שוטרים ייקברו בנפרד? "במשימות הם היו יחד"
השר ברק יקדם הצעת חוק לפיה רק חללי צה"ל ייקברו בחלקות הצבאיות, ובמשטרה מזדעקים: "כפי שלא מפרידים שוטרים וחיילים במשימות, אין להפרידם במותם". אחות שכולה ללוחם ימ"מ: "כולם גיבורים. איזה מסר זה לתלמידים בבתי הקברות?"
החלטת שר הביטחון, אהוד ברק, להקצות חלקות מיוחדות לחללי כוחות הביטחון שאינם חיילי צה"ל, ולקבור אותם בנפרד מהחיילים, נועדה להתחשב ברגשותיהן של משפחות חללי צה"ל, ולהדגיש את הפעילות הייחודית של בניהן. אלא שכשמוות בשירות המולדת עומד על הפרק, החבל שמפריד בין התחשבות לפגיעה דק במיוחד, והיום (ד') היה זה תורם בני משפחות השוטרים ושאר אנשי זרועות הביטחון שנהרגו במהלך השנים, לחוש כי המדינה בגדה בהם.
"כפי שלא מפרידים שוטרים וחיילים במשימותיהם, אין להפריד אותם במותם", אמרו היום במשטרת ישראל. "השוטרים מחויבים למשימתם 24 שעות ביממה כדי להגן על אזרחי המדינה בגבולות ובתוך הערים, בכבישים ובכל מקום שבו יש להבטיח את שלום הציבור. מחויבות השוטר לתפקידו היא טוטאלית ואינה תחומה בזמן או מקום, ומכאן מחויבותנו כלפי השוטרים לעגן את המצב הקיים בחקיקה".
לפי ההמלצות שאימץ שר הביטחון אתמול, הוא יניח בקרוב על שולחן הכנסת הצעה לתיקון החוק, שלפיה חיילי צה"ל - ורק הם - ייקברו בחלקות הצבאיות בבתי העלמין. לפי התוכנית, שפרטיה הובאו לראשונה ב-ynet, יוקמו חלקות ביטחוניות נפרדות לאנשי המוסד, השב"כ והמשטרה, ותהיה הפרדה בקבורת אנשי שירות בתי הסוהר ומשמר הכנסת. יצוין כי גם לפי החוק כיום אמורים בתי הקברות הצבאיים לשמש רק את חללי צה"ל, אך במרוצת השנים נטמנו בהם גם אנשי יתר זרועות הביטחון.
"השירות של כולם - שוטרים או חיילים כאחד - הוא שווה", אומרת טל אדרי, אחותו של אורון אדרי ז"ל, שנהרג באפריל 2008 בתאונת אופנוע. אדרי היה לוחם הימ"מ, יחידת משמר הגבול המשמשת כזרוע של משטרת ישראל, והוא נהרג ימים אחדים לפני שקיבל אות מנשיא המדינה כהוקרה על פועלו כלוחם מוערך. הוא הוכר כחלל, אך לפי חוקי המשטרה לא זכתה משפחתו להכרה כמשפחה שכולה, הכרה שלה זוכות משפחות חיילים שהיו מעורבים במקרים דומים.
כעת, טל חשה פגועה מהצעת ההחלטה שתקודם בכנסת, ורואה בה מעשה נוסף שיפריד בין לוחם ללוחם. "אחי היה
בכוננות 24 שעות ביממה. לפי מה שסיפרו לנו שאחי עשה, אחרי שנהרג, לא צריך להיות שום הבדל בין הצדדים, להפך, כולם גיבורי ישראל. כשמגיעים לבית הקברות תלמידי בית ספר, זו מורשת שהם חייבים לשמוע, אסור שתהיה כאן איפה ואיפה".
"בשבילי אורון היה הטופּ, הן כאח והן כלוחם ימ"מ. האפשרות שתהיה הפרדה מכעיסה, אבל אני מאמינה שזה לא יעבור, כי אין הבדל בין לוחם במשטרה ללוחם בצה"ל, כמו שאין הבדל בין חייל אחד לחייל אחר", מתעקשת האחות. "אני לא מאמינה שיכול להיות הבדל. המדינה קיבלה מספיק מהמשפחות, זה המחיר הכבד ביותר - המחיר שהורים של חייל או שוטר שילמו. מגיע להם הכבוד הזה".