מה תעשה העלאת שכר המינימום למעגל העוני?
המוסד לביטוח לאומי פרסם דו"ח, בו הוא יוצא כנגד עמדת האוצר, שמסרב להעלות את שכר המינימום. לפי נתוני המוסד, העלאת השכר ל-4,600 שקל תביא לירידה של 9% במספר העניים במדינה - וליציאתם של 130 אלף נפשות ממעגל העוני. האוצר בתגובה: "המוסד מנסה לצייר תמונה לא מציאותית"
לקראת ההצבעה מחר (ד') בכנסת להעלאת שכר המינימום, מינהל המחקר והתכנון במוסד לביטוח לאומי הכין תרחיש המציג את ההשלכות על תחולת העוני בישראל, אם יועלה שכר המינימום ב-19.5% ב-750 שקל ל-4,600 שקל. לפי הדו"ח, תחולת העוני בישראל תרד ב-9% לעומת מצבה בשנת 2008. כלומר, ממעגל העוני ייצאו כ-34 אלף משפחות - 130 אלף איש.
- שטייניץ: שר שיתמוך בהצעת פרץ יסתכן בקיצוץ
- "העלאת שכר מינימום לא תביא אבטלה, אלא שגשוג"
- שכר המינימום החדש של עובדי הבניין - 4,350 שקל
אחד הנתונים הבולטים של דו"ח העוני, אשר ביטוח לאומי מגיש בערך כל חצי שנה, הינו מספר גבוה של המועסקים, הנמצאים מתחת לקו העוני. מסתבר, שאם שכר המינימום יעלה, תחולת העוני בקרב עובדים עניים תרד מ-12.2% ב-2008 ל-9.8% - ירידה של כ-24%.
מנכ"לית המוסד לביטוח לאומי, אסתר דומיניסיני, אמרה כי "יש צורך ביצירת שולחן עגול בין הצדדים המעורבים, ההסתדרות, המעסיקים והממשלה כדי להגיע לאיזון בין צורכי העובד למעסיקים במטרה להבטיח תנאי מחייה בכבוד לעובדים, תוך שמירה על רמת תעסוקה נאותה. חשוב שבמידה ויוחלט לקדם צעד כזה הרי שהוא יעשה בהדרגה".
תגובת האוצר לדו"ח הביטוח הלאומי: "מצער שהמוסד לביטוח לאומי מנסה לצייר תמונה לא מציאותית ולמכור לציבור חלקי מסקנות של דו"ח מעין 'מקצועי'. מדובר בסימולציה פשטנית שלא לוקחת בחשבון השלכות ישירות על כלל המשק. כפי שהציגו בממשלה נגיד בנק ישראל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה ומנכ"ל משרד האוצר - העלאת שכר המינימום באופן המוצע עלולה להביא לפיטוריהם של עשרות אלפי עובדים ואף לסגירתם של עסקים ומפעלים בישראל ובכך להביא להקטנת התעסוקה והגדלת העוני".