הרמטכ"ל נגד האוצר: שהמדינה תלמד מאיתנו
הצעת האוצר לקצץ 1.4 מיליארד ש' מתקציב הביטחון עוררה את חמתו של אשכנזי: "אילו המדינה הייתה נוהגת כמו צה"ל היא הייתה חוסכת מעל 40 מיליארד ש' בעשור". לדבריו, תקציב הביטחון גדל בעשור האחרון ב-34.6% - לעומת תקציב החינוך שגדל ב-54.4% וביטחון הפנים שגדל ב-78.4%
הרמטכ"ל גבי אשכנזי דחה היום (ג') את התבטאויות פקידי האוצר בדבר "השתוללות מערכת הביטחון בתקציב שלה". הוא הגיב על כך בהופעתו בוועדת חוץ וביטחון בכנסת, בה אמר כי "אילו המדינה הייתה נוהגת כמו צה"ל בתחום ריסון השכר בסקטור הציבורי, היא היתה חוסכת מעל 40 מיליארד שקל על פני עשור".
דברי הרמטכ"ל ויועצו הכספי, תא"ל מהרן פרוזנפר, הקדימו את הטענות שעלו בעניין זה במסיבת העיתונאים של שר האוצר יובל שטייניץ וראשי משרדו, שבמרכזה עמדה הצעתם לקצץ 1.4 מיליארד שקל מהתוספת השנתית שהובטחה להם במתווה ברודט, ולהעמידה על 2 מיליארד שקל בלבד. תגובתם מבטאת את המאבק הצפוי בממשלה על תקציב הביטחון.
לדברי שר האוצר, יובל שטייניץ, "בתקציב הבא אנחנו מרסנים בביטחון כדי לדאוג לצמיחה ולחינוך אחרי גידול דרמטי של 30% בתקציב הביטחון". הממונה על אגף התקציבים אודי ניסן הוסיף בהקשר זה כי "מתווה ברודט נפרץ במיליארדים רבים וההתייעלות בצה"ל לא התקדמה לפי המתווה".
ואולם, לדברי הרמטכ"ל, האוצר הוא שהביא לשחיקה משמעותית במתווה ברודט כמו במתן פיצוי חלקי על הוצאות 'עופרת יצוקה', בהלוואה של 60 מיליון שקל לתעשייה הצבאית, בגידולים משמעותיים בהוצאות על הארנונות ועוד, "האוצר מחייב אותנו לשלם בלו על הסולר בשעה שהוא מעניק פטור מהמס לחברות כמו צים".
אשכנזי הדגיש כי "ההיצמדות למתווה ברודט המלא היא עניין קריטי לביצוע התוכנית הרב-שנתית וביכולתו לעמוד באתגרים המונחים לפניו. צה"ל מבצע התייעלות מקיפה בכל התחומים וכיום הוא הארגון היעיל, האיכותי והכלכלי ביותר בסקטור הציבורי בישראל".
הרמטכ"ל ציין כי תקציב הביטחון גדל בעשור האחרון ב-34.6% בלבד כשבאותה תקופה גדל תקציב משרד הבריאות ב-40.4%, תקציב משרד החינוך גדל ב-54.4% ותקציב המשרד לביטחון פנים גדל ב-78.4%. בנוסף, הדגישו אשכנזי ופרוזנפר כי תקציב השכר בצה"ל לא השתנה מ-2003 עד 2008 ועמד על 12 מיליארד שקל בשעה שבמגזר הציבורי ההוצאה על השכר עלתה בתקופה זו מ-71 מיליארד ל-83 מיליארד שקל.
עוד אמרו השניים כי בשני העשורים האחרונים פחתה כמות האזרחים עובדי צה"ל ב-40% וכמות ימי המילואים ירדה ב-78%, וכי צה"ל הוא הצבא היחיד במערב שמנהיג היום פנסיה צוברת ולא תקציבית, וכיום רק אחד מכל 10 מתגייסים לקבע יגיע לגיל פרישה.
בהמשך לדברי אשכנזי בוועדת חוץ וביטחון, מסר דובר צה"ל כי "הצהרת האוצר לבצע קיצוץ 'חד וכואב' בתקציב הביטחון אינה עומדת בקנה אחד עם אתגרי הביטחון בפניהם ניצבת מדינת ישראל, ומהווה הפרה בוטה של סיכומי הקבינט והממשלה וסיכומים חתומים עם האוצר, וחושפת את כפל הלשון של פקידי האוצר.
"רק לאחרונה הממונה על התקציבים באוצר, אודי ניסן, כתב למנכ"ל משרד הביטחון כי 'שני המשרדים מחויבים להמלצות ברודט שאושרו בממשלה'. האוצר מדבר בכפל לשון וממשיך בהרגלו להעביר למערכת הביטחון את הצעותיו באמצעות התקשורת במקום לקיים דיונים מעמיקים ורציניים, מסיבות השמורות עמו.
"לפי נתוני האוצר, בעשור האחרון ירד נתח תקציב הביטחון בתוצר באופן משמעותי וגם בחלקו בתקציב המדינה, זאת בניגוד מוחלט לנתונים המגמתיים והמוטים שמפיץ האוצר לתקשורת ולגורמים נוספים בממשל".