שתף קטע נבחר

העונש על דליפת רעל מסוכן: התנצלות בעיתון

באפריל 2008 נפלט רעל ממפעל "מכתשים אגן" ברמת חובב. לא היו נפגעים באירוע, אך ועדת בדיקה מצאה ליקויים חמורים בהתנהלות המפעל וטענה שהוא אף הפריע לחקירה. כעת הוחלט: כדי להימנע מהליך משפטי ארוך ויקר לא יינקטו נגדו שום הליכים פליליים; הוא יפרסם מודעת הבהרה ויתרום 700 אלף ש"ח

מה ייעשה למפעל עם היסטוריה של תקלות, שפולט רעלים לאוויר, לא מדווח על כך בזמן אמת, מנסה לגמד את האירוע ומפריע לחקירתו? לא הרבה. שנתיים לאחר שחומרים מסוכנים דלפו ממפעל "מכתשים אגן" ברמת חובב, ולמרות שנמצאו ליקויים חמורים בהתנהלותו, הוחלט שלא להגיש כנגדו תביעה פלילית אלא לנקוט בהליך מנהלי תקדימי.

 

בימים האחרונים החליטה המועצה התעשייתית ברמת חובב לחייב את המפעל לפרסם מודעת הבהרה בתקשורת המקומית, לקיים יום עיון בנושא ולהקים קרן של 700 אלף ש"ח לנושאי סביבה וחינוך.

 

המפעל לא דיווח בזמן וניסה להפריע לחקירה

האירוע המדובר התרחש באפריל 2008, אז דלפו מהמפעל החומרים הרעילים כותניון וחומצה גופריתית במשך כ-20 דקות. איש לא נפגע באירוע, אך ריח חריף התפשט באזור ועל פי נהלי החירום העובדים התבקשו להכנס לחדרים ממוגנים.

 

לאחר האירוע הורה השר להגנת הסביבה דאז, גדעון עזרא, על הקמת ועדת בדיקה. הוועדה מצאה שורה של כשלים בהתנהלות המפעל: בין השאר נמצא כי מערכת הגיבוי החשמלית קרסה, כי אולתרו פתרונות שגרמו לדליפת גז רעיל וכי לא הופקו לקחים מאירועים קודמים. הוועדה קבעה עוד כי הנהלת המפעל לא דיווחה על האירוע בזמן, ניסתה לגמד אותו ואף הפריעה לחקירת האירוע.

  

מאז, כפי שדווח לראשונה ב-ynet, ביקשה המועצה התעשייתית רמת חובב - הגוף המפקח על המפעלים באזור מטעם משרד הפנים - להגיע לפשרה עם הנהלת המפעל ולהימנע מהליך פלילי ארוך ויקר. לאחרונה, נמצאה הפשרה בדמות הליך מנהלי שמשמעותו העיקרית היא שלא המפעל ולא איש ממנהליו ישאו באחריות פלילית בקשר לאירוע, לא יינקטו נגדם צעדי אכיפה פליליים כלשהם.

 

על פי ההסכם שנחתם בין המועצה להנהלת המפעל, סוכם כי המפעל יפרסם בתקשורת המקומית מודעת התנצלות בנוסח הזה: "לאחר שהאירוע נחקר ביסודיות, הנהלת המפעל סבורה כי היה עליה להפעיל שיקול דעת זהיר יותר ולדווח על רצף האירועים שגרמו לדליפת הכותניון במועד מוקדם יותר, ובכך להקטין את הסיכון שהאדם והסביבה עלולים היו להיחשף אליו".

 

כמו כן, הוחלט שהמפעל יקיים יום עיון שיוקדש לנושא וגם יקים קרן ייעודית בסך 700 אלף ש"ח לנושאי חינוך וסביבה. ההסכם קיבל את ברכתו של פרקליט מחוז הדרום, עו"ד שלמה למברגר, והוא מסמן את סיום ההליכים כנגד המפעל בגין האירוע הזה. למברגר ציין שמדובר בהליך הראוי בנסיבות העניין.

 

בלי לשקוע בדיונים משפטיים יקרים

יושב ראש המועצה התעשייתית רמת חובב, אנדריי אוזן, שנכנס לאחרונה לתפקידו, הסביר את ההחלטה בפרק הזמן הרב שחלף מאז האירוע. לדבריו, "בנסיבות שנוצרו ובשל משך הזמן הארוך שעבר מאז התקרית עד לקבלת ההחלטה, ההחלטה הינה ראויה וטובה ומבטיחה הישגים ציבוריים חשובים, מבלי לשקוע לתוך שנים ארוכות של דיונים משפטיים והעלויות הגבוהות הכרוכות בכך".

 

אוזן ציין גם שהליקויים הטכניים, הפעולות וההשקעות שהמפעל נדרש להם על ידי מועצת רמת חובב כדי למנוע הישנות של אירועים דומים בוצעו במלואם מיד לאחר האירוע. הוא הדגיש גם שבעקבות המקרה הפסיק המפעל את יצור הכותניון באופן מוחלט, ולא חידשו למרות שהיה באפשרותו לעשות כן.

 

"זהו תקדים חשוב שמממש הלכה למעשה את העיקרון של 'המזהם-משלם'. ההליך עליו הוחלט היום מתייחס רק לחילוקי הדעות שהתגלו באשר להפעלת חובת דיווח", אמר.

 

יצויין שהאירוע באפריל 2008 לא היה אירוע החומרים המסוכנים היחיד של "מכתשים אגן" לאחרונה. באוגוסט 2007 אירע פיצוץ במתקן חומרי הדברה במפעל. עננה של חומצה רעילה מסוג סופרתיון ריחפה מעל האזור וחמישה עובדים נפצעו. בבדיקה שבוצעה לאחר האירוע התברר שהפיצוץ נגרם בשל דליפה ממכל שהתבקע, אך המפעל לא הצליח לקבוע באופן מדויק מה גרם לתקלה. לאחר האירוע נשמעה ביקורת חריפה על העובדה שחרף הסיכון, לא הועברה התראה לתושבים הבדואים ביישובים הסמוכים למפעל, שהיו חשופים לחומר המסוכן. 

 

ממפעל "מכתשים אגן" נמסר: ההסדר מצטרף להסדרים נוספים שבוצעו לאחרונה בהסכמה ובהבנה בנושא הסביבה וזאת מתוך ראיה אסטרטגית של חברה מובילה הפועלת בשקיפות אל מול הקהילה והסביבה". עוד נמסר החברה גאה להשקיע את הכספים בפרויקטים סביבתיים שישפרו את איכות חיי תושבי הדרום".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטת חומר רעיל ממפעל ברמת חובב. ארכיון
מומלצים