הרופאים מודאגים: פוסטינור הפכה לאמצעי מניעה
כיצד הפכה פוסטינור, המכונה 'גלולת היום שאחרי,' לתחליף קבוע לאמצעי מניעה? מומחה לגינקולוגיה ל"זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות": "הסיסמה הקלילה יוצרת את הרושם כאילו מדובר בסוכרייה מתוקה ותמימה ולא בכדור הורמונלי"
הנערה בת ה15- שהגיעה למרפאה, מלווה בחברתה הקרובה, סיפרה לגינקולוגית שכבר חודשיים המחזור החודשי שלה אינו סדיר. "היא תיארה בעיה לכאורה שכיחה לגיל הזה, אבל ממש נדהמתי ממה שהתגלה לי בהמשך," מתארת ד"ר נורית פילו, רופאת ילדים ומנהלת מרפאת מתבגרים במרכז בריאות הילד 'השקמה' של שירותי בריאות כללית תל אביב יפו. הנערה סיפרה לרופאה שזה שנתיים היא מקיימת יחסי מין מזדמנים ומלאים. מחשש שייוודע לאמה היא נמנעת משימוש בגלולות למניעת הריון. "כששאלתי אותה איך היא מגינה על עצמה, היא ענתה לי בטבעיות גמורה שאחרי מגע מיני היא משתמשת בפוסטינור. גם חברתה שיתפה אותי בשגרת חיי המין שלה, והתברר כי גם היא הופכת את הפוסטינור, על דעת עצמה, לאמצעי מניעה שמשמש אותה אחרי קיום יחסים."
התופעה, מתברר, נפוצה ומדאיגה, ורופאי הנשים מאוחדים בדעה כי צריך להזהיר נערות מגיל 14 ומעלה מהשימוש הלא מבוקר בפוסטינור. מרביתם אף כועסים על הפרסום שמציג את השימוש בתרופה כחסר סיכון. "זה לא לרוחי, בלשון המעטה, זה דוחה וגם לא ראוי להציג תרופה כחוויה קלילה, נעימה ובטוחה," מזהיר ד"ר אריה ישעיה, מנהל השירות הגינקולוגי לילדות ולנערות במרכז שניידר לרפואת ילדים ומזכיר החברה הישראלית לאמצעי מניעה. "הסיסמה הקלילה יוצרת את הרושם כאילו מדובר בסוכרייה מתוקה ותמימה ולא בכדור הורמונלי. לא רק שזה לא נכון, זה סולל את הדרך להפיכת המוצר הכביכול תמים הזה לאמצעי מניעה קבוע."
יוצרה עבור נפגעות אונס
"במקור יוצרה הפוסטינור לטובת נפגעות אונס," מדגישה ד"ר פילו. "הגלולה הזו נועדה להוות תחליף לא התערבותי מצוין לבדיקה פולשנית, מתוך התחשבות עמוקה
במצבן אחרי האירוע המטלטל שעברו. אבל בהמשך הורחבה ההתוויה גם למקרים של תקלות: קונדום שהחליק או נקרע, נטילה לא קבועה של גלולות למניעת הריון וכו.' זו תרופה מצוינת - אבל רק כשנשמר ייעודה המקורי."
אז כיצד הפך השימוש בפוסטינור לכל כך נפוץ וחסר פיקוח? "לפני כחמש שנים אישר מינהל המזון והתרופות האמריקאי את התרופה כתרופת מרשם," מתארת ד"ר פילו. "בהמשך, מתוך כוונה להפחית את הסרבול שבפנייה לרופא לקבלת מרשם ובמטרה להפוך אותה לנגישה, היא הורדה למדפים והפכה לתרופה ללא מרשם וזמינה בקלות להמונים."
לישראל חדרה הפוסטינור ישירות כתרופת מדף, הפתוחה לשימוש לא מבוקר של אלפי נערות ונשים צעירות. על העלון לצרכן המצורף לתרופה נכתב "פוסטינור - גלולת היום שאחרי למניעת הריון לאחר מגע מיני ללא אמצעי מניעה." בעלון נכתב כי צריך ליטול אותה מיד אחרי מין לא מוגן, ועד 72 שעות לאחריו, באופן אקראי ולא כאמצעי הגנה קבוע. "העלון לצרכן מושקע ומפורט, אבל בפועל כמה נערות טורחות לקרוא את האזהרות? כמה מהן מוודאות שהן אינן נכללות בקבוצת סיכון"? שואלת ד"ר פילו שמכנה את המצב הזה "כמעט הפקרות."
"תשוו את זה לבדיקה הגופנית ולראיון שעוברת נערה שמגיעה לרופא ומבקשת מרשם לגלולות," ממשיכה ד"ר פילו. "היא נשאלת, למשל, על הרגלי העישון שלה, ואם נמצא שהיא מעשנת כבדה - אמליץ לה על אמצעי מניעה אחר. בנוסף אני מסבירה לנערה על תופעות הלוואי ובאילו מצבים עליה לחזור לבדיקה. כך היא נמצאת תחת אחריות ופיקוח רפואי, שבשימוש בפוסטינור אינם קיימים."
אמנם בעלון המפורט לצרכן מצוין גם כי "מומלץ להתייעץ עם רופא," אבל בפועל זה כמעט לא קורה. "הנערות סומכות על המוצר בעיניים עצומות ומתעלמות מהסיכון הפוטנציאלי לטווח הרחוק ומכך שאיש אינו לוקח אחריות עליהן," אומרת ד"ר פילו. "וזאת למרות שהיצרן מציין בפירוש שהפוסטינור אינה יעילה באותה מידה כמו אמצעי מניעה."
הסכנה: הריונות מחוץ לרחם
האם, בניגוד לתדמית שיצאה לה, יש בפוסטינור סיכונים? מסבירה ד"ר פילו: "מרבית אם לא כל המשתמשות בפוסטינור אינן יודעות שהתרופה מכילה ריכוז גבוה של הורמונים שעלול לפגוע בבריאותן. בגלולה למניעת הריון רכיב ההורמון פרוגסטרון עומד על 250-75 מיקרוגרם. לעומת זאת, כל גלולת פוסטינור מכילה כ1.5- מיליגרם של הורמון סינתטי, הגבוה פי 20-6 מהמינון שבגלולה הרגילה למניעת הריון, וזה חושף את המשתמשות ל'בום הורמונלי."'
זאת ועוד, לדברי הרופאים שימוש קבוע בגלולה הזאת הוא לא רק מסוכן: היא גם לא מונעת בהכרח הריון, ומאידך אינה מגינה מפני תחלואה. "התרופה אינה מונעת הריון במאה אחוז, היא רק מורידה את הסיכון לשמינית," מדגיש ד"ר ישעיה. "בנוסף הן עלולות להידבק במחלות מין שונות, כולל בווירוס הפפילומה, שעלול להפוך לממאיר, וכן באיידס. כמו כן, שימוש תכוף בפוסטינור משבש את סדירות הווסת. כבר פגשתי במרפאה נערות שנוטלות פוסטינור ארבע פעמים בחודש ולפעמים גם יותר, והמחזור שלהן איבד את סדירותו. כל תופעות הלוואי האלה הפכו את היתרון של הפוסטינור לחיסרון, והן מדאיגות את רשויות הבריאות האמריקאיות ששוקלות להפוך אותה שוב לתרופת מרשם."
פרופ' יוסי לסינג, מנהל מחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי תל-אביב איכילוב, מחדד עוד סיכון שיש בשימוש בלתי מבוקר בפוסטינור: "בתצפית קלינית שערכנו לפני כמה שנים הבחנו בהתפתחות של הריונות מחוץ לרחם בקרב נשים שהשתמשו בפוסטינור. את התופעה תיארנו במאמר שהתפרסם בכתב העת .'Contraception' במקביל פנינו למשרד הבריאות וליבואן התרופה בבקשה
לעדכן את העלון לצרכן המצורף לתרופה ולפרסם אזהרה על התפתחות הריונות חוץ-רחמיים אחרי נטילת פוסטינור. העלון אכן עודכן."
פנינו גם לחברת 'תרימה,' המייבאת את פוסטינור, וטענו כי הפרסום הקליל, הכיפי, על תרופה ללא סיכון מעודד נערות להשתמש בפוסטינור גם ללא צורך.
"בעקבות מחקרים שערכנו גילינו בורות ודעות קדומות בקרב נערות, שסברו שהשימוש בפוסטינור מיועד לפעם בחיים," ענתה לנו ד"ר מיכל רום בשם חברת 'תרימה.' "המסר הזה התקבל כנראה מפרסום קודם שיצרה החברה, תחת הסיסמה: 'יש מצב חירום - יש מצב לפוסטינור.' מתוך רצון לתקן את המסר הזה יצרנו במתכוון בקמפיין הבלונדיניות החדש מסר קליל והוא 'תפסיקי לחפור, יש פוסטינור."'