העליון: פרלמן וסיטבון יוכלו להיפגש עם עורכי הדין
חיים פרלמן, שנעצר לפני יותר משבוע, יוכל להיפגש לראשונה עם עורך דינו מחר ב-11:00 בבוקר. בהחלטה נדירה קבע השופט אדמונד לוי כי אין מניעה במפגש שכזה. גם דוד סיטבון יוכל להיפגש עם עורך דינו
לאחר שלא נפגשו עם עורכי דינם מאז שנעצרו, יוכלו חיים פרלמן ודוד סיטבון - להיפגש עם סנגוריהם כבר מחר ב-11 בבוקר. כך קבע אחר-הצהריים (יום ה') שופט בית המשפט העליון אדמונד לוי.
השופט לוי קבע כי הוא לא שוכנע כי מעצרו המתמשך וניתוקו מהעולם החיצון של פרלמן, הגיע לשלב בו נדחים שיקולי טובת החקירה מפני זכותו לפגוש עורך דין. "שוכנעתי כי מניעת המפגש עם עורכי הדין - אין בה כדי לשרת מטרה ראויה כלשהי שלא ניתן להשיגה גם אחרי שלעותרים תינתן האפשרות להיפגש עם סנגוריהם".
תומכי פלדמן מחוץ לבית המשפט בפתח-תקווה (צילום: עופר עמרם)
לדבריו, "הדברים נכונים בבחינת קל וחומר בעניינו של חיים פרלמן, שעצור מאז ה-13 ביולי ומעצרו המתמשך וניתוקו מהעולם החיצון הגיע לשלב בו נדחים שיקולי טובת החקירה". השופט הוסיף כי עניינו של סיטבון אינו שונה במהותו מעניינו של פרלמן, וכי "חלקו הקטן יחסית בפרשה הנחקרת, הדרך בה נהג עד כה בחקירותיו, מהלכי החקירה המתוכננים - בכל אלו לא מצאתי עילה למנוע מפגש".
פרקליטו של פרלמן, עו"ד שרון נהרי, בירך על ההחלטה. "אני מאושר ושמח שבית המשפט העליון שם דגש על זכויות חשוד ובעיקר על זכות ההיוועצות עם עורך דין. כך היה צריך להיות מלכתחילה ואין לי אלא לברך על ההחלטה".
פרקליטו של סיטבון, עו"ד אריאל עטרי, אמר: "אני מברך על ההחלטה החשובה, ששמה קץ לפגיעה הקשה בזכותו של סיטבון להיפגש עם עורך דין. בכוונתי לפגוש איתו בהקדם ולהדריך אותו כיצד לנהוג בהמשך החקירה".
מעצרו של פרלמן הוארך
במקביל להחלטה בבית המשפט העליון, האריך בית משפט השלום בפתח-תקווה בשישה ימים את מעצרו של פרלמן, סנגורו, עו"ד נהרי, אמר כי מהדיון "הבין כי אין שום ראיה חדשה או ראיה נוספת כנגד מרשו".
עורכי דינם של "המחבל היהודי" פרלמן, החשוד שדקר למוות ארבעה ערבים בירושלים, ושל דוד סיטבון, החשוד שסייע לו, דחו מוקדם יותר היום את הצעתו של השופט לוי להיפגש עם מרשיהם בתוך אולם בית המשפט. אתמול מתח השופט לוי ביקורת חריפה על השב"כ והפרקליטות, שלא הביאו את פרלמן לדיון בעניינו. "קיבלתי תשובה מוזרה שאף פעם לא שמעתי", הוא אמר. התובע, אבינועם סגל, ניסה להסביר שזו "אי הבנה", אך לוי המשיך: "בכל שנות כהונתי כשופט לא ראיתי מקרה בו אני מורה להביא את העצור לבית המשפט ולא מביאים אותו".
מוקדם יותר, עוד לפני ההחלטה לאפשר לשניים להיפגש עם עורכי הדין, התייחסו אנשי שמאל וזכויות אדם למניעת המפגש. השרה לשעבר שולמית אלוני אמרה: "כל זמן שהוא במשטרה ולא בבית הסוהר, מדובר בשלב איסוף ראיות ואין מדובר באסיר. לכן ניתן לחכות עוד כמה ימים, אך אין לאסור אותו. זה כבר לא יהיה בסדר"
פעיל השמאל, אורי אבנרי, אמר כי מדובר בבעיה בה נתקלים מאות פלסטינים מדי שנה. "אני מעולם לא שמעתי שמישהו התעניין
בעובדה שמאות פלסטינים בכל שנה נמצאים בדיוק במצב כזה, לגביהם זה רגיל לחלוטין", הוא אמר. "פתאום במקרה הזה של הרוצח היהודי ישנה רגישות נוראה לזכויות האדם. זה ביטוי רק לחלק קטן מהגזענות השוטפת את הארץ".
מנגד, עו"ד ד"ר תיאודור שוורצברג מומחה לבג"צ וזכויות אדם, סבור כי מדובר בפגיעה בעצור. "מדובר באדם שמעוניין להיפגש עם עורך דינו. במקרה של 48 שעות בדחיית הפגישה, ניתן להסיק שאולי רוצים לאסוף אינפורמציה בנושא. אך כבר מדובר על מעל לשבוע - וזוהי פגיעה חמורה מאוד". עו"ד אביגדור פלדמן אמר: "לדעתי איסור פגישה של חשוד עם עורך דין הנה פגיעה מהותית בזכותו של הנאשם. בזמן שהוא בחקירה, עורך הדין הוא התומך היחיד שיש לו".
Read this article in English