% מההשקעה שלהם, נכתב במסמך.
בנקים איטלקיים כמו יוניקרדיט, SPA, או Intesa Sanpaolo SpA, שבבעלותם כמחצית מהחוב הממשלתי, עלולים למחוק 80% מהונם במקרה של פשיטת רגל שכזו, מסבירים הכלכלנים.
למרות זאת, על פי המסמך, מצבה של איטליה עדיין טוב יותר משווקים פריפריאליים אחרים כמו ספרד ופורטוגל, מאז כמעט פשיטת הרגל של יוון שעוררה את המשקיעים לדחות את אגרות החוב שלהן.
איטליה הגבילה את ההוצאות שלה על תכניות תמרוץ למשק והצליחה לצאת מהמיתון עם גרעון תקציבי של 5.3% מהתמ"ג, פחות מחצי מזה של ספרד ויוון. אבל הגרעון הזה עדיין מקפיץ את החוב הציבורי של הממשלה ל-115.8% מהתמ"ג".