שתף קטע נבחר

 

עותרים נגד מינוי הרב הצבאי: שלא ייסע לרומניה

אמהות ההרוגים באסון הכבל לפני 18 שנה תקפו את הרב הצבאי הראשי שהיה אחד מטייסי מסוק היסעור בעת האסון, במהלך דיון בבג"ץ שהגישו. "מי שלא הציל חיים, לא יכול להספיד חללי צה"ל", אמרה אחת מהן. השופטת השיבה בדיון: "כולנו קוראים עיתונים, אבל זה לחוד וזה לחוד"

סמיכות הזמנים והנסיבות מצמררת. באותו שבוע שבו ישראל אבלה על האסון ברומניה, שבו נספו 6 אנשי צוות אוויר, ממשיכים הורי ההרוגים של אסון אווירי אחר במאבק המשפטי נגד מינוי הרב הצבאי הראשי, תת-אלוף רפי פרץ, שהיה מעורב באסון הכבל ב-1992, וכיום אחראי לזיהוי הגופות ברומניה.

 

 

"כל מי ששוגה בצה"ל, הולך קדימה. לא הייתי שולחת אותו לרומניה, זה הזוי", אמרה לאה צוריאנו, שבנה גיל נהרג באסון שבו פרץ שימש כטייס המסוק. לדבריה, "דווקא כאשר אנחנו מדברים על ערך עליון, הצלת חיי אדם, הוא כשל בזה. זה המסר שאנחנו מעבירים לחיילי צה"ל? הערכים במדינה שלנו הלכו לאיבוד". יצוין כי פרץ עצמו לא יצא לרומניה, אך הוא מפקדם של צוותי הזיהוי שנמצאים שם.


לאה צוריאנו (מימין), עו"ד שרגא ומאיה נוסבאום-רוזנברג (צילום: גיל יוחנן)

 

מאיה נוסבאום-רוזנברג, אמו של אסף שנהרג גם הוא באסון, אמרה כי "מי שלא הציל חיים, לא יכול להספיד חללי צה"ל. הוא כשל בתפקידו והוא לא צריך לנסוע לרומניה. זה לא מתאים".

 

באסון הכבל נהרגו שני לוחמים מיחידת החילוץ 669 במהלך אימון, כאשר נקרע הכבל שהניף אותם למסוק היסעור שאותו הטיס פרץ. לטענתם, הוא לא סייע ללוחמים שנפצעו, אולם ועדה שהוקמה בעבר לחקור את האירוע קיבלה את הסבריו. הפרקליטות טענה בתשובה שהגישה בחודש מאי לעתירה, כי כל השיקולים הרלוונטיים נלקחו בחשבון במינוי הרב פרץ, וכי מדובר בהחלטה סבירה וראויה שאיננה מצדיקה את התערבות בית  המשפט.

 

השופטת: אנו לא מביאים את הנושא הזה בחשבון

פרקליטם של האמהות, עו"ד אליעד שרגא, אמר: "צחוק הגורל הוא ש-18 שנה אחרי אסון הכבל, דווקא מי שהיה מעורב באופן אישי בהפקרת חיילים, מייצג את הסמכות המוסרית העליונה ונוסע עם צה"ל לרומניה". לדבריו, "זהו תסריט שהשטן לא יכול היה לשרטט יותר טוב. אנו מקווים שבית המשפט ישנה את פני הדברים".

 

במהלך הדיון, העלה עו"ד שרגא טיעון זה גם בפני השופטים ואמר: "בעיני, כל הפעמונים מצלצלים היום ברעש גדול, כדי להזכיר לנו מה הנורמות הערכיות הראויות בצה"ל. רצה הגורל ולצערי הרב, 18 שנה אחרי האסון באותה טייסת ומי שיוצא לזהות את הגופות זה רפי פרץ, שהפקיר חיילים לפני 18 שנה".

השופטת מרים נאור השיבה לו: "כולנו קוראים עיתונים אבל זה לחוד וזה לחוד, אנו לא מביאים את הנושא הזה בחשבון".

 

במהלך הדיון, מתחו השופטים ביקורת על שר הביטחון אהוד ברק והרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, שלא נאותו להיפגש עם משפחות הנופלים לאור המינוי. השופטת נאור פנתה לנציג הפרקליטות ושאלה אותו: "מה יקרה אם כבוד הרמטכ"ל יזמן את ההורים לפגישה? זה קצת צורם שעד כה זה לא נעשה".

 

נציג הפרקליטות אמר כי הרמטכ"ל הודיע כי אין נכונות לערוך פגישה שכזו לגבי המינוי, אולם אם העותרות ירצו להיפגש עימו שלא על מנת לדון על ההחלטה על המינוי, הדבר יישקל על ידו.

 

"מה זה לשקול", השיבה השופטת נאור, "אני מביעה תמיהה על המלים לשקול לפגוש. נתנו לכם שעות להחליט אם אתם מסכימים לפגישה או לא מסכימים לפגישה".

 

עו"ד שרגא השיב כי "האמהות לא זקוקות לליטוף של הרמטכ"ל. אם הוא רוצה לשמוע אותנו רק בשביל סימפטיה אז לא צריך להיפגש, התיק הזה הוא עקרוני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאה צוריאנו ועו"ד אליעד שרגא
צילום: גיל יוחנן
הרב פרץ (מימין) והרבצ"ר הקודם, אביחי רונצקי
צילום: גיא אסיאג
הרב פרץ נשלח לרומניה. שרידי המסוק
מומלצים