ספינת הסיוע הלובית יוצאת לדרך: "תעגון במצרים"
שרי החוץ והביטחון הבהירו שישראל לא תאפשר לספינה מטעם בנו של קדאפי לעגון בעזה, והסוכן האחראי לארגון הלוגיסטי אישר כי היעד הרשום במסמכי הספינה הוא נמל אל-עריש שבמצרים. לדבריו, כל הניירת הקשורה ליציאת הספינה מיוון הוסדרה
אחרי מאמץ דיפלומטי למנוע משבר, יצאה אחר הצהריים (שבת) הספינה הלובית לכיוון רצועת עזה, כשעליה כ-2,000 טונות של סיוע הומניטרי. סוכן הספנות היווני האחראי לארגון הלוגיסטי הקשור למסעה של הספינה, פטרוס ארבנטיס, אמר זמן קצר לפני שהספינה עזבה את הנמל ביוון, כי "היעד הרשום של ספינת המשט הלובי הוא נמל אל-עריש שבמצרים".
לדברי ארבנטיס, כל הניירת הקשורה ליציאתה של הספינה מהנמל ביוון הוסדרה, ובה מצוין כי אל-עריש הוא יעדה הסופי במסע זה. הספינה נחכרה על-ידי לוב, אך היא נושאת את דגל מולדובה. במהלך סוף השבוע התקיימו מגעים דיפלומטיים בראשות שר החוץ, אביגדור ליברמן, ושר הביטחון, אהוד ברק, בניסיון להימנע מהתנגשות בלב ים, כפי שאירע במשט הקודם.
למרות ההודעות מיוון, ראש הוועדה העממית למאבק במצור על עזה, ג'מאל אל-חודארי, טען כי המשט יגיע בכל זאת לרצועת עזה. אל-חודרי אמר לסוכנות הידיעות הפלסטינית "מען", כי הוא נמצא בקשר רציף עם מארגני המשט וכי אין בכוונתם לעגון במצרים.
משרד החוץ היווני פרסם הודעה רשמית, לפיה הספינה תגיע לנמל אל-עריש ולא לעזה. דובר משרד החוץ באתונה נמסר כי "וידאנו כי זה יעדם בשיחות עם השגריר הלובי ביוון, וכן עם סוכן הספנות של המשט".
שיחות טלפון מליברמן וברק
ליברמן שוחח בבוקר עם שרי החוץ של יוון ומולדובה. מלשכת השר נמסר כי בשיחות סיכם ליברמן עם השרים משתי המדינות כי המשט לא יגיע לעזה, אלא למצרים. לדברי מקורות בירושלים, שלטונות מלודובה הנחו, בעקבות השיחה עם ליברמן, את קפטן הספינה להפליג ישירות לנמל אל-עריש שבסיני.
שר החוץ הבהיר לעמיתו המולדבי כי ישראל תפעל על פי המדיניות המוצהרת שלא לשבור את "המצור הבטחוני" סביב רצועת עזה. שר הביטחון שוחח בצהריים עם שר המודיעין המצרי, עומר סולימאן, ודן עמו בין היתר במשט הלובי. בשיחה נדונה האפשרות שהמצרים יסכימו לקבל את הספינה בנמל אל-עריש.
הסיוע ההומניטרי על הספינה. 2,000 טונות (צילום: AP)
במהלך הלילה, על רקע הדיווחים על צאתו הקרבה של המשט לדרכו,
העבירה שגרירת ישראל באו"ם, גבריאלה שלו, מכתב רשמי למזכ"ל האו"ם ולנשיא מועצת הביטחון, בו דרשה לעצור את המשט החדש, והבהירה כי "יש דרכים אחרות להעביר את הסיוע ההומניטרי לעזה".
לדבריה, "הכוונות המוצהרות של המשימה הזו נראות עוד יותר שנויות במחלוקת ופרובוקטיביות", לאחר שישראל הקלה בסגר על עזה.
הספינה הלובית, מטעם בנו של קדאפי, אמורה לצאת כשעל סיפונה 27 איש. מנוף כבר העמיס את המטען שכולל שקי אורז וסוכר, וכן שמן תירס וממרחי זיתים - רובם נתרמו על-ידי חברות וארגוני צדקה ביוון.
Read this article in English