שתף קטע נבחר

איך לשמור על הצמחים ירוקים גם בקיץ

מתי להשקות את העציצים ובמשך כמה זמן? איך יודעים האם הדשא צמא או שהוא יכול לחכות עוד יום? ולמה השקיית יתר רעה - לא רק למשק המים אלא גם לצמחים שלכם. כל הטיפים שיסייעו לכם להמשיך ולראות ירוק מחוץ לחלון

פעם, לא לפני הרבה שנים, יכולנו להשקות את הגינה בלי הגבלה. אבל התנאים השתנו, וכעת צו השעה הוא חיסכון במים. האם אחרי כל ההשקעה והשעות הארוכות שבילינו בטיפול בגינה נאלץ לראות את הכל יורד לטימיון? לא ולא. עם קצת תיכנון, הקפדה על כמה כללים והחלפה של כמה צמחים אפשר לשמור על הגינה - או העציצים במרפסת - ירוקים גם בחום יולי-אוגוסט.

  

אז איך משקים נכון?

בגינה, במרפסת או במשרד - העיקרון הוא להשקות רק כשהצמח באמת זקוק למים, ולהימנע מהשקיית יתר שהיא גורם מאוד משמעותי בתמותת צמחים בבית וגם מבזבזת מים. כל עוד האדמה לחה אין צורך להשקות, ורק כשהאדמה יבשה או על סף יובש צריך להשקות אותה עד רוויה.

 

כדי לדעת מה מצב הלחות באדמה (בקרקע בגינה או במצע השתילה בעציץ) יש לתחוב אצבע לעומק של כ-5 ס"מ. לא מספיק להביט או אפילו לחוש את השכבה העליונה של הקרקע. זו מתייבשת מהר יחסית והיא אינה מהווה אינדיקציה נכונה של לחות הקרקע.


גינה ירוקה: זה אפשרי

 

אם האדמה לחה, אפילו קצת - אין להשקות עדיין. אם האדמה על סף יובש או יבשה, יש להשקות היטב עד לרוויה או עד ליציאת מים מחורי הניקוז בתחתית העציץ.

 

לאחר פעם או פעמיים של "בדיקות אצבע" נוכל לוותר על הבדיקה כי כבר נדע מהנסיון שלנו כל כמה זמן אדמת העציץ מתייבשת.

 

להשקות ביום או בלילה? התשובה מפתיעה

בעבר הופצו הוראות לפיהן נכון להשקות בערב או בלילה. זה לא כל כך נכון או כדאי. מחלות עלים הנגרמות על ידי פטריות מקרוסקופיות או מזיקים כגון כנימות, מתפתחות על עלים, גבעולים או פרחים. המזיקים, כמו מחלות העלים, משגשגים בתנאי לחות מרובה. כשאנו משקים בערב או בלילה אנחנו מאפשרים שעות ארוכות של לחות גבוהה על חלקי הצמח, מה שמאפשר למחלות ולמזיקים לשגשג במהלך שעות אלו.

 

לכן רצוי להשקות לפנות בוקר או בסמוך להופעת השמש או אפילו ממש במשך היום. במצב כזה חלקי הצמח יתייבשו מהר יחסית וכך המזיקים ומחלות העלים יתקשו לשגשג ולהיתבסס.

 

 


 

והדשא - איך נכון להשקות אותו בלי לבזבז מים?

ניתן ורצוי לעבור למשטר השקיה חסכני יותר. הדבר תורם לא רק למשק המים אלא גם לחשבון המים הפרטי שלכם, לבריאות הדשא ולהפחתת מחלות ומזיקים.

 

יש שני משתנים בכל הקשור להשקיית דשא: האחד הוא משך ההשקייה - כלומר פרק הזמן בו פועלות הממטרות, והשני הוא תדירות ההשקייה - כלומר מספר הפעמים בהם אנו משקים את הדשא.

 

כך תעבירו את המדשאה שלכם למשטר חסכוני: ראשית, סגרו את הברזים, מחשב או בקר ההשקייה לגמרי, ותנו לאדמה להתייבש. כעת, כשהדשא זקוק להשקייה, הפעילו את הממטרות (המחשב או הבקר) ובדקו בעזרת מקל בכמה נקודות שהמים הגיעו לעומק של כ-15 ס"מ. כשהאדמה רטובה עד לעומק זה, הציצו בשעון ורשמו לעצמכם כמה זמן זה לקח.

 

אם למשל עברו 8 דקות של השקייה כדי להגיע לעומק המבוקש, אנחנו יודעים שיש להשקות כל פעם 8 דקות ולא יותר. זהו משך ההשקיה הרצוי במשטר חסכוני.

 

אחרי שסיימתם נותר לברר מהי תדירות ההשקייה. סגרו את מערכת ההשקיה והמתינו. בדקו בכל יום עד שתבחינו שהאדמה שוב יבשה והדשא זקוק שוב להשקייה. למשל, אם תגלו שעברו ארבעה ימים עד לייבוש מלא של האדמה, יש לכם את התמונה המלאה. אתם צריכים להשקות כל ארבעה ימים למשך שמונה דקות. זוהי השקיה מדויקת, על פי צרכי הדשא ולא יותר.

 

כאמור, משטר חסכוני לא רק טוב למשק המים אלא גם לדשא שלכם. בגינות בהן משקים את הדשא בכל יום לכמה דקות (רוב הגינות כיום) נוצרים תנאים של לחוץ קבועה. בשל כך, הדשא אינו צריך לפתח שורשים לעומק המרבי - 15 ס"מ - והוא מסתפק בשורשים לעומק רדוד של 5 ס"מ בלבד. לכן הוא גם מתייבש מהר יותר.

 

במשטר ההשקיה שהצעתי, השורשים מעמיקים וצורכים מים משכבה עמוקה יותר בקרקע, שאוגרת מים ומתיבשת לאט יותר. כך הדשא שורד יותר ימים ללא השקייה והתוצאה היא חיסכון במים.

 


 

אילו צמחים חוסכים במים?

אחרי שלמדנו איך להשקות וכמה, צריך לוודא שהצמחים בגינה שלנו (או בעציץ) מותאמים לחיסכון במים. ישנם צמחים חסכנים שמסתפקים בהשקיה אחת עד שתיים בשבוע (בד"כ אחת) וישנם צמחים שזקוקים ליותר מים.

 

צמחים חסכנים הם צמחים בוגרים כמו עצים ושיחים בוגרים שיש להם שורשים עמוקים. אלה יסתפקו בהשקיה אחת בחודש (אפשר אפילו פחות!).

 

אבל ישנם גם צמחים חסכנים שאפשר לגדל בעציץ; המקור האקלימי שלהם הוא יבש יחסית (למשל צמחיה ארץ-ישראלית שרגילה לקבל מים באופן טבעי רק עם רדת הגשמים בחורף). לעומתם, צמחים שאינם חסכנים במים הם צמחים שמקורם האקלימי הוא טרופי, ולכן תלויים בהשקיה בתדירות גבוהה.

 

בארץ הצמחייה הדומיננטית בגינות מאוד מגוונת: צמחים טרופיים, ים-תיכוניים ומדבריים (קקטוסים וסוקולנטים). אם רוצים צמחיה חסכנית - האחרונים עדיפים. כל בעל מקצוע יוכל לומר לכם האם הצמח שלכם הוא ארץ-ישראלי או ים-תיכוני, או שמא צמח טרופי.

 

כל מה שנותר לעשות הוא להעביר את הצמחים - בגינה או בעציץ - למשטר חסכני של פעם עד פעמיים בשבוע. במצב החדש, צמחים חסכנים ישרדו ואף ימשיכו וישגשגו. צמחים ממוצא טרופי, בעלי צריכה גבוהה יחסית של מים, לא ישרדו ואותם צריך להחליף באחרים, חסכניים יותר.

 

הכותב הוא מומחה לצמחים וגינות, בעל משתלה בכפר אז"ר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index open
לבדוק לפני שמשקים. זה כדאי
צילום: Index open
כל יום קצת - לא טוב
צילום: gettyimages imagebank
מומלצים