התמקחויות התקציב בעיצומן: מי יכופף את מי?
שר האוצר במרתון של פגישות עם השרים ועם נציגי העובדים והמעסיקים, כדי להבטיח את העברת התקציב הדו-שנתי בממשלה. הפער בין דרישות האוצר לקיצוצים לבין דרישות המשרדים לתוספות עומד על סכום של בין 5 ל-6 מיליארד שקל
ב-5 עד 6 מיליארד שקל מסתכם עד כה אומדן הפערים בתקציב הדו-שנתי
הבא, בין דרישות המשרדים לתוספות לדרישות האוצר לקיצוצים ויכולתו לעמוד בדרישות. שר האוצר יובל שטייניץ מקיים השבוע מרתון פגישות עם השרים כדי להגיע אתם לעמק השווה ולהבטיח את תמיכתם בתקציב בישיבת הממשלה המיוחדת שנקבעה להיום (ה'). "השוק הפרסי" המסורתי יימשך במקביל לדיון עד להצבעות.
מחוגי האוצר נמסר כי הפערים הצטמצמו מהאומדן הראשוני שעמד על 8 מיליארד שקל. הפערים בולטים בעיקר בתקציבי הביטחון (כ-1.4 מיליארד שקל) וביטחון הפנים (כ-2 מיליארד שקל). מקורבי השר מעריכים כי כבר מובטח הרוב לתקציב מקרב שרי הליכוד וש"ס. עם זאת שרי ש"ס עדיין מתנגדים להצעת האוצר להקפיא את קצבאות הילדים. שרי ישראל ביתנו תובעים תוספות גדולות שהאוצר מתנגד לתת.
גורל התוספת לתקציב הביטחון עדיין שנוי במחלוקת. מערכת הביטחון עומדת על דרישתה לקבל לפחות 3.4 מיליארד שקל. האוצר לוחץ על 2 מיליארד. ראש הממשלה נתניהו עוד לא נדרש להכריע. באוצר טוענים שהוא מאחורי העמדה שהציגו לציבור, וככל הנראה גם בצד השני כבר יודעים שיקבלו פחות אך לא ידוע בכמה. במערכת הביטחון לא מאשרים. התקציב הנוסף שדורש השר לביטחון פנים כולל בעיקרו תוספת לשכר השוטרים.
אמש נפגשו בלשכת שר האוצר ראשי ההסתדרות והמעסיקים עופר עיני ושרגא ברוש, לדון בתביעותיהם. השר שטייניץ לא ישתתף בגלל פגישתו עם שר התמ"ת, ה-28 במרתון. עיני וברוש ישבו עם ראשי המשרד, המנכ"ל חיים שני, והממונים על התקציבים והשכר אודי ניסן ואילן לוין. ספק אם גם אתם יגיעו הערב להסכמות בכל דרישותיהם. אומדן העלות של דרישותיהם עלולה לנוע בין 1.5 ל-2 מיליארד שקל.
בין הדרישות: עדכון קצבאות הזקנה של הביטוח הלאומי (על פי ההסכם הקואליציוני עם העבודה) בשיעור עליית המדד הגבוה יותר מכפלים מ-1.5% שנקבעו בחוק ההסדרים; הגדלת הפטור ממס הכנסה על הפנסיה המשולמת לגמלאים מ-35% ל-60% על פי התחייבות שלטונית שנתן מנכ"ל האוצר הקודם ירום אריאב; הגדלת ההנחות על תרופות לגמלאים והגדלת סבסוד המעונות של נעמ"ת וויצ"ו להגדלת שכר המטפלות.
בנוסף נדרש האוצר להסתלק מתוכניתו להפריט את דואר ישראל ואת קו הייצור הצבאי של טנק המרכבה (חיסכון משוער של 100 מיליון שקל), במסגרת חוק ההסדרים. המעסיקים מתנגדים להגדלה משמעותית של השתתפותם בדמי הביטוח הלאומי. ברוש, בשם התעשיינים, עשוי לדרוש הטבות נוספות לעידוד השקעות הון ומו"פ חדשות והגנות משמעותיות על רווחיות הייצוא נוכח השפעות המשבר על שערי המט"ח.
פורסם לראשונה 14/07/2010 19:13
עיני, שטייניץ וברוש. האם תושג הסכמה?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים