15 שנה לטבח בסרברניצה: מאות הובאו לקבורה
בטקס הזכרון לציון יום השנה לטבח הנורא ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה לא נכח אפילו נציג אחד של האו"ם, שחייליו עזבו את סרברניצה עם הגעת הכוחות הסרבים. נשיא סרביה היה הראשון להגיע, והתקבל בחום
עשרות אלפי בני אדם, בהם מנהיגים ופוליטיקאים מרחבי העולם, הגיעו היום (א') לעיירה סרברניצה שבמזרח בוסניה והרצגובינה, שם נערך טקס קבורה מיוחד לכמה מאות מבין קורבנות הטבח המזעזע, שגופותיהם זוהו באחרונה. ביום השנה ה-15 לרצח ההמוני הגדול ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה, העצב והתסכול עדיין מורגשים בעיירה, שבה נרצחו 8,000 גברים וילדים מוסלמים על-ידי חיילים סרבים.
775 ארונות נקברו על צלע הר בהלוויה המונית, הגדולה ביותר עד כה להרוגי הטבח. שרידי הגופות בארונות הוצאו מקברי אחים והועברו לזיהוי, כחלק מהמאמץ לאפשר קבורה מכובדת לכמה שיותר מההרוגים - שנקברו בחופזה אחרי הטבח על-ידי רוצחיהם, שניסו להסתיר את גודל הזוועה.
מוקדם יותר השנה, התנצל לראשונה הפרלמנט הסרבי על הטבח שהתרחש ב-1995 בסרברניצה. בתום דיון שנמשך 13 שעות והועבר בשידור חי בטלוויזיה, הביעו המחוקקים הסרבים את התנצלותם על כך שסרביה לא עשתה די כדי למנוע את הטבח, אולם נמנעו מלכנות את המעשה "רצח עם". בבוסניה הבהירו אז כי "מדובר במעט מדי, מאוחר מדי", משום שהמהלך נועד לשפר את סיכוייה של סרביה להצטרף לאיחוד האירופי.
הטבח הוא אחד הנושאים המרכזיים הנידונים במשפטו של מנהיג הסרבים בבוסניה לשעבר, רדובן קרדז'יץ', בבית הדין הבינלאומי בהאג. קרדז'יץ', הנאשם ב-11 סעיפים של רצח עם, פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, העיד בתחילת השנה לראשונה בבית הדין והכחיש באופן גורף כי פיקח על הרצח ההמוני וגירוש עשרות אלפי בוסנים-מוסלמים ב-1991, ועל הטבח בסרברניצה, אותו הוא כינה "סיפור בדוי שרקחו המוסלמים".
העיירה סרברניצה הוכרזה כאזור שבשליטת האו"ם, ואלפי בוסנים נמלטו אליה בין השנים 1992-1995. אך ב-5 ביולי 1995, השתלטו עליה חיילי הצבא הסרבי,
שהצליחו בקלות להניס מהמקום את החיילים ההולנדים ששמרו על התושבים - והם פתחו את שערי הבסיס ששימש מקלט. הטבח הוא האירוע היחיד במלחמת יוגוסלביה שהוכר כרצח עם על-ידי בית הדין של האו"ם.
בטקס המרכזי היום לא נכח אפילו נציג רשמי אחד מטעם האו"ם. עם זאת, נשיא סרביה, בוריס טאדיץ', היה האורח הבכיר הראשון להגיע והסביר כי הוא רואה בנוכחותו "צעד של פיוס". הבאים לטקס, רבים מהם קרובי משפחה של הקורבנות, קיבלו אותו ברגשות מעורבי. חלקם קראו "בראבו, בוריס!", בעוד אחרים שאלו: "איפה מלאדיץ'?" - רמז לגנרל רטקו מלאדיץ', שהוביל את החיילים לסרברניצה - ועדיין לא נעצר.