שתף קטע נבחר

 

העמימות נשארת: "אף נשיא לא תמך בנו ככה"

אחרי הפגישה, בפמליית ראש הממשלה מרוצים מדברי אובמה על "צרכי ביטחון יחודיים" בהקשר לגרעין הישראלי. לפי ההערכה, המו"מ הישיר עם הפלסטינים יחל תוך שבועות. ומה יהיה עם ההקפאה? דיברו עליה, אבל המסקנות נשארו בחדר

אחרי פגישת אובמה-נתניהו בבית הלבן, מעריכים הלילה (יום ד') גורמים מדיניים כי המשא-ומתן הישיר בין ישראל והפלסטינים יתחדש בעוד כמה שבועות. "יש סיכוי מאוד גבוה לחידוש המשא-ומתן הישיר", העריכו הגורמים בוושינגטון. במקביל, הביעו בפמליית ראש הממשלה סיפוק מדברי אובמה בהקשר לעמימות הגרעינית הישראלית.

 

גורמים בממשל האמריקני אומרים, כי נשיא ארצות-הברית ברק אובמה וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו - בחנו יחד את ההתקדמות

 בשיחות הקירבה בין ישראלים לפלסטינים, וגם דנו בדרכים לקידום המשא-ומתן הישיר.

 

נושא המשך הקפאת הבנייה בגדה ובמזרח ירושלים עלה גם הוא בפגישה, אבל ראש ממשלת ישראל ונשיא ארצות-הברית לא הזכירו אותו בתדרוך לעיתונאים. שני המנהיגים עשו כל מאמץ לעקוף את המוקש הזה. ייתכן שאובמה ונתניהו הגיעו להבנה שקטה בנושא, שלא תחייב את ישראל להארכה פורמלית של ההקפאה, שאמורה להסתיים בחודש ספטמבר.


אובמה ונתניהו לאחר הפגישה. לא הזכירו את ההקפאה (צילום: AP)

 

בפגישה, שנערכה במשך שעה ו-40 דקות בחדר הסגלגל בבית הלבן, הבהיר ראש הממשלה נתניהו לנשיא אובמה שבמצב הנוכחי ישראל נדרשת לוויתורים, מבלי שנבחנת רצינות הפלסטינים בנושאי הליבה. לדבריו, בשיחות ישירות יידרשו הפלסטינים להבהיר את עמדתם בנושאי זכות השיבה וסוף הסכסוך. ההקפאה היא דוגמה בולטת למהלך ישראלי שלא חייב תגובה פלסטינית, טען נתניהו.

 

החיוכים - לא הצגה

לאחר הפגישה, ובניגוד לפעמים הקודמות, חייכו השניים למצלמות ונראה כי היה מדובר בפגישה מוצלחת. גורמים בוושינגטון טוענים, כי מערכת יחסי העבודה שנוצרו בין אובמה ונתניהו אינם הצגה בלבד, שנועדה להעביר בשקט את הזמן שנותר עד לבחירות הביניים לקונגרס שיתקיימו בחודש נובמבר.

 

בפמליית נתניהו אמרו שמדובר בתולדה של עבודה משותפת והגברת האמון בין שני המנהיגים, בעקבות הטיפול במשבר המשט לעזה ובנושא הפירוק הגרעיני - בעקבות כינוס האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT) בניו-יורק. למשל, הדברים שהנשיא אובמה אמר בנושא העמימות הגרעינית של ישראל, לא נאמרו מעולם על ידי נשיא אמריקני לפניו.


ליווי נשיאותי במדשאות הבית הלבן (צילום: AFP)

 

בישראל דאגו באחרונה מאפשרות שינוי במדיניות ארה"ב, שאיפשרה החלטה שמציינת את ישראל באופן מיוחד בוועידת ה-NPT. "אנו מאמינים שלאור גודלה, ההיסטוריה שלה האזור בו היא נמצאת והאיומים שמופנים נגדה - יש לישראל צרכי ביטחון יחודיים", אמר אובמה. "היא צריכה להיות מסוגלת להגיב לכל איום או שילוב של איומים באזור".

 

לאחר הפגישה אמר גם אובמה שהוא מאמין שישראל "רוצה שלום" וכי היא רצינית בנוגע לכוונותיה לשוב לשיחות ישירות עם הפלסטינים.

 "מדובר בפרק נוסף ביחסים המופלאים בין המדינות", אמר אובמה בתום הפגישה, וחזר פעמיים על כך שהפגישה הייתה "מצוינת". בסוף הפגישה הוא ליווה את נתניהו למכונית, במחווה יוצאת דופן.

 

בפתח הפגישה עם אובמה אמר נתניהו: "אדוני הנשיא, המרחק בין ירושלים לרמאללה הוא 15 דקות נסיעה ואם אנחנו רוצים להתקדם לשלום, צריך לעבור בהקדם לשיחות ישירות". הוא הכחיש את הדיווחים על התערערות הקשר בין ישראל לוושינגטון וטען כי הם "בלתי נכונים לחלוטין". גם אובמה, שנשאל מדוע "הרחיק" את עצמו מישראל, השיב: "הנחת היסוד שלך מוטעית". נתניהו הזמין את אובמה לבקר בישראל, בפעם הראשונה מאז שנבחר לנשיא.

 

ברשות הפלסטינית עקבו גם הם אחר הפגישה. בניגוד לעמדת ישראל וארצות-הברית כי יש לעבור למשא-ומתן ישיר, ברמאללה מציבים לכך כמה תנאים. דוברו של אבו-מאזן, נביל אבו רודינה, אמר: "הנשיא אבו-מאזן מחוייבים להסכמים עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה, ומדגיש כי יש צורך בעוד התקדמות בנושאי מפתח לפני המעבר לשיחות ישירות".

 

בזמן הפגישה בין ברק אובמה ובנימין נתניהו, נפגשו בחדר סמוך נשותיהם - מישל ושרה. השתיים דיברו בין היתר על משחקי גביע העולם בכדורגל והגברת הראשונה של ארצות-הברית הביעה בקיאות לגבי בניה של נתניהו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה ונתניהו בפגישה
צילום: AP
אובמה נפרד לשלום מנתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים