עובדים במוצ"ש? אולי מגיעה לכם תוספת שכר
אם אתם עכשיו בעבודה - המאמר הזה נועד בדיוק עבורכם: את מי מותר להעסיק בשבת ואת מי לא, מה השכר שיש לשלם בשישי ובשבת ומה קורה למי שעובר על החוק
בימי שישי, דורון מסיים לעבוד כשעה לפני כניסת השבת, ובמוצאי שבת הוא מתחיל לעבוד רק חצי שעה אחרי שהשבת יוצאת.
ולמרות שדורון לא עבד מעולם בשבת עצמה, ועל אף העובדה שהמעסיקים שלו הם אנשים מאוד הגונים, בכל זאת איכשהו דורון קצת ממורמר, כי הוא מרגיש שהשבת שלו מתפספסת לגמרי: הוא אף פעם לא יכול לעשות סידורים בשישי בבוקר, ובמוצ"ש מוותר קבוע על היציאה עם החברים. זו שבת זו? הוא שואל את עצמו...
בשבוע שעבר ביקש דורון העלאה, או תגמול אחר על עבודה בסופי שבוע, אבל המנהלת סירבה: היא טוענת שאין מדובר בעבודה בשבת, אז לא מגיע לו שכר מוגדל, ושיגיד יפה תודה על כך שמשלמים לו שעות נוספות. מה דורון יכול לעשות?
"שָׁמוֹר אֶת-יוֹם הַשַּׁבָּת לְקַדְּשׁוֹ"
נתחיל מהחוק הבסיסי, הקובע כי ביום המנוחה השבועי לא עובדים ולא מעבידים. איזה יום הוא יום המנוחה השבועי? הדבר נקבע לפי דתו של העובד הספציפי: יהודים ינוחו בשבת, ובני דתות אחרות יבחרו בין יום המנוחה הנהוג אצלם (מוסלמים בשישי, דרוזים בשבת ונוצרים בראשון) - לבין שבת, וזאת בהתאם להעדפתם האישית ולאופן שבו הם מנהלים את חייהם.
שימו לב שמי שאינו יהודי יכול לבקש ששבת תהא יום המנוחה שלו, אך אם ביקש יום אחר – לא יוכל ליהנות מ- 2 העולמות. קחו לדוגמא את המקרה הזה: אדם לא יהודי ששימש כ"גוי של שבת" בבית חולים חרדי (יש מקצוע כזה!) נהג לבצע בשבתות ובחגים פעולות אסורות, כגון כתיבה והדלקת מכשירים חשמליים. בתום עבודתו, תבע העובד ממעסיקתו לשלם לו בדיעבד גמול שבת (150% מהשכר הרגיל) על עבודתו בשבתות.
מעסיקתו טענה שהוא התקבל לעבודה כ"גוי של שבת", הצהיר שאינו יהודי, ומעולם לא טען ששבת היא יום המנוחה השבועי שלו - ולכן אינו זכאי לתוספת. ואכן, בית הדין קיבל את טענת המעסיקה וקבע שהעובד, שהצהיר בפני רב שהוא אינו יהודי וששבת אינו יום המנוחה שלו - הצהרתו מחייבת אותו (במיוחד בעבודה מסוג זה), ולכן אינו זכאי כעת לגמול שבת בדיעבד.
בכל מקרה, בין אם מדובר על שישי, שבת או ראשון, החוק מחייב לתת לעובד מנוחה שבועית בת 36 שעות רצופות לפחות, שבתוכן ייכלל יום המנוחה השבועי. בעניין זה קיימים חריגים בהם המנוחה הרציפה תעמוד על 25 שעות בלבד (למשל בתי קולנוע, עובדי דואר המוסרים מברקים דחופים, תחבורה ציבורית), אך כל עוד לא הוכח אחרת - המנוחה תעמוד על 36 שעות ברצף.
מתי כן מותר להעסיק בשבת?
אז אם אסור להעסיק בשבת, איך זה שחלק מכם קורא את הטור הזה בעבודה? האם כל המעסיקים שלכם עבריינים?
התשובה היא כמובן - לא. מן הסתם, המעסיקים שלכם נמנים על הגופים שקיבלו מתישהוא היתר להעסיק בשבת:
- קיים היתר כללי המאשר למגזרים שלמים לעבוד במנוחה השבועית (בתי חולים, אספקת מים, מצילים).
- ככלל, החוק האוסר על עבודה בשבת לא חל על שוטרים, סוהרים, עובדי מדינה מסוימים ועוד.
- יתכן ויש למעסיק שלכם היתר מיוחד ממשרד התמ"ת לפתיחת עסק בשבת (שאמור להיבחן לאור חיוניות השירות).
הסיבות הרשמיות למתן היתר לעבוד בשבת הן: ביטחון המדינה, בטיחות הציבור וצרכיו החיוניים, יציבות הכלכלה - שכולן הוגדרו בחוק כסיבות מספיק טובות לעבוד בשבת. בהתאם לכך, פועלים בשבת: מוסדות לטיפול בקשישים, בתי חולים, בית מרקחת תורן, מוסדות החלמה ומפעלים רפואיים. גם לולנים (לא לוליין. לולן. זה שמגדל תרנגולות), רפתנים וכל מי שמטפל בבעלי חיים (שאוכלים גם בשבת...), וכן כל מי שמטפל באנשים שאוכלים בשבת (בתי אוכל, בתי קפה ובתי מלון). בנוסף עובדים בשבת שומרים וסדרנים, מצילים וכבאים, ואפילו אנשי אספקת מים.
בפועל, ניתנים כיום היתרים רבים לעבודה בשבת גם לגופים מסחריים, מקומות בילוי ועוד, כשהקשר בין "פיקוח נפש" לבין מתן ההיתר הינו רופף ביותר, אם בכלל קיים.
מה זה בדיוק עבודה "בשבת"?
ונחזור לדורון שלנו. תיאורטית, דורון אינו עובד בשבת: כשהיא נכנסת (שקיעת החמה), הוא כבר בכפכפים, טועם מהסירים, וכשהכוכבים יוצאים ומסמנים את תום השבת, דורון רק יוצא מהבית לכיוון העבודה.אבל למרות שדורון אינו עובד בשבת "היהודית" או ה"הלכתית", מעניין לגלות שהוא דווקא כן נחשב כמי שמועסק ביום המנוחה השבועי שלו!
בעניין זה פסק בית הדין הארצי לעבודה, שגם עבודה במוצאי שבת תיחשב לעיתים כעבודה בשבת, וזאת במקרים בהם העובד נדרש לעבוד גם בשישי אחה"צ וגם בצאת השבת, כך שלמעשה לא זכה למנוחה רציפה של 36 שעות.
מאחר ומטרת חוק שעות עבודה ומנוחה הינה גם חברתית-סוציאלית (הגנה על כוחותיו של העובד), נקבע כי אם לא קדמו לעבודה במוצ"ש 36 שעות מנוחה רצופה (דורון סיים לעבוד בשישי אחה"צ) תיחשב משמרת מוצ"ש כעבודה בשעות מנוחה, והמשמעות היא פיננסית (גמול שבת, וארחיב בהמשך).
בהקשר זה יש לציין 2 נקודות חשובות:
1. ישנם מקומות עבודה בהם מספיק לתת לעובד 25 שעות מנוחה כאמור, אך יש צורך להוכיח כי ניתן היתר למקום העבודה הספציפי / לסוגיו.
2. בפסק הדין דלעיל, הוכיח העובד הוכיח מתכונת קבועה של עבודה במנוחה השבועית. בעניין זה שימו לב, שהעובד צריך "להציג תמונה מפורטת ומדויקת לגבי שעות העבודה, בכל מועד רלבנטי", ולא סתם להסתפק באמרה כללית שעבד בימי שישי ושבת ביחד (כדי שבית משפט יוכל לבחון את שעות המנוחה שקיבל).
לאילו הטבות זכאי מי שעובד בשבת?
מי שעובד בשבת זכאי ל- 2 הטבות בגין עבודתו:
1. מנוחת פיצוי: במקום המנוחה בשבת, יקבל העובד יום מנוחה חלופי באמצע השבוע. לדוגמא, עובד שעבד 7 ימים בשבוע מבלי לקבל מנוחת פיצוי, תבע את מעסיקתו. ביהמ"ש קבע כי מנוחת פיצוי אינה ניתנת לצבירה או לפידיון בכסף (אלא אם כן נקבעה זכות כזו במפורש בהסכם שחל על העובד או בהסדר קיבוצי ספציפי), ולכן דחה את תביעתו. מסקנה: דרשו את היום החלופי בזמן ולא אחרי שעזבתם.
2. גמול שבת: בנוסף, אם הועסקתם בשבת, המעסיק צריך לשלם לכם לא פחות מ- 150% משכרכם הרגיל עבור שעות אלו, ולכן דורון צריך לקבל על משמרת מוצ"ש שכר מוגדל (למשל 45 שקל לשעה, במקום 30).
ואם הילדים קפצו בשבת לעזור לי בעסק?
סולידריות משפחתית זה אחלה, אבל בשבת עדיף לאכול ג'חנון בצוותא: רק השבוע הורשע אב אשר העסיק את בנו בקיוסק המשפחתי בחיפה במהלך השבת, לאחר שהשופטת לא קיבלה את טענת האב שמדובר ב"בית אוכל" (שמותר לעבוד בו בשבת).
האב גם טען שהבן בא מרצונו, אך נקבע שדי בכך שהעובד בא על דעת עצמו, ושהעסק היה פתוח בשבת,בכדי שייחשב כמי שהועבד במנוחה השבועית בניגוד לחוק (ואפילו אם המעביד התנגד לבואו לעבודה!). גזר דינו של הנאשם טרם ניתן, אך משרד התמ"ת כבר הודיע בעניין זה כי ימשיך לאכוף "בקפדנות" את החוק.
מצפצפים על החוק? כנסו כנסו.
סקרים ומחקרים שנערכו בשנים האחרונות מגלים שאחוז נכבד מהמעסיקים אינו מקיים את החוקים, ולא מעניק למשל לעובדים בשבתות יום חופש חלופי. אותם מעסיקים צריכים לקחת בחשבון 2 נקודות:
1. כשאתם לוקחים עובד לעבוד בשבת, סביר להניח שהוא מוכן להפסיד זמן משפחה ומנוחה, בשביל הכסף הנוסף, שהוא זקוק לו. אם לא תתנו לו את המגיע לו, זהו ניצול של נקודת התורפה שלו, שהוא צריך כסף, ופגיעה בזכויות אדם בסיסיות.
2. לא לעולם חוסן - רק לאחרונה הורשעה מסעדה איטלקית ידועה בעבירות של העסקת עובדים ביום מנוחה שבועי, ובמסגרת הסדר טיעון הושת עליה קנס בגובה של כ- 120,000 שקל קנסות מינהליים נוספים, וקנס נוסף אישי למנהלת עצמה. מדובר בדין פלילי, וממש לא מומלץ להגיע לשם.
דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים . יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן שבמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.
למאגר פסקי-הדין המלא - www.lawdata.co.il
למאגר פסקי הדין ודיני העבודה המלא - www.koloved.net