אקוניס: טייקונים בענף הסלולר לוחצים על ח"כים
סערה בדיון על הפחתת דמי הקישוריות שגובות חברות הסלולר. מנכ"ל פרטנר התפרץ על חברי הכנסת ואמר "זו הלאמה. המשטר בישראל טוטליטרי". יו"ר ועדת הכלכלה: "מנסים לקדם תחרות, אבל אין חבר כנסת אחד שלא מופעלים עליו לחצים כבדים מטייקונים שמפחדים שהרווח שלהם יקטן"
דיון חריף סביב התערבות המדינה בשוק הסלולר התקיים היום בועדת הכלכלה של הכנסת. במהלך הדיון האשימו בכירים בענף את חברי הכנסת בהתערבות יתר בשוק החופשי. חברי הכנסת מצידם קבלו על היעדר תחרות בענף ועל לחצים כבדים שמפעילים עליהם בעלי אינטרסים.
"אנו מעוניינים בקידום התחרות בענף, ובסיום ההגמוניה הטריאפולית", אמר יו"ר הוועדה אופיר אקוניס והודה "זה נכון שמופעלים לחצים על חברי ועדת הכלכלה. אין חבר כנסת אחד שלא מופעלים עליו לחצים כבדים מטייקונים וטייקונים בהתהוות שמפחדים שהרווח שלהם יקטן. בתחום הבנקאות והדלק מוסמסו פה דברים כבר 12 שנים, ואין רפורמה בה לא הילכו אימים על הציבור, ותמיד היה מי שטען שבעקבותיהם הכל יקרוס. אבל בסוף הרפורמות הצילו את המשק".
מנכ"ל חברת פרטנר, דוד אבנר, ביקר את כלל הרפורמה במילים חריפות וטען כי "יש בישראל משטר טוטליטרי". לדברי אבנר, "אין מדינה אחת באירופה שאפשר לבוא ולקחת ממך משהו שקנית בדין. זה כמו שכדי להוריד את מחירי הדירות, אקח את הדירה שלך ואמכור אותה בזול. זו הלאמה".
מנכ"ל משרד התקשורת עדן בר טל ביטל את הטענה ואמר כי "הטיעונים של חברות הסלולר סותרים. יש לי מכתבים עם דרישות תקיפות של פרטנר לאפשר לה להשתמש למשל במתקנים של בזק".
מדינת ישראל נגד חברות הסלולר:
- הצעה: לאסור את קנסות היציאה מחברות הסלולר
הדיון, שהוא נטול משמעות אופרטיבית לגבי דמי הקישוריות, נערך ביוזמתה של ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ' (קדימה). שמאלוב-ברקוביץ' אמרה כי "אכן יש כשל שוק אבל אני רוצה לדעת האם הרפורמה הכללית מאוזנת. הפחתה דרסטית בדמי הקישוריות, הכנסת מפעיל וירטואלי, הכנסת מפעיל רביעי ואולי חמישי לשוק התקשורת, לכל אלו יש משמעות כבדה".
"בעקבות רפורמות דומות שנעשו בעבר", המשיכה שמאלוב-ברקוביץ', "כולם הרוויחו חוץ מהצרכנים. אני רוצה לדעת האם בעקבות הרפורמה תוביל לצמצום החשבון החודשי של הצרכן, האם ישופר השירות לצרכן, האם יתווספו אלפי אנטנות? שעה שכל התקשורת עוסקת בדמי הקישוריות, האם מעבירה הממשלה מאחורי הקלעים שורת רפורמות שעלולה לרסק תעשיה שלמה המעסיקה עשרות אלפי עובדים?".
בר טל ענה כי "רווחיות חברות התקשורת היא ללא תקדים בהשוואה עולמית. השוק לא מגלה סימני תחרות, ואם הייתה תחרות עזה, החברות לא היו כולאות את הלקוחות שלהם". לדבריו "שוק הסלולר מחזיק כ-55% מהתקשורת בישראל, זה שוק רווי. כ-80% מהאוכלוסיה מחזיקים כסלולר וחצי. הנייח מחזיק רק כ-15% מהתקשורת, הפרופורציה ברורה, ויש שיווי משקל מטריד בין שלוש החברות. בכל פעם שנכנס מפעיל חדש, נוצרה תחרות אפקטיבית לזמן מוגבל. עבר כעשור מכניסת המפעיל האחרון, וככל שהזמן עבר רמת התחרותיות הלכה וירדה. אלו עם יכולת מיקוח נמוכה נפגעים ממנו. הלקוח הפרטי משלם פי כמה מהלקוח העסקי".
מנכ"לי חברות הסלולר התווכחו עם קביעותיו של בר טל. לדברי מנכ"ל סלקום עמוס שפירא "כמיליון צרכנים מחליפים חברה כל שנה. אני יכול להוכיח את זה. גם המילה קנסות לא נכונה. הלקוחות שלי לא נקנסים. אני נותן אפשרות למסלול לא התחייבות. אני בעד תחרות, אבל מפריע לי שהמדינה תתערב במנגנון המחירים ביני לבין המפעיל הוירטואלי".
הדיון נמשך בשעות אלו והוא נערך באמוציונאליות גבוהה במיוחד. בשלב מסוים ביקש אקוניס להפסיק את הדיון "כדי שמר שפירא יירגע".