איך תשפיע הירידה במניית טבע על הפנסיה?
נכון לסוף מרס, החזיקו הגופים המוסדיים המנהלים את כספי הפנסיה של הציבור, באחזקות של יותר מ־2.3 מיליארד שקל במניית טבע, שצנחה ב-8.5% בסוף השבוע. ביטוחי המנהלים בחברות הגדולות עתידים לאבד כ-122 מיליון שקל מהירידה
כמניה הכלולה במדד ת"א 25, טבע היא מרכיב משמעותי בתיק של כל גוף מוסדי המנהל את כספי הפנסיה. זאת, לצד אחזקה בולטת בקרנות נאמנות ובתעודות סל, העוקבות אחר המדדים המובילים בשוק. כיצד תשפיע צניחה של 8.5% במניית העם על כספי הפנסיה?
נכון לסוף מרס, החזיקו חמש חברות הביטוח הגדולות - מגדל, כלל, הראל, מנורה והפניקס - בביטוחי המנהלים שהן מנהלות כמעט מיליארד וחצי שקל במניית טבע. כך שהיום, לאחר השלמת פערי הארביטראז', עתידים ביטוחי המנהלים בחברות הגדולות לאבד כ-122 מיליון שקל.
בתחום קופות הגמל, החזיק פסגות, הגוף הגדול ביותר בתחום בענף זה, ב־828 מיליון שקל בטבע נכון לסוף מרס 2010 (1.7% מהתיק). בכפוף לשינוי באחזקות שלו בשלושת החודשים האחרונים, עתיד פסגות לרשום מחיקה של כ־70 מיליון שקל. בדיקת שווי האחזקות נעשתה, כאמור, נכון לסוף מרס, לפי שווי השוק אז שהספיק לרדת, והשפיע גם הוא על שווי האחזקות הנוכחי של המוסדיים.
מנתוני אתר פאנדר, המרכז מידע על קרנות נאמנות ומפרסם את נתוניו באיחור של חודשיים, עולה כי קרנות הנאמנות של כל הגופים המוסדיים בישראל החזיקו בקירוב ב־580 מיליון שקל במניית טבע באמצעות 254 קרנות, הרבה פחות מהגופים הפנסיוניים. ההפסד הצפוי לקרנות עומד, אם כן, על כ־50 מיליון שקל. קרן הנאמנות של פסגות, העוקבת אחר מדד ת"א־100, היא הקרן שמחזיקה בכמות הגבוהה ביותר של מניית טבע, עם אחזקות של 20.6 מיליון שקל. לקרן הנאמנות פסגות מעו"ף יש אחזקות נוספות בהיקף של 11.4 מיליון שקל.
"הורדנו חצי מהפוזיציה"
מעניין כי לפי נתוני פאנדר, בעל קרן הנאמנות המחזיקה בהיקף השני בגודלו בטבע הוא דווקא בית ההשקעות הקטן יחסית, אפסילון, עם אחזקה של כ־19.8 מיליון שקל בקרן הנאמנות אפסילון 36. אלא שלפי מנכ"ל קרנות הנאמנות של אפסילון, עידן אזולאי, בחודשים האחרונים השתנו הדברים מאוד בקרן.
"בחודשים האחרונים, על רקע לחשושים ושמועות בנוגע לקופקסון, היתה לי תחושה שלהחזיק במניה בהיקפים משמעותיים זה לשחק באש", אומר אזולאי. "הערכתי שאם הקופסון תיפגע, ייווצר שינוי בסיסי בשוק שבו טבע משחקת, ולכן הורדנו כמעט חצי מהפוזיציה. לצערי, החששות שלי התממשו".
אזולאי אינו מופתע מאוד מהמתרחש בטבע. "אני פועל בשוק כבר 20 שנה, ולא היתה שנה אחת שבה לא היה איום על חברה מסוגה של טבע. מדובר בחברות שפועלות בסביבת סיכון גבוהה מאוד, ולא פלא שכל החברות בתחום תרופות המקור הלכו אחורה בשנים האחרונות מבחינת תמחור.
"היום יהיה לא סימפטי בבורסה המקומית בתל אביב, כי יצטרכו לסגור את פערי הארביטראז'", צופה אזולאי, "אבל אחרי יום ראשון מספר האיומים על טבע רק ילך ויגבר".
איך זה ייגמר? אזולאי אינו יודע, אך גם לא פוסל את האפשרות שהמכפיל הנוכחי של טבע, 12 - הנמוך ביותר שבו נמצאת המניה מאז שיאים של מכפיל 26 שבהם היתה ב־2005 - יהיה גם המכפיל לשנים הקרובות. "ייתכן שזה המחיר הריאלי שלה. החברה תמשיך לצמוח, אבל ייתכן שהיא תצטרך לבצע יותר רכישות ולהגדיל את רמת המינוף שלה. זו חברה גדולה מאוד, וזו דרכו של עולם. קצבי צמיחה קשה לשמר".
אי־ודאות גבוהה
אזולאי מתפלא מהסברה כאילו טבע הוגדרה אי פעם מניה שמרנית. "אני לא יודע מי הגדיר את טבע אי פעם חברה סולידית. מדובר בחברה עם שיעורי צמיחה גבוהים מאוד, וחשוב להדגיש שלחברה יש רמת ניהול הכי גבוהה שיש, והם עשו דברים מדהימים. אבל חברה שעוסקת בתרופות מקור בממדים הללו חשופה ליותר איומים. זו גם לא פעם ראשונה; בשנת 2005 צנחה המניה ב־30%–40%".
עם זאת, אזולאי אינו מוכר ברמות הללו. "לא הייתי מוכר במחיר הזה, אבל אם מישהו חי באשליה שהמחיר יחזור למכפילים של 16–17 - מדובר בהנחה שקשה למצוא לה בסיס". בנוגע להשפעה על חסכונות הציבור אומר אזולאי: "כל דבר הוא עניין של מינון. אבל חשוב מאוד להדגיש שלא ראיתי חברות שמנוהלות ברמה שטבע מנוהלת, ואני לא מבטל את האפשרות שהם יצליחו להתאושש מזה. בשורה התחתונה, רמת האי־ודאות גבוהה מאוד, ובמצב כזה המחיר בשוק בהתאם. נכון שכל השנים טבע צחקה למקטרגים בפנים, אבל יש מציאות שאי אפשר להתעלם ממנה".
קובי פלר, מנהל ההשקעות הראשי של כלל פיננסים, מצנן את החששות לגבי השפעת הירידה של טבע על שוק המניות בכללותו. "השוק והפעילים שבו בוגרים מספיק כדי להפריד בין ירידת מניה אחת, גדולה ככל שתהיה, לבין ההשפעה על השוק כולו, בעיקר אם היא פועלת בשווקים בינלאומיים. משקלה הגדול של טבע במדד יצמצם כמובן את העליה במניות שהיתה יכולה להיות גדולה יותר, בגלל העלייה במניות בסוף השבוע בארה"ב. טבע היא מניה מובילה בתיק ההשקעות של הגמל והקרנות, אך להערכתנו היא אמורה להיבלע בעליות של מניות אחרות".
מנהל השקעות בכיר באחת מחברות הביטוח הגדולות מוסיף: "טבע מהווה 10% ממדד ת"א־25, ולכן היא מרכיב מהותי בתיקים של הגופים הפנסיוניים. בעקבות זאת, הירידות של היום עתידות להעיב על העליות שאפיינו את סוף השבוע בוול סטריט. מנגד, יש לזכור כי מדד ת"א־25 כולל גם את מניות הבנקים הגדולים, שעתידים ליהנות מהעליות בוול סטריט ולאזן במשהו את הירידות בטבע. נוסף על כך, זו לא הפעם הראשונה שמניה בסדרי גודל משמעותיים נחתכת. זה קרה לא מזמן עם מכתשים אגן, והשוק עבר את זה בסדר גמור".