בית הדין בהאג: הכרזת העצמאות של קוסובו חוקית
סרביה טענה כי הכרזת העצמאות החד-צדדית של קוסובו פוגעת בריבונותה ומנוגדת לחוק הבינלאומי, אך שופטי האו"ם הבהירו: "אין חוק בינלאומי נגד הכרזות עצמאות". בעקבות ההחלטה, עשויים מחוזות בדלניים נוספים ללכת בדרכה של קוסובו
בית הדין הבינלאומי בהאג, הערכאה המשפטית הגבוהה ביותר של האו"ם, פסק אחר הצהריים (יום ה'), כי הכרזת העצמאות החד-צדדית של קוסובו אינה מפרה את החוק הבינלאומי. ההחלטה סוללת את הדרך לקוסובו להמשיך ולקבל הכרה בעצמאותה, וצפויה לעודד מיעוטים וחבלי ארץ אחרים בעולם לנקוט צעד דומה.
נשיא בית הדין, היסאשי אוואדה, אמר כי "החוק הבינלאומי אינו כולל איסור על הכרזות עצמאות". קוסובו הכריזה על היפרדות מסרביה בשנת 2008, בעקבות מלחמה עקובה מדם בסוף שנות ה-90 ועשור של משטר בינלאומי. 69 מדינות כבר הכירו בקוסובו כמדינה עצמאית, בהן ארצות הברית ורוב מדינות אירופה. סרביה ורוסיה מתנגדות בתוקף להכרה בה.
מנהיג קוסובו, ראש הממשלה האסים תאצ'י, ביקש להעביר מסר מפויס לסרביה. "הניצחון ההיסטורי של קוסובו לא צריך להיתפס כהפסד בסרביה", הוא אמר. שר החוץ אמר כי המסר לממשלה הסרבית הוא "בואו לדבר איתנו וליישב את המחלוקות". ובכל זאת, סרביה מיהרה לגנות את ההחלטה והבהירה שוב שלעולם לא תכיר בקוסובו עצמאית.
במרכז: שר החוץ הסרבי, ווק ירמיץ', בדיון היום (צילום: AP)
ארצות הברית, אחת המדינות הראשונות שהכירו בקוסובו, הביעה שביעות רצון מההחלטה. "זו בהחלט העמדה שאנו תומכים בה", נמסר ממחלקת המדינה האמריקנית. "כעת הגיעה העת שאירופה תתאחד מאחורי עתיד משותף".
החלטת בית הדין של האו"ם אינה מחייבת מדינות להכיר בה, אך צפויה להוביל למאמצים מחודשים להשגת הסכם בין בלגרד לפרישטינה בנוגע למעמדה של קוסובו. סרביה טענה במהלך הדיונים כי הכרזת העצמאות הפרה את החוק הבינלאומי ופגעה בריבונותה - והזהירה מפני ההשלכות של ההכרה בהכרזה - גל של היפרדות מחוזות בדלניים ממדינות.
שר החוץ של קוסובו, סקנדר היסני, אמר לפני קבלת ההחלטה היום כי פתיחה מחדש של תהליך המשא ומתן עם סרביה "אינה מתקבלת על הדעת", והזהיר כי קבלת טענותיה של סרביה תדרדר את האזור לאלימות. החבל זקוק להכרה מצד 100 מדינות על-מנת להיות מוכר כמדינה לכל דבר, שתוכל להיות חברה באו"ם.
נשיא סרביה, בוריס טאדיץ', אמר לקראת הדיון כי "תמיכה בהכרזת העצמאות של קוסובו מצד בית הדין של האו"ם תוביל לתהליך של
יצירת מדינות חדשות ברחבי העולם, ותערער את היציבות של אזורים רבים". בין היתר, מעריכים פרשנים שחבלים בדלניים בקווקז ובספרד יפעלו בעקבות ההחלטה.
סרביה איבדה את השליטה בקוסובו ב-1999 לאחר 78 יום של הפצצות מצד כוחות נאט"ו, שהביאו לסיומה של מלחמה בין סרביה לתושבי קוסובו האלבנים, המהווים כ-90 אחוז מאוכלוסיית החבל. מאז ועד הכרזת העצמאות נוהלו הרשויות על-ידי האו"ם.