המבקר: פקידים לא יקבעו את השכר במשרדי
במהלך דיון בוועדת הביקורת התעמתו לינדנשטראוס והממונה בנושא השכר אילן לוין על סוגיית שכר עובדי משרד המבקר. בעקבות העימות נטש לוין את הדיון. המבקר טען שהאוצר מתערב בעניין לא חוקי. "הכנסת תחליט לגבי המבקר"
מחריף הסכסוך בין משרד מבקר המדינה למשרד האוצר: המבקר מיכה לינדנשטראוס והממונה על השכר באוצר אילן לוין התעמתו היום (ב') במהלך דיון של ועדת הביקורת בנושא הדו"חות הכספיים של משרד מבקר המדינה לשנה החולפת. הדיון התפוצץ לאחר שהמבקר הטיח בלוין כי מדובר בהתערבות לא חוקית וחריגה של האוצר. בתגובה נטש לוין את הדיון.
מקור הסכסוך הוא מאבק בין האוצר למבקר לגבי הפיקוח על שכר עובדי משרד מבקר המדינה. כיום המבקר הוא שקובע את שכר עובדי משרדו, אולם עמדתו של הממונה על השכר באוצר היא כי עובדי המשרד חייבים להיות כפופים להנחיות הממונה על השכר וכי החוק לא מחריג אותם. "למרות האמור מבקרי המדינה מתעלמים מקביעה זו", אומרים באוצר.
במהלך הדיון היום מתח המבקר ביקורת על משרד האוצר. "המבקר לפי חוק צריך להיות אחראי בפני הכנסת ולא תלוי בממשלה", אמר לינדנשטראוס. המבקר הקריא את סעיפי החוק שמתייחסים לעצמאות בפני באי הוועדה, ובהמשך אף שיגר חצים ארסים אל לוין.
"הכנסת תחליט לגבי המבקר", אמר מבקר המדינה. "לא יהיה פקיד - גם בדרגה הבכירה ביותר - במשרד ממשלתי שיקבע לגבי משרד המבקר".
לינדנשטראוס: מישהו עמד מאחורי הפרסומים
בהמשך הדיון זעם לינדנשטראוס על פרסום הדו"ח של מחלקת המחקר של הכנסת, שנחשף ב"כלכליסט", ועסק, בין היתר, בשכר הגבוה לו זוכים עובדי המבקר. לדבריו, הדו"ח לא מדויק. "כשהייתי בחו"ל בזמן האחרון היו פרסומים לגבי שכר עובדי המבקר", אמר לינדנשטראוס. "הם היו מוטעים ואני יודע שמישהו עמד מאחוריהם".
לוין שהגיע לדיון במפתיע אמר בתגובה: "אנו מכבדים את מוסד המבקר, אבל היום יש במשרד רמות שכר שיוצרות לראייתי המקצועית בעיה. סגני המבקר מרוויחים בין 41 ל-45 אלף שקל. בעוד שמנכ"לים של חברות ממשלתיות מרוויחים רק כ-35 אלף שקל וראש הממשלה כ-42 אלף שקל. אלו רמות לא סבירות בשירות הציבורי".
בתגובה התרעם לינדנשטראוס ואמר: "מתי לכל אורך השנים התערב האוצר בדו"חות של המבקר? כל שנות הקיום של משרד המבקר לא קרה דבר כזה שהממונה הופיע בפני ועדת הביקורת. פתאום אתם מגיעים. משנת 48' לא הייתם פה".
ח"כ חסון: הפיקוח של הכנסת מספק
לוין ענה לדברים: "אני אומר הכל מהלב כאיש ציבור. אין לי שום כוונה לפגוע בעצמאות המבקר. רמות השכר יוצאות מפרופורציה ויש בו פגיעה לטווח הארוך בלגיטימציה של המבקר". לאחר מכן הוא הוסיף: "בגלל שאני רואה את האמוציות שמעורבות פה, ואין לי שום כוונה לפגוע במוסד המבקר, אני מבקש לעזוב", ויצא מחדר הוועדה.
בתום הישיבה צידד יו"ר הוועדה יואל חסון בעמדת המבקר ואמר כי "הפיקוח של הכנסת הוא מספק. הכנסת היא הריבון, לפי החוק. אני מתנגד לפיקוח של האוצר וכל ניסיון לפגיעה ברוח החוק. לפני שבאים בטענות למשרד המבקר, צריך לעשות רפורמה כוללת בעיוותי השכר של המגזר הציבורי. עדיף לייצר מנגנון שיצמצם את כמות עובדי המדינה אך שירוויחו הרבה יותר, כי רבים מרוויחים שכר נמוך מדי".
לאחר מכן אישרה הוועדה את הדו"חות הכספיים של המבקר לשנת 2009. לפי המחקר שנחשף ב"כלכליסט", בין השנים 2008 ו-2009 חלה עלייה של 9.4% בעלות השכר הממוצעת של עובדי משרד מבקר המדינה, מ-23,666 שקל ל-25,654 שקל בחודש. עוד עולה מהמסמך כי בשנים 2005–2009 חלה עלייה בשיעור מצטבר של כ־31.2% בהוצאות השכר במשרד המבקר.