שתף קטע נבחר

האם סין הפכה לצרכנית האנרגיה הגדולה בעולם?

סוכנות האנרגיה הבינלאומית פרסמה דו"ח שלפיו סין עברה את ארה"ב בצריכת מקורות אנרגיה. מהדו"ח משתמע שהפיכתה של סין לכלכלה הגדולה בעולם קרובה משסברו עד כה, אך בממשלת סין מיהרו להכחיש את התוצאות. מדוע?

האם הפיכתה של סין לכלכלה הגדולה בעולם קרובה משסברו עד כה? בממשלת סין מכחישים, אך סוכנות האנרגיה הבינלאומית פרסמה דו"ח לפיו סין תפסה את מקומה של ארה"ב והפכה לצרכנית האנרגיה הגדולה בעולם. בסין הגיבו לדיווח בשלילה וטענו כי המסקנות של הדו"ח "אינן אמינות".

 

הענק מהמזרח - כלכלת סין:

 

הסוכנות, שמשרדיה בפריז, דיווחה כי ב-2009 צריכת מקורות האנרגיה של סין, הנעים מנפט ופחם ועד לרוח ואנרגיה סולארית, הייתה שווה ל-2.265 מיליארד טונות של נפט, בהשוואה ל-2.169 מיליארד טונות שהשתמשה בהם ארה"ב באותה השנה.

 

על פי הסטטיסטיקות של הסוכנות, צריכת האנרגיה של סין יותר מהכפילה את עצמה בפחות מעשור, מ-1.107 מיליארד טונות בשנת 2000, והונעה במיוחד בעקבות התבססות מעמד ביניים חדש והצמיחה הכלכלית שהגיעה לשיא של 11.9% ברבעון הראשון של השנה הנוכחית.

 

תעשיות הייצור והפלדה הסיניות רושמות צמיחה ומשפחות סיניות רבות, שחיו מחקלאות רק דור קודם לכן, הולכות ומתבססות, רוכשות מזגנים, מוצרי חשמל לבית ומכוניות, והמכירות במדינה שוברות שיאי מכירות בכל שנה מחדש.

 

בקריאת הצריכה לנפש, ארה"ב עדיין מובילה והיא צורכת פי חמש אנרגיה מסין, אמר פאטי בירול, הכלכלן הראשי של סוכנות האנרגיה לסוכנויות הידיעות. במידה והשינוי הנוכחי שהסוכנות מציגה הינו מדויק, זהו שינוי היסטורי המגיע שנים לפני ההערכות המוקדמות.

 

בסין דחו היום את ההערכות המובאות בדו"ח, ומקור בכיר במנהל האנרגיה הסיני אמר לעיתונאים כי הדיווח מלא פגמים. "המידע שבו משתמשת סוכנות האנרגיה הבינלאומית הוא לא אמין", אמר הבכיר זו קסיאן לסוכנות ידיעות סינית.

 

הרקע להתנערות הסינית מהדיווח, שבעידן אחר היה יכול להיחשב למחמאה גדולה ולקרש קפיצה כלכלי, הוא הקמפיין הבינלאומי למאבק בהתחממות כדור הארץ. בשיחות על שינויי האקלים, סין מפנה מזה זמן רב את האצבע המאשימה למדינות המערב המפותחות. ההערכה הנוכחית, לפיה סין צורכת יותר אנרגיה מכל מדינה אחרת, מעמידה את מדינת הענק מהמזרח הרחוק בעמדה לא נוחה.

  

סין גם רגישה לתלונות בנוגע למעמדה כמזהמת הגדולה ביותר, ולטענות כי הביקושים שלה מושכים מעלה את מחירי האנרגיה בשווקים העולמיים. על פי נתוני הסוכנות, בשנת 2009, כ-70% מכלל האנרגיה של סין הגיעה מפחם, מזהם כבד שבארה"ב מספק פחות מרבע מהצריכה. הנפט, מקור האנרגיה מספר 1 בארה"ב המספק כמעט מחצי מכלל האנרגיה, מגיע בסין לפחות מחמישית מכלל מקורות אספקת האנרגיה.

 

בשנה שעברה הודיעה סין לפני ועידת האקלים בקופנהגן שהיא תחל בפעולה לייעול האנרגיה כדי לצמצם את הזינוק שלה כמדינה המובילה בפליטת גזי החממה. היא הציבה לעצמה יעד, על פיו עד לשנת 2020, 15% ממקורות האנרגיה שלה יגיעו מאנרגיה מתחדשת המופעלת על ידי מים ואוויר.

 

סין מנהלת בשנים האחרונות קמפיין אגרסיבי לאבטחת מקורות אנרגיה מעבר לים כדי לספק את העלייה בביקושים לאנרגיה בעקבות הכלכלה המתרחבת במהירות וצמיחתה של תרבות הצריכה בסין.


פורסם לראשונה 20/07/2010 19:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עלייה חדה בצריכת הדלק
צילום: AP
מומלצים