כעס בצבא: הגזמה בחקירות, זה משרת את חמאס
עוד ועוד קצינים ולוחמים נחקרים ונשפטים, וכעת מתברר שקידומו של מח"ט גבעתי מעוכב עד לחקירתו על הפצצת בית ב"עופרת יצוקה". בקרב המפקדים גובר הכעס על הפרקליטות הצבאית, שמעמידה לדין בגלל החלטות שהתקבלו בעת לחימה לא פשוטה בסביבה מאוכלסת. לטענת אחד מהם, זה ניסיון לרצות את האו"ם
כעס גובר בקרב קצינים בכירים בצה"ל על מה שמכונה "מעורבות יתרה של הפרקליטות הצבאית בנושאים מבצעיים" - בעקבות ריבוי חקירות של אירועי לחימה בגדה המערבית וברצועת עזה, בעיקר בעופרת יצוקה, שעל כמה מהן הוחלט בשבועות האחרונים.
המקרה האחרון שייך למח"ט גבעתי, אלוף משנה אילן מלכא, שעשוי להיחקר על אירוע במבצע בעזה, בו נהרגו 21 פלסטינים. בין היתר, רומזים קצינים בכירים כי חקירות אלו גורמות נזק לצה"ל ומשרתות את החמאס, ויש גם מי שמרחיק לכת וטוען שחלקן נעשות רק כדי לרצות את האו"ם בעקבות דו"ח גולסטון ו"להראות שקצינים נחקרים".
מלבד ההחלטה שעוררה הדים, להעמיד לוחם לדין על הריגה בגין אירוע שבו נורו למוות אם ובתה, הוחלט באחרונה גם להעמיד לדין מפקד גדוד בחטיבת גולני על אירוע בו פקודיו השתמשו באזרח פלסטיני כמגן אנושי, ועל פתיחת חקירה סביב אירוע שנזכר בהרחבה בדו"ח גולסטון, בו הופצץ בית בעיר עזה, ונהרגו 21 בני אדם. כעת מתברר כי במוקד החקירה הזו עומדים בין היתר אנשי חיל האוויר וכן מפקד חטיבת גבעתי לשעבר, אלוף-משנה אילן מלכא. ברקע, גם כתב האישום שהוגש כבר על פרשת "נוהל ילד" - בעקבותיה הזהירו בפרקליט הצבאית כי מדובר רק ב"סנונית ראשונה".
החיילים העומדים לדין על "נוהל ילד". הסנונית הראשונה (צילום: אליעד לוי)
על אלה התווספה אתמול הרשעתם של המג"ד והחייל על הירי במפגין כפות בנעלין. סא"ל עמרי בורברג הודח מפיקוד על הגדוד לאחר האירוע, וקידומו לא נמצא כלל הפרק. מעבר למשמעות הצבאית של העניין, וההערכה שפסק הדין יביא לסיום הקריירה שלו במדים, אם לא תחול תפנית משמעותית הוא גם ייצא מצה"ל עם רישום פלילי שילווה אותו 17 שנה.
"קצינים חוששים לפעול"
מורת הרוח בקרב שדרת הפיקוד של צה"ל ממצב העניינים הזה רק הולכת וגוברת. "אין ספק שפרשת כדור הגומי לא הייתה טובה", אומר קצין בכיר ששימש בשנים האחרונות מפקד חטיבה סדירה. "עדיף אם לא הייתה מתרחשת, אבל צריך לומר ביושר שאין פה קצין שפרק כל עול, אלא טעה - ועכשיו הוא עומד לחטוף כתם לכל החיים. זה דבר שמחלחל למטה, וגורם לקצינים לחשוש מלפעול".
שכונת זייתון אחרי המבצע. 29 הרוגים ממשפחת א-סמוני (צילום: AFP)
הקצין הבכיר הזכיר כי צה"ל מנהל את הלחימה בסביבה מאוכלסת, ויש קושי עצום להבחין בין מחבל לאזרח. זאת ועוד, לדבריו, ארגוני הטרור משתמשים בעניין כדי לטמון, לדבריו, מלכודת לצה"ל. "כשקצין חוטף נהג מונית פלסטיני ללא סיבה (תזכורת לפרשת סגן מפקד הפלוגה מחטיבת כפיר בדרום הר חברון - ח.ג), זה מעשה פלילי, לא תוצאה של אי בהירות או טעות בשיקול דעת. אבל כשמג"ד מאשר להכניס לבית אזרח שביקש שביתו לא ייהרס, כדי שיבחן אם במקום יש מחבלים, אין פה תקלה".
אותו מג"ד - מפקד גדוד 51 בגולני - הועמד לדין משמעתי בפני אלוף פיקוד הצפון, גדי אייזנקוט, וקיבל עונש סמלי, הקל ביותר שאפשר לגזור: התראה. זהו איתות ברור המעיד על מורת הרוח של האלוף מעצם ההעמדה לדין. "החלטת האלוף מדברת בעד עצמה", אומר בכיר בצה"ל. "קצינים בשטח נלחמים בתנאים מאוד מאוד מורכבים, ואחר כך, כשבאים לבחון את זה במשרד ממוזג ובמצגת יפה - תמיד יהיו הערות. אסור לשדר מסר שכל טעות - היא חבל על הצוואר".
"הופכים קצין מעוטר לחשוד בפלילים"
כעת, כאמור, עוסקת המשטרה הצבאית החוקרת בחקירת הפצצת בית משפחת א-סמוני בשכונת זייתון ב-5 בינואר 2009, בה נהרגו 21 בני אדם (מתוך 29 בני המשפחה בסך הכל שנהרגו במבצע) - אירוע ש"כיכב" בדו"ח גולדסטון. לפני כמה שבועות הודיע הפרקליט הצבאי הראשי, האלוף אבי מנדלבליט, כי הורה לפתוח בחקירה לאחר סיום תחקיר מבצעי בעניין. החקירות טרם החלו הלכה למעשה, אולם בין המזומנים בתקופה הקרובה לתת הסברים יהיה מח"ט גבעתי במהלך המבצע, אל"מ מלכא, המשמש כיום קצין אג"מ של פיקוד מרכז.
אל"מ מלכא, שקידומו מתעכב בינתיים על רקע החקירה הצפויה, הורה לחיל האוויר להפציץ את המקום לאחר שסבר כי במקום חוליית מחבלים והוא נקי מאזרחים. לדברי קצין ששירת בחטיבה הסגולה, זה מקרה עצוב. "לוקחים קצין עתיר זכויות שהגיע ב'עופרת יצוקה' להישגים ראויים שממעטים לדבר עליהם, והופכים אותו לחשוד בפלילים", הוא אומר. "זה מאוד לא נוח בלשון המעטה".
מפקדי שדה אחרים מודים בשיחות סגורות כי יש לתת לפרקליטות את כל הלגיטמציה לבחון ולחקור, אבל צריך גם לעשות זאת באיזון נכון. גורם צבאי בכיר אמר בציניות כי "החקירה הזאת סביב אירוע שמוזכר בהרחבה בדו"ח גולדסטון, היא לכאורה תשובה טובה של צה"ל שאמור להגיש בקרוב מסמך מעודכן לאו"ם. נוח להציג שחוקרים קצינים בכירים".
Read this article in English