ההקפאה תוארך? "כל החלטה יכולה להצית אש"
התקופה שהוקצבה להקפאת הבנייה בשטחים תסתיים בעוד כחודשיים, ובצה"ל יודעים שכל החלטה בנושא עלולה להצית את האזור. "נצטרך לעבוד קשה כדי שהדברים לא ייצאו משליטה", אמר גורם צבאי, שמודה שפעולות המתנחלים מדאיגות יותר
בצה"ל נערכים ליום שאחרי ההחלטה המדינית בנוגע להקפאת הבנייה ביהודה ושומרון, ומציגים תמונה מורכבת שלפיה בכל מצב השטח עשוי להתחמם - ואולי אף לבעור. גורם צבאי הודה אתמול (יום ג') בשיחה עם ynet כי במוקדי החיכוך, החשש מפני פעולות המתנחלים גדול אף יותר מהחשש מפעולות הפלסטינים.
מאז חודש נובמבר, אז החליטה הממשלה על הקפאת הבנייה בשטחים, המתח בין המתנחלים לפלסטינים
ידע לא מעט עליות ומורדות, כשבתווך נמצאים כוחות הביטחון אשר אמונים מחד על החלטות הדרג המדיני ומנגד על שמירת הסדר והביטחון של כלל האוכלוסייה.
בצה"ל אמנם מודים כי המתיחות התפוגגה מעט לאחרונה, אבל יודעים שבתקופה הקרובה השקט היחסי הזה עלול להתחלף בעימותים אלימים ומסוכנים בין הנצים. "הבעיה המרכזית בפניה אנו עומדים היא שלכל החלטה מדינית שלא תהיה יהיו השלכות, מצד המתיישבים או מצד הפלסטינים", אמר גורם צבאי המעורה בעניין, "נצטרך לעבוד קשה כדי שהדברים הללו לא יצאו משליטה".
עיקר תשומת הלב בצה"ל תופנה להחלטה בנוגע לבנייה. אם ההקפאה תימשך ולא לפרק זמן קצר - הדבר יוביל לפעולות "תג מחיר" של המתנחלים. אם הבנייה תתחדש, הפלסטינים הם אלה שעלולים להוציא קיטור.
"המתיישבים יכולים להחריף את מעשיהם"
המוקדים שבהם מתרכזים בצה"ל הם חברון, בנימין והשומרון. בכל מקום מדובר אולי במיעוט קיצוני, אולם מעשיהם בולטים ולבסוף משפיעים על הכל. בגזרת שכם, למשל, נשרפו 13 כלי רכב פלסטינים, נכרתו יותר מ-400 עצים, נזק נגרם לשלושה מסגדים ונרשמו התנכלויות לפלסטינים בדרכים שונות, ביניהן פלישה לאדמות פרטיות, התעללות בכבשים והפרעה לחריש.
"אין ספק שהרשימה הזאת מעידה שנעשות פעולות מצד מתיישבים, והם יכולים גם להחריף את מעשיהם", אמר הגורם. הוא אף הוסיף כי המתנכלים פועלים באופן שקט על מנת שלא להיתפס. "התחושה היא שאם תוארך ההקפאה, אנחנו נראה לא מעט אירועים כאלה וחמורים מהם", אמר, "ברור שדבר כזה לא עומד בפני עצמו אלא גורר תגובה על תגובה".
לגבי הצד הפלסטיני, אומרים בצבא כי הסרת חלק מהמחסומים וההתעוררות הכלכלית, יחד עם פעולות
מנגנוני הביטחון הפלסטיניים, מביאות ליותר ריסון בקרב האוכלוסייה המקומית. אולם, גם בצד הזה עוקבים בדריכות אחרי החלטות מדיניות. "בסופו של דבר גם שם יכולים להצית את השטח, הם רוצים משהו להיאחז בו קדימה. אם יראו שאין למה לצפות, אין מה להפסיד, גם מהכיוון הזה נראה מעשים".
בחודש אוגוסט יחל הרמאדן, לאחר מכן צפויה ההחלטה על מדיניות ההקפאה ולאחריה תקופת מסיק הזיתים. "זו תקופה רגישה מאוד", מסכמים בצבא, "נעשות פעולות ובעיקר היערכויות למצבים קיצוניים שיכולים להתרחש בכל הגזרה".