הפנטגון: חשיפת המסמכים עלולה לסכן חיילים
דליפת 92 אלף מסמכים מסווגים על הלוחמה באפגניסטן ממשיכה להכות גלים. חברות נאט"ו באירופה הביעו תקווה שהחשיפה "לא תרעיל" את האווירה, ממשלת אפגיסטן "נדהמה" וסוכנות הביון של פקיסטן הכחישה כל קשר לטליבאן
משרד ההגנה האמריקני אמר הערב (ב') כי חשיפת עשרות אלפי מסמכים מסווגים של הצבא עלולה "לסכן את החיילים" המשרתים באפגניסטן. המדינות האירופיות החברות בנאט"ו העדיפו לא להתייחס לטענות ורק הביעו תקווה שהפרסומים לא ישפיעו לרעה על המאמץ המלחמתי. לעומת זאת, בפקיסטן ביקשו להדוף את הטענות לגבי קשר לארגון טרור.
אתר האינטרנט "ויקיליקס", הפועל לפרסם מסמכים חסויים ממקורות אנונימיים, פרסם הלילה 92 אלף מסמכים של הצבא האמריקני העוסקים בשש שנות
הלחימה האחרונות באפגניסטן. בין היתר נחשפו מקרים של הרג אזרחים שעצם קיומם לא פורסם בציבור וכן שיתופי פעולה בין גורמי ביון בפקיסטן לבין ארגון הטליבאן.
נאט"ו, האחראי על הלחימה באפגניסטן, סירב להגיב באופן רשמי לפרסומי וויקיליקס והפנה את כל השאלות לפנטגון. רק כעבור שעות ארוכות הופיע דובר הפנטגון לתדרוך כדי להגיב לשאלות העיתונאים, ואמר שמשרד ההגנה זקוק לשבועות ארוכים כדי לבחון את כל המסמכים לפני שיפרסם תגובה מלאה ורשמית.
עם זאת, ציין הדובר, קולונל דייב לפן, שהמסמכים שפורסמו מוגדרים כ"סודיים" בלבד ולא "סודיים ביותר". הוא גם אמר שאנשי המשרד פועלים במרץ לאמוד את "הנזק הפוטנציאלי" שנגרם לכוחות הביטחון המשרתים באפגניסטן.
פקיסטן תחת מתקפה
סוכנות הביון המרכזית של פקיסטן (ISI), הכפופה לצבא, הכחישה את הטענות שנשמעו בחלק מהמסמכים, לפיהן בכירים בארגון נפגשו בשנים האחרונות עם מפקדים בטליבאן כדי לתכנן תקיפות בשטחי אפגניסטן. גורם בסוכנות אמר שהמסמכים מבוססים על דיווחי מודיעין שלא אומתו. לטענתו, מדוע בניסיון בוטה "לתקוף" את המוניטין של ארגון הביון.
מנסים להרגיע את הרוחות. וסטרוולה והייג (צילום: AFP)
ממשלת אפגניסטן מסרה בתגובה רשמית שהיא "נדהמה" מפרסום המסמכים, אולם ציינה שרוב המידע ידוע לה. דוברו של הנשיא, חמיד קרזאי, אמר שעוזריו בוחנים את המסמכים, בעיקר את אלה העוסקים במעורבות פקיסטן בטרור וכן בהרג אזרחים.
לפני פגישה עם עמיתיו מהאיחוד האירופי אמר שר החוץ של בריטניה, וויליאם הייג, כי באחרונה חלה התקדמות באפגניסטן. "לכן אני מקווה שההדלפות
לא ירעילו את האווירה. אנחנו פועלים בשיתוף עם בעלות בריתנו כדי לשפר את הביטחון ואת יכולת הממשלה האפגנית. אין בכוונתו לכלות את זממנו בחקירת ההדלפות".
שר החוץ הגרמני, גידו וסטרוולה, הזהיר מפני "ההשלכות" של חשיפת המידע המסווג. עמיתו האיטלקי, פרנקו פרטיני, סירב להתייחס לשאלות שהציגו עיתונאים ורק השיב: "אנחנו מחוייבים להימנע לחלוטין מכל פגיעה באזרחים".