פישר העלה הריבית; מוטרד מהתייקרות הנדל"ן
האם גם נגיד בנק ישראל חושש מבועת נדל"ן? פישר העלה במפתיע את הריבית לחודש אוגוסט מ-1.5% ל-1.75%. גורם בכיר בבנק אמר ל-ynet: "הנגיד מוטרד מהעלייה המהירה של מחירי הנדל"ן והעלאת הריבית נועדה למנוע עליות נוספות"
בנק ישראל נלחם בהאמרת מחירי הנדל"ן. אחרי הפוגה של שלושה חודשים בהעלאות הריבית, שב נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר והעלה הערב (ב') במפתיע את הריבית במשק ב-0.25%, לרמה של 1.75%. "קצב עלייתם של המחירים בשוק הדירות" נכתב בהודעת הבנק, "ממשיך להיות מהיר מאוד והמשך עלייתם בקצב זה גם בעתיד צפוי להרחיק אותם מהרמה התואמת את גורמי היסוד הכלכליים".
- עצמאיים מוחים: למה לא חיכו עם העלאת הריבית? בעקבות העלאת הריבית: החזר המשכנתא יתייקר ב-3%
- מחאת נדל"ן ברעננה: "זו עיר לעשירים"
גורם בכיר בבנק ישראל אישר בתגובה לבירור ynet, כי הנגיד מוטרד מהעלייה המהירה של מחירי הנדל"ן וכי העלאת הריבית נועדה בין השאר ובעיקר למנוע עליות נוספות.
העלאת הריבית הערב היא ההעלאה החמישית שמבצע בנק ישראל מאז שינה את מדיניות הריבית המרחיבה שלו, בחודש ספטמבר בשנה שעברה. במהלך תקופה זו הועלתה הריבית במשק בשיעור מצטבר של 1.25%.
את ההחלטה לשוב ולהעלות את הריבית, בניגוד להערכות המוקדמות של מרבית הפעילים בשוק ההון, קיבל הנגיד למרות נתוני האינפלציה המעודדים שפרסמה לאחרונה הלמ"ס: האינפלציה בפועל, המחושבת שנה לאחור, מסתכמת כעת ב-2.4% ונמצאת בתוך תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%). מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים נמוכה אף יותר ומשקפת קצב אינפלציה שנתי של 1.4% בלבד.
גם הנתונים על מצבו הריאלי של המשק תומכים דווקא בהשארת הריבית ללא שינוי: הלמ"ס עדכנה לאחרונה כלפי מטה את נתוני הצמיחה והיצוא לרבעון הראשון של השנה, ואילו בנק ישראל מעריך כי ברבעון השלישי תירשם האטה בפעילותם של ענפים מרכזיים במשק.
הסיבה העיקרית שגרמה בסופו של דבר לפישר לשוב ולהעלות את הריבית היא העובדה שהריבית הנמוכה מדי של בנק ישראל יוצרת ריבית ריאלית (היחס בין ריבית בנק ישראל לבין האינפלציה הצפויה) שלילית, המסתכמת כיום במינוס 1.3%. ריבית נמוכה זו ממשיכה לתמוך ביצירת "בועה" במחירי נכסים שונים במשק, בעיקר במחירי הדירות, שזינקו במהלך השנה האחרונה בקרוב ל-20%.