שתף קטע נבחר
צילום: :גדי קבלו, הרצל יוסף

לין נגד התעשייה: יוזם תחליף לחוק ההשקעות

איגוד לשכות המסחר מכין חוק חדש שנועד להקטין את האבטלה בפריפריה: הכסף שמחולק כיום למפעלים בלבד, יועבר לכל סוגי העסקים לפי מספר העובדים שיגייסו וישקע גם בהכשרות מקצועיות. המאבק עם שרגא ברוש בדרך?

הפריפריה במצוקה? צריך חוק מיוחד שיחזק אותה. כך סבורים באיגוד לשכות המסחר. האיגוד מכין הצעת חוק חדשה בשם "חוק הפריפריה", שאמור לתת לבעיה הקשה ביותר של הפריפריה - האבטלה. החוק, שהאיגוד יעביר בשבועות הקרובים לחברי הכנסת, אמור להחליף את אחד החוקים השנויים ביותר במחלוקת בישראל - חוק עידוד השקעות הון.  

 

חוק ההשקעות מבטיח סיוע כספי במענקים ובהטבות מס, ליזמים שמקימים ומרחיבים מפעלי תעשייה ותיירות בירושלים ובפריפריה, במטרה להגדיל את הייצוא והתעסוקה. האיגוד מתנגד לחוק כבר שנים, בטענה שענף השירותים שהוא מייצג מייצר יותר מקומות עבודה, אך אינו מקבל סיוע.

 

חוק ההשקעות שודרג לאחרונה במסגרת חוק ההסדרים, וכיום הוא כולל הורדה של מס החברות לתעשייה לשיעור של 12%, ולתעשייה בפריפריה - ל-8%.

 

חוק הפריפריה מציע להשתמש בתקציב, שהיום מיועד לסיוע לתעשייה, לעידוד כל העסקים בפריפריה, כולל עסקי מסחר ושירותים. הקריטריון לחלוקת הכסף, לפי החוק שיוזם האיגוד, אמור להיות מספר מקומות העבודה שיוצר העסק ולא תחום העיסוק שלו והיקף הייצוא שלו כמקובל כיום. 

 

בנוסף, דורשים באיגוד במסגרת הצעת החוק להשתמש בכסף שכיום מושקע במפעלים למימון הכשרות מקצועיות לעובדים ולמובטלים ולחינוך מקצועי.

 

"אנחנו מייצרים יותר מקומות עבודה"

"היעד שלנו הוא הרחבת התעסוקה", כתב לין במכתב ששלח לאחרונה לשר האוצר, יובל שטייניץ, ולשר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר, "אי לכך, צריך לשנות את חוק ההשקעות ולתת הטבות לכלל המגזר העסקי, כולל עסקי המסחר והשירותים. עיקר מקומות העבודה בישראל לא נוצרו בתעשייה וגם לא בהיי-טק. בשנת 2009 נוספו בישראל 76,863 משרות חדשות, 69% מהן - 53,383 - בענפי המסחר והשירותים, ורק 4,313 משרות בתעשייה.

 

"גם המדיניות של עידוד מפעלים במרכז הארץ אינה נכונה, ומהווה בזבוז מיותר של משאבים חיוניים", כתב לין לשרים, "את כל מרכז הכובד יש להעביר לפריפריה. שם יש באמת צורך בעידוד המגזר העסקי כולו, על מנת לחזק את המרקם החברתי, לשדרג אותו וליצור מקומות עבודה, ובמקביל - לחזק את החינוך המקצועי וההכשרות המקצועיות".

 

לין תקף גם את הפחתת מס החברות בחוק ההסדרים, באומרו: "במקום להעניק מס חברות נמוך וסלקטיבי למפעלי תעשייה בלבד, עדיף להפחית את מס החברות לכלל המגזר העסקי, אפילו באחוז אחד. מפעלים מאושרים נהנים מהטבות נוספות מתקציב המדינה ואסור שהם יהנו משיעורי מס מופלים לעד לעומת מפעלים או עסקים אחרים".

  

"החוק שאנחנו יוזמים ירחיב את היקף התעסוקה ויביא להעלאת השכר בפריפריה", אומרת ל-ynet הכלכלנית הראשית של האיגוד, ישראלה מני, "החוק יכלול הרחבה של הכלים לעידוד הקמת עסקים בפריפריה, פיתוח אזורי של התיירות, המסחר, השירותים והתעשייה, הרחבה של המרכזים האזוריים לטיפוח יזמות והייעוץ והליווי לעסקים קטנים, והרחבת מסלולי ההכשרה המקצועית. זאת, במקביל לשיפור, שחייב להתבצע, במערכת החינוך בפריפריה, בכל הרמות".

 

שרגא ברוש ינסה להכשיל את החוק

ניתן להעריך כי היוזמה של לין תוביל ל"מלחמת עולם" בינו לבין לוביסט גדול אחר במשק - נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש. חוק ההשקעות הוא ה"בייבי" של ההתאחדות, והיא לא תעבור בשתיקה על יוזמה לחלק את הסיוע למפעלים לעסקים מתחומים אחרים. אחד הח"כים כבר אמר ללין ש"יהיו בעיות עם החוק שלך, כי הח"כים חשופים ללחצים מגופים אחרים".

 

שני הארגונים כבר נמצאים בעימות בשנים האחרונות, על רקע הקואליציה החזקה שברוש יצר עם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, שלין אינו מתלהב ממנה. הוויכוחים בין ברוש ללין הביאו לכך שאיגוד לשכות המסחר פרש מלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, המייצגת את כל שאר ארגוני המעסיקים ונמצאת בשליטת ההתאחדות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו בקר
מובטלים בכרמיאל: "לסייע לעסק, לפי מספר המועסקים"
צילום: עידו בקר
מובטלים בקריית גת: "לסייע בהכשרות מקצועיות"
צילום: צפריר אביוב
רהט: "להעביר את כל מרכז הכובד לפריפריה"
צילום: שי רוזנצוויג
אוריאל לין: "חוק ההשקעות מבזבז משאבים"
צילום: מיכה קירשנר
מומלצים