איך מסתדרים באמזונס בלי אמצעי מניעה?
אחרי יותר משבע שנים של טיולים במקומות האקזוטיים ביותר בעולם, למדה בת-שבע שדה שאת הטיפים השימושיים באמת, לא תקראו במדריכים. הנה 10 עצות מועילות מאחת שבאמת יודעת
המוני צעירים ישראלים המשתחררים מהצבא עסוקים במחשבות על ה"טיול הגדול" של חייהם כבר חודשים רבים לפני יום השחרור, ועובדים קשה מאוד כדי לחסוך סכום כסף שיאפשר להם לצאת אליו. בנוסף לירוקי המדים, גם רבים אחרים מעבירים את ימי האזרחות בחלום על הטרק הארוך שינקה להם את הראש.
כך או כך, כולם נתקלים במספר רב של שאלות בסיסיות: האם שמונה חודשים בהודו הם כמו חודשיים בניו-זילנד? איפה לישון? מה לשים בתרמיל? ואיך בכלל מגיעים לסיביר מפרו? על חלק מהשאלות, דווקא היומיומיות יותר, דרוש מענה שלא תמיד מופיע בספרי המדריכים הנפוצים.
למרות שאני לא מדריכת טיולים ואיני עובדת בסוכנות נסיעות, אחרי שבע שנים של טיולים צברתי נסיון רב בתחום. במסעותיי הגעתי לצפון ולמרכז אמריקה, למזרח הרחוק, להודו, לתאילנד וללאוס, וגם טיילתי בסין וביפן וחרשתי את אירופה ואת הבלקן. אפילו על לפלנד לא פסחתי. הבאתי בפניכם את עשר העצות החשובות ביותר, כדי שתוכלו לצאת לטיול בראש שקט יותר. בהצלחה!
גם אם הגשם מהווה בעיה, עדיין ניתן להתגונן מפני הקור (צילום: AFP)
1. לינה בשטח היא לא דבר פשוט. כיסויים נגד גשם לא הוכיחו את עצמם כיעילים, ויותר מפעם מצאתי את עצמי מתעוררת בתוך שלולית של מים. עם זאת, לבעיית הקור יש פתרון מצויין, גם אם קדמוני
משהו: אפשר להיכנס לשק השינה כשאתם עירומים, כשלצדכם הבגדים אותם תכננתם ללבוש למחרת. הצמידו אותם לכפות הרגלים, ובבוקר הם יהיו נעימים וחמימים. בלילות הקרים במיוחד מומלץ להתכרבל לצד בקבוק מים חם או להשתמש בשקיות חמות (הזכורות מימי הצבא).
הפתעה לכייסים בתוך החזייה
2. כדאי תמיד לשאת שני ארנקים: ארנק אחד שבו כסף קטן בכיס החיצוני של התרמיל, וארנק נוסף בתא הפנימי של התרמיל. אם לא נעים לגלות שכייסו אותך, הרי שהרבה פחות נעים להיתקל בשודדים. במקרה שאתם ניצבים מול אדם שדורש מכם את הארנק, מסרו לו רק את זה שבו הכסף הקטן. טיפ נוסף המיועד לבנות (או לבנים שלובשים חזייה, אם יש כאלה): לבשו חזיות ללא הריפוד. כך יהיה זמין עבורכן כיס פנימי במיקום אינטימי, שבו תוכלו להחביא שטרות נוספים.
3. לא יזיק לרכוש מילון או שיחונים של השפה המקומית ולשנן מהם כמה מילים נפוצות ויומיומיות: "שלום" "להתראות" "תודה" "בבקשה" "מים" "אוכל" וכו' - וגם את רשימת המספרים הבסיסיים. אם תדעו לפנות אל המקומיים בשפתם, הכל ייראה לכם ולהם אחרת לגמרי. ישנם מקומות שאינם מתויירים כל-כך ותושביהם מעולם לא שמעו על השפה האנגלית. תתפלאו עד כמה הם ישמחו לסייע לכם, אם הם רק יבינו, באופן כללי, על מה אתם מדברים.
הילדים המקומיים ישמחו למתנות מישראלים (צילום: צחי קופמן)
4. הביאו עמכם מישראל מתנות סמליות וחלקו אותם לבני המקום שמארחים אתכם. תושבי המדינות המתפתחות ישמחו מאוד לקבל כלי כתיבה עבור ילדיהם, ונוצרים דתיים יעריכו פסלונים ומתנות תיירותיות קטנות מארץ הקודש.
תביאו קונדומים מהארץ
5. בעת טיולים בחו"ל חלק מהאנשים נוטים להחליף פרטנרים לקיום יחסי-מין. חשוב להביא אמצעי מניעה מהארץ כי קשה מאוד להשיג אותם בארצות מסוימות, וגם אז - הם לא בהכרח באיכות אמינה. בנות שמטיילות, למשל, עם בן זוגם בנפתולי האמזונס, עלולות לשכוח ליטול את הגלולות שלהן מדי ערב כשהן מותשות ורק רוצות לבלות קצת. לכן כדאי לבקש מהרופא בארץ תכשיר בשם "נובה רינג" - סוג של אמצעי מניעה שמעניק הגנה מפני הריון לכמה שבועות.
6. הכינו מראש עותקים מכל המסמכים החשובים: דרכון, כרטיס טיסה, רשיונות, ביטוח וכו'. סרקו אותם למחשב ושלחו עותקים מהם לבני המשפחה במייל - וגם לתיבת המייל הפרטית שלכם. זה לא יכול להזיק.
קבוצת מטיילים לפני יציאה לסיור במאצ'ו פיצ'ו, פרו (צילום: AFP)
7. גם המטיילים הוותיקים ביותר נוטים להניח שהם כבר ראו הכל ויודעים הכל, ואין זה משנה מבחינתם היכן יטיילו - הם "יסתדרו". אך ההנחה הישראלית הידועה לא בהכרח עובדת במקומות מסויימים, ולכן כדאי להתייעץ עם מדריך טיולים מקומי, ולו לכמה דקות, כדי לקבל ממנו כמה עצות שימושיות. זו עבודתו ואין מנוסה ממנו.
להשתחרר, להיזהר ולהשאיר את הספרים בבית
8. אסור בשום מקרה לתפוס טרמפים! מה שנכון עבור כבישי הארץ, נכון עוד יותר נכון בחו"ל. בטיול שמגיע אחרי תקופה ארוכה בצבא או באזרחות יש לעתים תחושה של אופוריה משכרת, אך גם אם התושבים המקומיים הם האנשים הכי מקסימים שפגשתם מעודכם, העדיפו תמיד לנסוע בתחבורה ציבורית מסודרת, לצד מטיילים נוספים. אפילו אם הדבר יעכב אתכם, זוהי הדרך הבטוחה ביותר, והיא תבטיח לכם ראש שקט.
לא להעמיס על התיק דברים מיותרים (צילום: גלעד קוולרציק)
9. שאו עמכם תמיד כמה מנעולים, אך כאלה שנפתחים בעזרת קוד ולא באמצעות מנעול. זה מסובך ומסורבל להסתובב עם צרור מפתחות שלם, שעלול להחליד ולגרום לכם להיתקע עם תיק נעול ברגע הכי פחות מתאים.
10. ולסיכום - הכי חשוב: השתדלו לטייל עם התרמיל הכי קטן וקל שאתם מסוגלים לקחת. היו כנים עם עצמכם: אם בארץ אינכם נוהגים לקרוא ספר חדש בכל יום, כנראה שגם באמצע הטרק לא "תבלעו" ספרים אפיים בני חמישה כרכים. אין טעם להעמיס על התיק דברים מיותרים. האם באמת תחליפו סט בגדים שלם מדי יום? סביר להניח שלא. בתחילת ימי כמטיילת הייתי נוהגת להסתובב על גבי עם תרמיל ענק ומעיק, והיום אני מסתפקת בתיק שמשקלו כמעט מחצית. זה הופך את הטיול לחוויה אחרת לגמרי. טיול נעים!