אובמה לאבו-מאזן: פועל למדינה פלסטינית
נשיא ארצות הברית עדכן את אבו-מאזן בפגישה שערך עם נתניהו ביום שלישי. דוברו של אבו-מאזן אמר כי אובמה הבטיח לפעול למען הקמת מדינה פלסטינית, שתתקיים בשלום וביטחון לצד ישראל
מסר מרגיע מהבית הלבן לאבו-מאזן, לאחר קבלת הפנים החמה לבנימין נתניהו בוושינגטון: נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, התקשר אמש (יום ו') לנשיא הפלסטיני אבו-מאזן והבטיח להשקיע כל מאמץ כדי להקים מדינה פלסטינית עצמאית.
על נשיא ארצות-הברית והנשיא הפלסטיני דנו בהתפתחויות במזרח התיכון ובמשא ומתן בין ישראל
לפלסטינים, לאור הפגישה בבית הלבן בין אובמה לנתניהו מוקדם יותר השבוע.
דובר הנשיא, נביל אבו-רודינה, אמר לסוכנות הידיעות הפלסטינית וואפא כי אבו-מאזן הדגיש את המחויבות שלו לתהליך שלום רציני ומתמשך, "שיוביל לסיום הכיבוש הישראלי והקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967". הדובר הוסיף, כי אובמה הבטיח לפעול למען הקמת מדינה פלסטינית, שתחייה בשלום וביטחון לצד ישראל.
גורם בממשל האמריקני אמר כי אובמה דרבן את אבו-מאזן להסכים לשיחות ישירות עם ישראל. אובמה דיווח גם על רשמיו מהפגישה החיובית שהיתה לו ביום שלישי עם נתניהו בבית הלבן.
נשיא ארצות-הברית ניסה לשכנע את אבו-מאזן שנוצר בשבועות האחרונים מומנטום חיובי, בעקבות השיפורים שחלו בשטח - הן ברצועת עזה עם העברת סיוע הומניטרי בהיקפים גדולים יותר והן מהשיפור שחל בגדה המערבית. אובמה הביע את התרשמותו מהאיפוק ששני הצדדים נוקטים בחודשים האחרונים וגם מהשיפור המתמשך שחל לדעת האמריקנים בשיחות הקירבה.
אובמה גם דן עם אבו-מאזן בדרכים להגיע לשיחות ישירות בקרוב. בהקשר זה הבהיר הנשיא האמריקני, כי הוא ישגר בקרוב את השליח המיוחד, ג'ורג' מיטשל, לסיבוב שיחות נוסף בישראל.
כבר לאחר פגישתם של אובמה וראש הממשלה, בה הצהיר נתניהו כי "יש לעבור לשיחות ישירות", הבהירו ברשות כי הדבר יתאפשר רק לאחר הקפאה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות. "המפתח לשיחות הישירות נמצא בידי ראש הממשלה נתניהו. ברגע שהוא יכריז על הקפאה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות, ועל חידוש השיחות מהנקודה בה הופסקו בדצמבר 2008, ננהל שיחות ישירות", אמר מחזיק תיק המשא ומתן ברשות, סאיב עריקאת.
בתוך שבועות אחדים יחל כנראה המשא ומתן הישיר בין נתניהו לאבו-מאזן. הנשיא הפלסטיני
ירצה כנראה להתחיל מהמקום בו סיים עם אולמרט - נכונות לפשרה טריטוריאלית נרחבת שכוללת כ-94 אחוזים מהשטח, עם חילופי שטחים בנגב המערבי והבקעה, נכונות לפשרה בירושלים ואפילו החזרת כמה אלפי פליטים כמחווה.
נתניהו, מאידך, רוצה מדינה פלסטינית מפורזת, פתרון לעזה ונוכחות צה"לית בבקעת הירדן. "מנקודת פתיחה כזאת לא ברור על מה מבסס ראש הממשלה את ההערכה שניתן להגיע להסכם שלום בתוך שנה, אלא אם הוא רוצה לרצות את מארחיו", אמר השבוע גורם מדיני בכיר בהתייחסו להצהרתו של נתניהו לפיה ניתן להגיע להסכם עד לשנת 2011.