שתף קטע נבחר

 

"חיי המרגלים הרוסים יהיו מעתה סיוט מתמשך"

המרגלים שגורשו מארה"ב זכו לקבלת פנים פושרת במוסקבה. מתנגד למשטר הרוסי הסביר כי השירותים החשאיים יעקבו מקרוב אחרי כל צעד שיעשו. "יתנו להם פנסיה זעומה וישלחו אותם לאזור מרוחק", העריך. ומה עלה בגורל המרגל ה-11?

"חייהם של המרגלים הרוסים שגורשו למוסקבה יהיו סיוט מעתה ואילך" - כך אמר אתמול (שבת) לעיתון הבריטי "טלגרף" ולדימיר בוקובסקי - מתנגד למשטר הרוסי, פעיל זכויות אדם וסופר - שבילה 12 שנים בבתי כלא, במחנות עבודה ובבתי חולים פסיכיאטריים ברוסיה לפני שנשלח לאירופה במסגרת עסקת שבויים בשנת 1976.

 

"חלק מהמרגלים חיו 15 שנים באמריקה ויהיה להם מאוד מאוד קשה להתאקלם", טען בוקובסקי, בן 67. "הם יעברו מחיים עשירים עם חופש אמיתי לחיים תחת מעקב תמידי של השירותים החשאיים של רוסיה. יעקבו מקרוב אחרי כל צעד שהם יעשו".

 

עשרת המרגלים זכו לקבלת פנים פושרת במוסקבה. הם לא נראו בציבור, וערוצי הטלוויזיה שנשלטים על-ידי המדינה דיווחו בתמציתיות על שובם, בלי ההתלהבות הפטריוטית שעלולה ללוות סיפור מסוג זה. ייתכן שהדבר משקף את השאיפה של הקרמלין לגרום לפרשה לדעוך, על מנת לא לפגוע במאמצים לשקם את היחסים עם וושינגטון.


איור של המרגלים הרוסים בבית משפט בארה"ב (צילום: רויטרס)

 

בוקובסקי מעריך שהקרמלין יוציא את המרגלים לגמלאות עם "פנסיה זעומה", וישלח אותם לחיות באזור מרוחק. "אולי ימצאו להם עבודה שקטה. הם ירצו לשמור עליהם בשקט ובפרופיל נמוך".

 

סוכן KGB לשעבר, ולדימיר רובנוב, אמר לעיתון "גאזטה" כי ייתכן שמוסקבה דווקא תגייס את המרגלים לשעבר ללמד דור חדש של סוכנים - למרות שככל הנראה הם סיפקו מעט מידע בלבד ובסופו של דבר נתפסו. "אפשר ללמוד מטעויות", הסביר רובנוב. 

 

לאן נעלם איש הכספים הרוסי? 

אולם למרות גירושם של המרגלים, לפחות תעלומה אחת נותרה בעינה - מה עלה בגורלו של "כריסטופר מטסוס", איש הכספים של רשת הריגול, שנעלם לאחר ששוחרר בערבות בקפריסין.

 

מטסוס נעצר ב-29 ביוני כשניסה לעלות על טיסה מקפריסין לבודפשט, יומיים אחרי המעצר של עשרת

המרגלים הרוסים בארה"ב, לאחר שהאינטרפול הוציא צו מעצר נגדו. המשטרה איפשרה לאשה צעירה שהייתה עמו לטוס כמתוכנן לבירת הונגריה.

 

לאחר שהציג לשוטרים דרכון קנדי, שלפיו הוא בן 54, המשטרה ליוותה אותו לבנק, שם הוציא 33 אלף דולר כדי לשלם את דמי הערבות. לאחר ששוחרר, שב לבית המלון שלו - ומאז נעלמו עקבותיו.

 

"אם האיש הזה הוא מי שהם טוענים שהוא, היה לו מעבר בטוח מסוג כלשהו או שהוא יצוץ ברוסיה בשלב מסויים", העריך הו דילן, מרצה בנושא מודיעין במחלקה ללימודי מלחמה בקינגס קולג' בלונדון.


המטוס שנשא את המרגלים הרוסים לוינה, שם הוחלפו (צילום: AFP)

 

נראה שאין קשר בין היעלמותו של מטסוס לבין עסקת חילופי המרגלים בין מוסקבה לוושינגטון. פקידי ממשל אמריקנים אמרו שהם מאוכזבים מהיעלמותו, בעוד קפריסין טענה כי וושינגטון לא סיפקה לה בזמן מסמכים המצביעים על חשיבותו של החשוד. הצו של האינטרפול, שהתבסס על מידע שהגיע מארה"ב, לא כלל את חשדות הריגול המיוחסים לאיש.

 

זהות של ילד קנדי שמת 

הרשויות בקפריסין החרימו בנמל התעופה את המחשב הנייד של מטסוס וכמה כרטיסי זיכרון, והן מסרו כי יעבירו אותם לידי ארה"ב אם יתגלה שהם מכילים מידע הקשור לחשדות המיוחסים לו, ביניהם הלבנת כספים והיותו סוכן של ממשלה זרה. דובר המשטרה המקומית הבהיר כי לעסקת החילופים אין כל השפעה על החקירה: "אנחנו לא מתעניינים בצד הפוליטי".

 

אם מטסוס אכן נמלט מקפריסין, כפי שמאמינים בלרנקה, השאלה המרכזית היא איזה סיוע הוא קיבל - וממי. קנדה הודיעה כי מטסוס השתמש בזהות של ילד קנדי שהלך לעולמו, עובדה המצביעה על כך שייתכן שהייתה לו גישה למסמכים מזוייפים נוספים שאיפשרו לו לעזוב בקלות את האי.

 

גורם ביטחוני מסר בעילום שם כי מטסוס - דובר אנגלית, רוסית וספרדית - השתמש ככל הנראה בכמה זהויות בדויות. הוא נראה בפעם האחרונה בבית מלון בלרנקה, שם הניח שלט "נא לא להפריע" על הדלת. מצוות המלון נמסר כי הוא התקלח, אך לא ישן במיטתו. שתי המזוודות שלו נעלמו איתו, אך איש לא הבחין בו עוזב את המקום.


הסיקור התקשורתי של חשיפת רשת הריגול הרוסית (צילום: AFP) 

 

ישנם נתיבי יציאה רבים מקפריסין שבהם יכול היה להשתמש, ביניהם נמל התעופה בלרנקה, נמל התעופה בעיר פאפוס, המרינה של לרנקה ונמלים שונים לאורך החוף הדרומי. דרך אחרת להיעלם תהיה לחצות לצד הטורקי של קפריסין.

 

"ייתכן שמטסוס כבר ברוסיה"   

בניגוד לחבריו לרשת הריגול, ב-FBI אומרים שמטסוס לא חי בארצות הברית. הוא היה מי שהעביר כספים

לסוכנים שפעלו שם. עם אחד מהם הוא נפגש פעמים רבות בניו יורק, ובמקרה אחד הוא קבר בצפון העיר מזוודה עם כסף, ששנתיים לאחר מכן נאספה על-ידי סוכן אחר. ב-31 במרס 2002 הוא צולם והוקלט נותן 40 אלף דולר לסוכן רוסי שהשתמש בשם "ריצ'רד מרפי".

 

מטסוס טס לקפריסין מוינה ב-17 ביוני. תושבי לרנקה שנפגשו איתו תיארו אדם שקט ובלתי יוצא דופן, שטייל בעיר יחד עם אשה שאיתה תכנן לטוס להונגריה. במהלך שנות התשעים טען מטסוס כי הוא קולומביאני, מה שמחזק את הטענות שלפיהן הוא דובר ספרדית.

 

בשנת 1994 הוא למד סמסטר אחד באוניברסיטה במדינת ורמונט בארה"ב, וככל הנראה מסר כתובת ומספר טלפון שגויים בבוגוטה. לא ברור היכן חי לאחרונה, אך מומחים מאמינים כי היעד הסופי של נתיב הבריחה שלו הוא רוסיה. "אין לו מקום אחר ללכת אליו", הסביר פאבל פלגנהאור, מומחה לענייני ביטחון ממוסקבה. "ייתכן שהוא כבר כאן". 


פורסם לראשונה 10/07/2010 23:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנה צ'פמן. קבלת פנים פושרת למרגלת הלוהטת?
צילום: AP
כריסטופר מטסוס. לאן הוא נעלם?
צילום: AP
המלון שבו נראה מטסוס בפעם האחרונה
צילום: AP
מומלצים