פנייה לשר החינוך: רשמו ספרדיות לבית הספר
במכתב, ששיגרו הורים לתלמידות מזרחיות במודיעין עילית, למשרד החינוך הם דורשים התייחסות לרישום בנותיהן: יש חשש שהן ימצאו עצמם ללא מוסד ללמוד בו
הורים לתלמידות מזרחיות מהעיר החרדית מודיעין עילית פנו הבוקר (ג') למשרד החינוך בדרישה כי ידאג לכך שבנותיהם יקבלו תוך שבוע הודעה האם התקבלו ללימודים בבתי הספר אליהם נרשמו לקראת שנת הלימודים הקרובה.
לטענתם, יש חשש כי הבנות ייענו בשלילה רק ביום הראשון ללימודים וכך ימצאו עצמן ללא בית ספר ללמוד בו.
במכתב ששיגר בא כוח ההורים, עו"ד ד"ר אביעד הכהן, אל שר החינוך גדעון סער ומנכ"ל משרדו ד"ר שמשון שושני, נטען כי המוסדות מפרים בהתנהלותם את הוראות הדין ואת נוהלי המשרד. "הרישום לסמינרים החרדיים (מוסדות לבנות המקבילים לבתי הספר התיכוניים – ק.נ.) היה אמור להסתיים כבר לפני מספר חודשים", כתב, והאשים גם את הרשויות המקומיות שאינם מתערבות לתיקון העוול.
על פי עו"ד הכהן, "מציאות זו יוצרת, מדי שנה, תופעה של עשרות רבות של בנות חרדיות הנותרות בביתן ללא מקום ימודים מסודר, לעתים למשך תקופה ארוכה של חודשים". כן ציין כי השהיית התשובה גם מונעת מבנות שנדחו את האפשרות לערער על ההחלטה לגביהן.
"השיקולים לא ענייניים"
ההורים טוענים כי במקרים רבים הסירוב לקבל את הבנות נובע משיקולים לא ענייניים בעליל כאפליה על רקע עדתי: "בעבר קבע הרב יוסף שלום אלישיב, מנהיגה הרוחני של 'יהדות התורה', ששיעור התלמידות ממוצא מזרחי המתקבלות לסמינרים החרדיים יעמוד על 30% מכלל התלמידות לכל הפחות, אך בפועל – שיעור זה הפך למכסה המרבית עבור תלמידות ממוצא זה, גם כאשר מדובר בתלמידות מצטיינות".במכתבו מצטט עו"ד אביעד הכהן מפסיקות ישנות של בית המשפט העליון לפיהן על משרד החינוך והרשויות המקומיות מוטלת החובה לפתח תוכנית פיקוח אקטיבית, יעילה, שקופה ושתפעל בזמן אמת לטיפול בכל חשש לפעילות בלתי-חוקית בכלל ולהפליה על רקע עדתי בפרט.
"בית המשפט אמר את דברו בקול צלול וברור", כתב, "אך למיטב ידיעת מרשיי, בפועל לא נעשה הרבה בתחום זה. במרבית הסמינרים הקריטריונים נותרים עלומים ולמבקשות להתקבל אליהם אין דרך לדעת אותם, וממילא להתמודד עמם".
על החוזר שהוציא משרד החינוך בעניין למוסדות נטען: "הנחיות וכוונות טובות
לחוד, ומציאות לחוד. המציאות מלמדת כי למרות ההנחיות הברורות, ונוהלי הרישום המדוקדקים, סמינרים חרדיים רבים ברחבי הארץ אינם מקיימים ולו מקצת מהנחיות אלה".
"הישנותה של התעלמות זו מהנחיות משרד החינוך, נראית כ'צפצוף' מתמשך של הסמינרים על החלטת בית המשפט וההנחיות שהוציא בעקבותיה משרד החינוך, והן עולות כדי פגיעה חמורה הן בשלטון החוק והן כדי בזיון בית המשפט".
כעת דורשים ההורים, כאמור, לקבל תוך שבוע תשובות מבתי הספר על קבלת או אי-קבלת הבנות ללימודים, ומאיימים בעתירה לבג"ץ. כן הם תובעים לקבל את מלוא נימוקי ההחלטה עבור אלה שנדחו – כולל עיון בטופס הריאיון ובשאר המסמכים הרלוונטיים - ולאפשר לכל בת שבקשתה סורבה לערער בעניין ולמצות את זכויותיה.
אילוסטרציה
צילום: חיים צח
ד"ר הכהן
מומלצים