שתף קטע נבחר

 

הרב אריאל בכנס "צהר": לקדם חקיקה דתית

נשיא ארגון "צהר", שהתנגד בעבר לחקיקה דתית, הגיע למסקנה שזו השיטה "לעצור את המגיפה". הוא תקף את הציבור הדתי על שאינו מבכר עסקים שומרי שבת, וכינה אותו "שפל רוח". הח"כים בכינוס תמכו בחקיקה דתית, אך במשורה

הרב יעקב אריאל, רבהּ של העיר רמת גן ומבכירי הרבנים בציונות הדתית, אמר הערב (יום א') בכינוס הקיץ של ארגון רבני "צהר" כי למרות שבעבר התנגד לשיטת החקיקה הדתית כמחזקת את הזהות היהודית של המדינה - כיום הוא מודה שטעה ויש לפעול בעניין. "עוד מעט גם הבנקים יפתחו בשבת", אמר הרב, "יש לעצור את המגיפה הזו בחקיקה, אחרת לילדים שלנו לא תהיה פרנסה".

 

הרב אריאל, המשמש כנשיא "צהר", אמר בדיון שעסק בחקיקה דתית כי המצב שבו ישנם בתי עסק רבים ש-80 אחוז מהמסחר שלהם מתבצע בשבת "הופך 300 אלף איש ל'עבדים', בעוד שהבוסים שלהם הולכים לים".

 

הרב לא חשך את שבטו מהציבור הדתי וטען כי הוא "שפל רוח וחסר אחריות" מאחר שאינו מעדיף לפרנס בתי עסק שומרי שבת. לדבריו, 40 אחוז מאזרחי ישראל מקפידים שלא לחלל שבת ומדובר ב"כוח צרכני עצום, שעשוי לחזק את מעמד יום המנוחה".

 

עוד הוסיף רב העיר רמת גן כי היה ויתאפשרו נישואים אזרחיים בישראל, יש לדאוג לכך שהם יתבצעו רק בתיאום עם הרבנות הראשית לישראל ולאחר רישום בה - זאת כדי להבטיח מעקב אחר מעמדם ההלכתי של הצאצאים ולאפשר להם להתחתן בעתיד כיהודים. הוא הסביר כי קיים חשש שבעוד שניים או שלושה דורות לא ניתן יהיה להוכיח את יהדותם של אלו שנולדו מנישואים שאינם דתיים, והם יהפכו לפסולי חיתון, כפי שקרה לרבים מעולי ברית המועצות לשעבר. לדבריו, התופעה כבר קיימת אצל בני זוג שבחרו למסד את הקשר ביניהם באמצעות חתונה אזרחית בחו"ל.

 

ח"כ וחוק

קודם לרב אריאל דנו בעניין ח"כים ציונים-דתיים. ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו) גילה כי הוא מבקש חוות דעת הלכתית לכל הצעת חוק שהוא מגיש, אך עם זאת מתנגד לחקיקה דתית. הוא טען כי לפני שנחקק "חוק החמץ", ההקפדה על האיסור ההלכתי הייתה רבה יותר מאשר כיום ולכן גם לא היה תומך, למשל, בחוק שבת חדש.

 

לדברי רותם, המדינה שגתה באופן קשה בכך שהעניקה לבחורי ישיבות דחייה גורפת או פטור מגיוס צבאי במקרה של "תורתם אומנותם". גם על חוק הנישואין והגירושין מתח רותם ביקורת, וציטט ממאמר הרב הראשי לשעבר, אליהו בקשי דורון, לפיו הוא מרבה ממזרים בישראל.

 

מנגד, ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי) אמר כי אינו שולל חקיקה דתית, אך יש ללכת בדרך זו רק לאחר שהושגה הסכמה רחבה בנושא שעל הפרק. בהקשר זה קרא לרותם למשוך לעת עתה את הצעת חוק הגיור, משום שהיא אינה מקובלת על הרפורמים והקונסרבטיבים, והבהיר כי

במתכונתה הנוכחית יתנגדו לה חברי סיעתו. רותם דחה את הקריאה.

 

אורלב הסביר את עמדתו בכך שבשנים האחרונות בג"ץ אורב לכל חוק שכזה ולא מהסס להתערב ולבטלו. "פעם היה מספיק שהחזון איש יסתדר עם בן גוריון, אבל היום אתה צריך להסתדר גם עם ביניש", אמר. לדבריו, היעדר הסכמה ציבורית מספקת הוא גם הגורם לכך ש"90 אחוז מהחוקים הדתיים אינם מקוימים ואינם נאכפים".

 

גם בעיניו של ח"כ עתניאל שנלר (קדימה) יש מקום לחקיקה דתית, אך יש לצמצמה למקרים שמטרתם להבטיח את אחדות העם היהודי. במקום זאת קרא להשקיע מאמץ בחיבור הציבור מחדש למוסד הרבנות הראשית ובתי הדין הרבניים, כגורמים מחזקים של הזהות היהודית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בעז כהן
הרב יעקב אריאל
צילום: בעז כהן
צילום: מאיר פרטוש
פתוח בשבת
צילום: מאיר פרטוש
חתונה. גם אזרחית דרך הרבנות?
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים