שתף קטע נבחר

ברעננה מתחילים להפריד את הפסולת בבתים

בעלות של 12 מיליון שקלים משיקים בימים אלה עיריית רעננה והמשרד להגנת הסביבה את פרויקט הפרדת הפסולת בבתי התושבים. המהלך יחייב להפריד את האשפה בבית לשלושה פחים - פח לשאריות מזון, פח לפסולת יבשה ופח נוסף לנייר

עד סוף השנה, אם הכל יילך כמתוכנן, יתחילו 3,000 בתי אב ראשונים ברעננה להפריד את הפסולת בבתיהם לשלושה פחים נפרדים. הקבוצה המצומצמת הזו תהיה רק ההתחלה.

 

בהמשך צפויים כל תושבי העיר להצטרף לפרויקט הסביבתי, פרויקט שעלותו עומדת על כ-12 מיליון שקלים ואשר צפוי להקטין באופן דרמטי את כמויות הפסולת שנשלחת להטמנה בקרקע.   

 

עוד בנושא:

 

אתמול השיק את התוכנית השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, שביקר בעיר וחזה מקרוב על אופן גיבושו של הפרויקט. תוכנית זו מקודמת בשנה האחרונה במרץ על ידי השר ואנשי אגף הפסולת במשרדו, במספר רשויות מקומיות - בעיקר באזור מרכז הארץ.

 

אחת מהן היא כפר סבא, שם צפויה לחול מהפכה דומה. בשלב הראשון תבוצע הפרדה ב-200 בניינים (כ-3,200 בתי אב) ובתום שנה, לאחר הפקת לקחים, יורחב הפרויקט לכל חלקי העיר עד להשלמתו ב-2013.

 

במטרה לעודד את המהלך מקבלות הרשויות, בין השאר, גם מימון נכבד מקרן הנקיון של המשרד. במקרה של רעננה, למעלה משבעה מיליון שקלים ניתנו מתקציב הקרן. בעיריית רעננה הבהירו כי התוכנית עוסקת בהפרדת פסולת לשלושה זרמים - פסולת רטובה, פסולת יבשה ונייר. הפרדת הפסולת תאפשר לעשות בה שימוש מועיל - בין אם בייצור קומפוסט לחקלאות, ובין כאמצעי להפקת אנרגיה (גז).

 

השלב הבא: הקמת מפעלי מחזור

בהמשך יוקמו בישראל מפעלי מיחזור - שישה מהם רק במחוז המרכז - ובהם יהפכו את הפסולת הרטובה לקומפוסט, ואת הפסולת היבשה יפרידו למרכיביה, ימחזרו מה שאפשר ויטמינו את היתר.

 

לצד היתרונות הטמונים בתוצרי הפסולת, הרי שמהלך הפרדת פסולת נחשב כיום לאחד התהליכים המשמעותיים ביותר בהפחתת זיהומי קרקע ומים, בצמצום פליטת גזי החממה ובהפחתת כמויות הפסולת הנשלחות להטמנה באדמה. בשנים האחרונות מנסה המשרד להגנת הסביבה ליצור תמריצים שליליים שיפחיתו את ההטמנה - שכן מספר האתרים הקיימים בישראל הולך ואוזל.  

 

במסגרת מאמץ זה נקבע "היטל הטמנה", לפיו רשויות מקומיות נדרשות לשלם עשרות שקלים על כל טון פסולת שמגיע לאתרי ההטמנה. היטל ההטמנה צפוי להכפיל את עצמו בשנים הקרובות.

 

ראש העיר רעננה, נחום חופרי, הביע אופטימיות בנוגע למהלך ואמר כי הוא "מאמין בתושבי רעננה שישתפו פעולה עם המהלך". המטרה, לדבריו, היא להפריד פסולת בכל בתי התושבים והעסקים בעיר תוך פרק זמן של שנה וחצי.

 

במהלך ביקורו הדגיש השר ארדן כי הצורך להתמודד עם תרבות הצריכה המודרנית. "אם נמשיך בקצב זה, נמצא את עצמנו במצב שבתוך 10 - 15 שנים לא יעמוד עוד כדור הארץ בקצב הביקושים", אמר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתחילים להפריד
צילום: טלי שני
מומלצים