עוספיה: לטבול בג'קוזי, לקנח בכנאפה כשר
בכפר הדרוזי הקטן נחבאים להם מוזיאון לשחרור האשה מכבלי הדת, מתכונים לרקיחת משקה מסתורי וממכר, היסטוריה מימי אבא חושי וגם מקום לסעוד בו ארוחות שהוכנו בפיקוח רב יהודי
אזור הכרמל המתנשא מעל הים התיכון עטור יערות סבוכים ודרכי נוף פנורמיות. בלבו של היער, בנקודה טופוגרפית מרשימה, ניצב הכפר הדרוזי עוספיה (עוספיא). הדרך הנופית המטפסת אל הכפר צופה אל הרי הכרמל, ובאופק מנצנצים הים התיכון וחוף עתלית. לאורך הכביש הראשי החוצה את הכפר מצויים בתי מלאכה שונים, מסעדות ומאפיות מסורתיות, ובסופי השבוע פועל שוק קטן של ירקות ופירות, טקסטיל, זיתים כבושים ותבלינים. הצבעוניות של עוספיה, הריחות והמראות נחשפים בהדרגה ככל שמתקרבים למרכזו של הכפר.
כשפיתה דרוזית פוגשת רב יהודי
החלק העתיק, על סמטאותיו הצרות, בנוי מחומות אבן גבוהות. חלונות הצצה שנפערים בין הבתים צופים אל נופו המרהיב של עמק זבולון, מפרץ עכו ורגלי הפיל של ראש הנקרה. הסיור בנבכי הכפר העתיק מתנהל בעזרתו של אבי שלמה, שיצר מיזם מקורי בעוספיה בשם "עמים וטעמים". הוא קיבץ חמש משפחות דרוזיות ובשלניות מקצועיות שנרתמו לארח בביתן הפרטי קבוצות ולבשל להן ארוחות כשרות.
ארוחה כשרה בפיקוח הלכתי בלב יישוב דרוזי (צילומים: רונית סבירסקי)
מדובר בתהליך לא פשוט של הפעלת מטבח מיוחד שמשמש להכנת הארוחות, ומנוהל על ידי משגיח כשרות שפותח ונועל את המטבח לאחר השימוש. המצרכים הכשרים נרכשים תחת פיקוח, הכלים עומדים בתקני הכשרות המחמירים וכמובן שאי אפשר לערוך את הארוחות האלה בשבתות, אך כאמור שלמה יצר עבור הציבור הדתי אפשרות להכיר מקרוב את העדה הדרוזית ולחוות את מאכליה היחודיים. שני בתים נמצאים בקצה הכפר מול הנוף הפתוח וצופים אל מראות גליליים, ושלושה בתים נוספים נמצאים בלב החלק העתיק ומציעים את הייחודיות של בית אבן עתיק.
בית תפילה ובית בד עתיק
הביקור בכפר מתחיל בסיור בין הסמטאות הצרות והשלוות. מציצים אל חצרות הבתים המטופחות עם עציצי הגרניום הפורחים, ומגיעים לבית התפילה "החילווה", המקום הקדוש ביותר לתושבי הכפר הדתיים. בצמוד אליו התגלו פסיפס עתיק וכדי מטבעות זהב מהתקופה הרומית. כעת נכנסים לפתח ביתם של משפחת מנסור, חצר דרוזית טיפוסית, כשעל הגג הבית מטפסת גפן עתירת אשכולות. קנקני חרס גדולים ניצבים במבואה, ומדרגות מובילות מתחת לבניין אל מערה חשוכה. העיניים מתרגלות לאפלולית ולחפצים החבויים בתוכה, ושם מתגלה אבן רחיים עצומה ששימשה כבית בד עתיק, וכיום עומדת משוחזרת ושמורה. בובות לבושות בגדים דרוזיים מסורתיים משמשות להדגמה כיצד הכינו את הזיתים לקראת הכתישה וכיצד הפיקו את שמן הזית.
בית הבד המסתתר מתחת לחצר בית מנסור המפואר
להחביא את אבא חושי
יוצאים מבית הבד. חולפים על פני ביתו של השייח' לביב, שהיה מוכתר הכפר. כאן שומעים את סיפורו של אבא חושי, שנמלט מהבריטים בתקופת המנדט והוסתר על ידי הדרוזים בביתו של השייח'. חושי שהה בעוספיה כשלושה חודשים, והוברח ממנה כשהוא בבגדי אשה דרך "שביל המעפילים" לקיבוץ יגור. הדרך ממשיכה אל רחבת "מנזול" (כיכר). זו הייתה הכיכר המרכזית של הכפר העתיק שבה ישבו חכמי הכפר וניהלו את ענייני התושבים, פסקו לגבי דינים ומדנים ואישרו אירוסין. במרכז ה"מנזול" הקימה ראג'ה מנסור מוזיאון היסטורי לתולדות הכפר וחיי הדרוזים בישראל, המתבסס על נקודת מבט נשית.
מוזיאון השחרור וסיפורי העדה
ראג'ה, ששכלה לפני כשנה את בנה בתאונת דרכים, הייתה ממייסדות מעון נעמת הראשון בכפר. חייה הם מדגם מייצג של השינוי שחל במעמד האישה הדרוזית בעשרים השנים האחרונות, והיא פורשת את הדילמות והקשיים שהיו כרוכים בכך. בגילוי לב היא מתארת את המאבקים הבלתי-אפשריים לשלב בין לימודים לגידול ילדים במסגרת חברתית שמתקשה לקבל את הקידמה. היא מספרת על זוגיות, אהבה, גירושין וחזרה בתשובה. נשים דרוזיות שמחליטות לחזור לחיק הדת נאלצות לוותר על רשיון הנהיגה שלהן, סיפרה. המוזיאון הקטן והאינטימי של ראג'ה בנוי משתי קומות. בתחתונה קיבצה ראג'ה חפצים המייצגים את חיי העבר, ובקומה העליונה יושבים הבאים ומקשיבים לסיפורים, להסברים ולנתונים על העדה הדרוזית.
המוזיאון של ראג'ה. בקומה העליונה שומעים סיפורים וחוויות
לא רק ליולדות. ה"מירלי"
בעוד שהיא רוקחת את המשקה שמזוהה יותר מכל עם העדה ומכבדת את האורחים, ראג'ה מסבירה ממה מורכב ה"מירלי" ומהן סגולותיו. אורח שייקלע לרחובותיו של כפר דרוזי בחורף יוכל להריח באוויר את ניחוח עצי הקמין, וריח מתקתק נפלא שמקורו במשקה הזה. פירושו השם "מירלי" בעברית הוא "רתוח", והוא עומד על הקמין כשבתוכו מקלות קינמון, זרעי אניס, ציפורן, אגוז מוסקט וג'ינגר. המשקה מיועד לנשים אחרי לידה, לחיזוק המערכת החיסונית והרחם שלהם. שאר בני המשפחה נהנים ממנו אף הם, נגד תחלואי החורף.
ארוחה ביתית כשרה
הדרך מכיכר העיר מובילה אל ביתם של וואפה ואדיב חמדאן. הבית צופה אל מפרץ עכו, עמק זבולון, רמת יוחנן וקיבוץ יגור, והחלונות הגדולים פתוחים אל הנוף. מרפסת גדולה ופתוחה ממוקמת תחת גפן שאשכולות ענביו הצבועים בסגול וירוק משתלשלים מעל ראש הסועדים. השולחן מתמלא בצלחות עמוסות מעדנים דרוזים: כופתה (קציצות בשר) ברוטב עגבניות, מג'דרה, חיטה עם פול, חומוס תוצרת בית, פיתות דרוזיות ומאפי פיתות עם תוספות. הספיחה היא פיתה עם בשר טחון ובצל, מחמר עשוי עם פלפל אדום מיובש ומנאקיש עם זעתר ושמן זית. יש גם מנזלה של חצילים ברוטב עגבניות וחומוס, עלי גפן וקישואים ממולאים, קישואים ומנסף, מנת אורז עם אטריות, כמו גם שקדים מעל נתחי עוף או בשר בקר. האירוח מתאים לקבוצות של עשרה אנשים ומעלה. "עמים וטעמים", טל' 052-4535100 או 04-8390125.
אורחן היסטורי מול נוף הררי
רייא וג'האד קבלאן הקימו מתחם אירוח בשם "אלמנזול" בצמוד לביתם, בנקודת גבוהה הצופה אל הנוף. החיבור של הקבלאנים לארץ ולצבא טומן בחובו סיפור היסטורי מרגש. סב המשפחה, איסמעיל קבלאן, שהיה קצין בכיר בגדוד הדרוזי של הצבא הסורי, ערק מהצבא למרות גזר דין מוות שהוטל עליו. ברבות הימים הוא הפך לקצין הדרוזי הראשון בצה"ל. בנו, ג'האד, שימש כתת-ניצב במשמר הגבול, ונכדו היה לנווט הדרוזי הראשון בישראל. באורחן שהקימו בלב הכפר מורגש מגע יד של אהבה ושמחת אירוח. החדרים מאובזרים בהשראה אוריינטלית עם פרטי עיצוב מוקפדים. במתחם ששה חדרים, שלושה מהם עם ג'קוזי, ובנוסף חלל מרכזי לארוחות סביב שולחן או בישיבה על מזרונים שנקרא "מדפה". גג הבית צופה לנוף המרשים של הר מירון, הר תבור, החרמון, נצרת עילית והים, ובו נדנדת עץ, שולחנות ומנגל להכנת בשרים לכל החפץ בכך.
אורחן אוריינטלי ומוקפד עם נוף מרהיב. "אלמנזול"
ארוחת גורמה דרוזית
רייא מציעה לאורחים גם אפשרות לסעוד ממאכלי מטבחה הפרטי. אלה שכבר טעמו את האוכל הדרוזי יוכלו להבין את כישוריה של רייא להעלות את המטעמים לדרגת גורמה. הקובה שמגיע לשולחן עשוי מגריסי בורגול עדינים, חזה הפרגית ממולא באורז ועלי הגפן העדינים ממולאים באורז ובעגבניות. החצילים על האש מגיעים עם שום וטחינה גולמית כמו גם הקבב, ותבשיל המנזלה מוגש עם קישואים ממולאים. האורז עשוי כעוגה אלגנטית, שבראשה שבבי שקדים וצנוברים. לצד האוכל רייא מכינה לימונענע קרה, ולקינוח - עוגה מיוחדת
בשם "לילות ביירות", שאת המתכון להכנתה קיבלה ממשפחתו הלבנונית של בעלה.
אי אפשר לסיים ארוחה בלי משקה ה"מירלי", עם ספל גדוש באגוזי מלך, כששותים ולועסים את האגוזים. לינה באורחן כוללת ארוחת בוקר מוקפדת שמוגשת ב"מדפה", סלטי ירקות טריים, לבנה, משקה פירות, מאפים, חביתות ומרקחות ריבה תוצרת בית.
מחיר הלינה בחודש אוגוסט עומד על 600 שקל ליחידה עם ג'אקוזי ו-500 שקל ליחידה כולל ארוחת בוקר. במסגרת מבצע מיוחד, ניתן לשכור חדר לשני לילות במחיר של אלף שקל ליחידה עם ג'קוזי ו-900 ליחידה רגילה. הארוחות מעשה ידיה של רייא, עם ברביקיו על האש, סלטים ואורז, ניתנות תמורת 80 שקל לאדם, ואילו ארוחת גורמה דרוזית עולה 130 שקל לאדם. טל': 054-4481671 או 04-8392369.
- עוד פעילויות למטיילים ולכל המשפחה - באתר התיירות הישראלי www.photour.co.il,
בעריכת רונית סבירסקי